Sočne, čokoladne, tope se u ustima. Donosimo ti recept za legendarne Nanaimo kocke
- Podrijetlo ove kremaste, čokoladne poslastice obavijeno je velom tajne i mnogi polažu pravo na njega
- Nanaimo kocke potječu iz istoimenog grada u kanadskoj regiji Britanska Kolumbija
- Donosimo ti originalni recept za te fine, slatke kocke koje mnogi obožavaju
Sad već davne 1986. godine gradonačelnik Nanaima, Graeme Roberts, zajedno s trgovačkim centrom Harbor Park, pokrenuo je natječaj za pronalaženje ultimativnog recepta za Nanaimo kocke. Tijekom četverotjednog natjecanja prijavljeno je gotovo 100 različitih varijacija slavne poslastice. I žiri je na kraju odabrao onaj pravi. Donosimo ti klasičan recept za Nanaimo kocke koje se smatraju tradicionalnim kanadskim kolačem i kao takve su poznate u cijelom svijetu.
Isprobaj "milijunašev kolač", divnu slasticu od prhkog tijesta, karamele i čokolade
Donji sloj:
• 1/2 šalice neslanog maslaca (125 ml)
• 1/4 šalice šećera (60 ml)
• 5 žlica kakaa (75 ml)
• 1 jaje
• 1 3/4 šalice mrvica integralnih keksa (415 ml)
• 1/2 šalice sitno nasjeckanih badema (125 ml)
• 1 šalica kokosa (250 ml)
Rastopi prva tri sastojka u posudi uronjenoj u kipuću vodu. Dodaj jaje te miješaj da se skuha i zgusne. Makni s vatre. Umiješaj mrvice, kokos i bademe. Čvrsto pritisni „biskvit“ u nenauljeni kalup promjera 20 x 20 cm.
Drugi sloj
• 1/2 šalice neslanog maslaca (125 ml)
• 2 žlice i 2 žličice vrhnja (40 ml)
• 2 žlice praška za puding od vanilije (30 ml)
• 2 šalice šećera u prahu (500 ml)
Dobro pomiješaj maslac, vrhnje, prašak za puding i šećer u prahu. Dobro stuci smjesu, a zatim razmaži po donjem sloju.
Treći sloj
• 4 kvadrata poluslatke čokolade (po 30 g svaka)
• 2 žlice neslanog maslaca (30 ml)
Na laganoj vatri rastopi čokoladu i maslac. Ostavi da se ohladi. Kad bude hladno, ali još uvijek tekuće, prelij po drugom sloju pa kocke ohladi u hladnjaku.
Brzi pahuljasti kolač od badema, mlaćenice i s preljevom od slatkog vrhnja