Ova verzija sočnih malokaloričnih cimet rolica možda je i boljeg okusa od originala
- Prozračne, pahuljaste, aromatične i neodoljivo ukusne: cimet rolice iznimno su popularne više od 100 godina
- Cimet rolice podrijetlom su iz Švedske (iz 1920-ih), a ova poslastica, poznata kao 'kanelbulle', tradicionalno se poslužuje tijekom 'fike' - švedske pauze za kavu
- I kod nas se rolice s cimetom, osobito u jesen i zimi, mogu pronaći u gotovo svakoj pekari – i obožavamo ih!
Cimet rolice spadaju među omiljene slastice i koliko god su ukusne, također su visokokalorične i sadrže dosta ugljikohidrata. Nema ništa loše pojesti koju s vremena na vrijeme, ali ako se jednostavno ne možeš zasititi cimet rolica, ova verzija s malo ugljikohidrata mogla bi biti izvrsna alternativa. Prozračna „peciva“ napravljena su od bademovog i kokosovog brašna umjesto pšeničnog brašna, ali nisu ništa manje aromatična zahvaljujući jajima, krem siru, eritritolu i naravno - puno cimeta. Čak mislimo da se definitivno mogu natjecati s originalom i (skoro) još boljim okusom zahvaljujući finim prženim aromama od kokosovog i bademovog brašna.
Recept za malokalorične cimet rolice
Sastojci za 8 cimet rolica
Tijesto:
• 150 g bademovog brašna
• 30 g kokosovog brašna
• 2 žlice kokosovog ulja (otopljenog)
• 3 jaja
• 3 žlice eritritola ili stevije
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žličica mljevenog cimeta
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 prstohvat soli
Nadjev:
• 2 žlice maslaca
• 2 žlice cimeta
• 3 žlice eritritola
Glazura:
• 2 žlice bademovog mlijeka
• 1-2 žlice eritritola u prahu
Priprema:
1. Razmuti jaja te dodaj kokosovo ulje, eritritol i ekstrakt vanilije.
2. U zdjelu dodaj bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, cimet i sol pa sve zamijesi u glatko tijesto.
3. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 15-ak minuta da se malo stegne.
4. Pomiješaj otopljeno kokosovo ulje ili maslac s cimetom i eritritolom.
5. Na papiru za pečenje razvaljaj tijesto u pravokutnik.
6. Rasporedi smjesu cimeta i maslaca ravnomjerno po tijestu.
7. Pažljivo zarolaj tijesto s duže strane.
8. Roladu nareži na šnite debljine oko 2 do 3 cm i slaži šnite na lim obložen papirom za pečenje.
9. Cimet rolice peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva (gornja/donja toplina) 15 do 20 minuta dok lagano ne porumene.
10. Za glazuru pomiješaj bademovo mlijeko i eritritol u prahu dok ne nastane glatka smjesa.
11. Glazuru prelij po još toplim cimet rolicama.
Savjet: cimet rolice najboljeg su okusa tek izvađene iz pećnice, dok su još tople, ali se također mogu zagrijati sljedeći dan u mikrovalnoj pećnici.