Smijemo li koristiti SPF koji smo otvorili prošlog ljeta? Evo kada je to okej, a kada baš i nije

Instagram @sundayrevelry
Vidi originalni članak
  • Iako nas stručnjaci već godinama upozoravaju na važnost nanošenja SPF-a i tijekom zimskih mjeseci, budimo iskreni, rijetko tko se toga čvrsto drži
  • Tako se događa da nam, nakon ljeta, uvijek ostane kreme sa zaštitnim faktorom koje se ponovno sjetimo tek pred početak idućeg ljeta i pitamo se je li u redu ponovno ju koristiti
  • Baš kao i svaki kozmetički proizvod, i SPF krema ima svoj rok trajanja, ali on ovisi i o brojnim faktorima
  • Pročitaj također: Naš omiljeni drogerijski brend lansirao je SPF za lice koji je lagan poput vode i odmah se upija

Nošenje kreme sa zaštitnim faktorom, osobito na licu, važno je tijekom cijele godine, ali rijetko tko se toga zaista drži pa se SPF-a sjetimo tek kada sunce dobro ugrije. Upravo zato, nije rijetkost da, kada ipak odlučimo nanijeti kremu s SPF-om, prvo posegnemo za bočicom koju smo kupili još prošlog ljeta i sigurno se pitamo nije li možda toj kremi istekao rok i je li uopće sigurna za korištenje?

Baš kao svaki skin care proizvod, i kreme sa zaštitnim faktorom imaju svoj rok trajanja čiji je točan datum otisnut na ambalaži. Taj rok je obično između jedne i tri godine, ali samo ako proizvod nikada nije otvaran i ako je stajao u prikladnim uvjetima. No, nakon što je proizvod otvoren, počinje mu teći rok koji je puno drugačiji nego otisnuti datum. Naime, taj se rok naziva razdoblje nakon otvaranja i posebno je označen na ambalaži te je drugačiji za svaki proizvod, a prepoznat ćemo ga po simbolu otvorene kutijice te naznačenom broju mjeseci koji označava koliko dugo je proizvod siguran za korištenje nakon otvaranja. 

Proizvodi sa zaštitnim faktorom u prosjeku, nakon otvaranja, imaju rok trajanja od šest do 12 mjeseci unutar kojeg su jednako kvalitetni kao i kada smo ih otvorili. No, to vrijedi za SPF-ove koji su čuvani u prikladnim uvjetima, odnosno nisu bili izloženi suncu i drugim vrstama svjetlosti te izvorima topline koji znatno (i negativno) utječu na teksturu, miris, ali i svojstva proizvoda.

Naime, bilo koje skin care proizvode, pa tako i kreme sa zaštitnim faktorom, najbolje je čuvati na tamnom i hladnom mjestu (ako ne u hladnjaku, barem na sobnoj temperaturi do 20 stupnjeva) kako bi se očuvala sva njihova svojstva. 

Kako prepoznati SPF kojemu je istekao rok?

Bez obzira na to što kremi sa zaštitnim faktorom službeno nije istekao rok ili razdoblje od otvaranja, ipak se preporuča dodatno provjeriti je li proizvod ispravan. To je najbolje učiniti tako što ćemo malo kreme istisnuti na ruku ili na neku drugu površinu pa će prvo što ćemo osjetiti biti njen miris koji bi trebao biti u potpunosti jednak kao i kada smo kremu prvi put otvorili. Ako se miris imalo promijenio, to znači da se dogodila neka kemijska reakcija i da sastav kreme više nije isti. 

Nakon provjere mirisa, provjerit ćemo boju same kreme koja bi također trebala biti ista kao i kada smo ju prvi put otvorili. Ako je boja tamnija, to znači da je SPF oksidirao. Uz miris i boju, pažnju treba obratiti na promjene u teksturi kreme koja cijelo vrijeme treba biti jednaka, odnosno ne smije imati grudice, dodatno se razvodniti, a ulja i ostali sastojci se nikako ne smiju razdvojiti jer je to znak da sastav SPF-a više nije stabilan. 

Smije li se SPF koristiti nakon što mu istekne rok? 

Korištenje SPF-a kojemu je istekao rok ili kojemu su se neka svojstva malo promijenila neće izazvati neke velike probleme, ali se preporuča da se takvi proizvodi ipak ne koriste, osobito ne često. Naime, nakon bilo kakve promjene u teksturi, mirisu ili boji, SPF-u zaštitna moć obrane od UV zraka drastično pada što nam daje osjećaj lažne sigurnosti jer mislimo da nosimo kremu visokog zaštitnog faktora i da se bezbrižno možemo izlagati suncu, a ustvari smo vrlo malo zaštićeni. Recimo, ako smo nanijeli kremu s faktorom 50, ali ona nije bila u potpunosti dobra, njen je faktor najvjerojatnije pao na 20 što je zapravo vrlo malo. 

Također, ako imamo osjetljivu kožu, korištenjem SPF-a koji se drastično promijenio, postoji opasnost od izbijanja osipa ili prištića te pojave raznih, neugodnih iritacija. 

Posjeti Miss7.24sata.hr