Slobodno isprobaj! S ovim trikovima možeš peći kolače i bez brašna, mlijeka i maslaca

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • I bez klasičnih sastojaka za pečenje možeš ispeći jako fine stvari
  • Bez brige – to nije uopće teško ili komplicirano te ne moraš biti čarobnjak!
  • Zapravo, trebaš znati tek nekoliko trikova. A donosimo ti i ukusan recept za kruh od banane

Želiš nešto ispeći, a nemaš baš više puno sastojaka u smočnici? Bez brige – možeš peći čak i ako ti nedostaju esencijalni sastojci poput brašna ili jaja – a opet spraviti ukusne kolače, kekse i sl.

Pečenje bez brašna

Obično se kod pečenja kosti pšenično brašno tip 405. Međutim, bez problema možeš ga zamijeniti pirovim brašnom tip 630 (i to u omjeru 1:1) ili integralnim (u tom slučaju trebaš povećati udio tekućine kako tijesto ne bi bilo previše suho).

Genijalan trik: jesi li znala da se brašno može napraviti i od zobenih pahuljica? Za to moraš jednostavno fino izmiksati zobene pahuljice u kuhinjskom mlincu. I mljeveni bademi mogu fino zamijeniti brašno.

Osim toga, na Internetu postoji jako puno recepata za kolače koji se spravljaju potpuno bez brašna.

Pečenje bez mlijeka

Kako bi zamijenila mlijeko u receptima, možeš koristi jogurt ili vrhnje (po želji) te ih razrijediti s malo vode kako bi imali konzistenciju mlijeka. I biljne mliječne alternative – poput zobenog, bademovog ili kokosovog „mlijeka“ – dobri su za pečenje.

Pečenje bez maslaca

Ako nemaš maslaca pri ruci, onda možeš koristiti neko ulje neutralnog okusa. Pri tome oko 80 ml ulja odgovara količini od oko 100 g maslaca. Margarin ili ulje od kokosa mogu zamijenit maslac čak i u omjeru 1:1.

Kulinarske tajne Kad prestaneš raditi ovih 5 klasičnih pogrešaka, na putu si da postaneš super kuharica

Recept za kruh od banane bez brašna, mlijeka ili maslaca

Sastojci

• 150 g mljevenih badema (alternativa su mljeveni lješnjaci)

• 50 g nezaslađenog kakaa u prahu

• 2 žličice indijskog trputca (psilijum)

• 1 žličica praška za pecivo

• 1 prstohvat soli

• 1 žličica cimeta

• 3 zrele banane

• 4 jaja

• 1 žlica ulja od repice

• 80 nasjeckanih oraha

Priprema

1. Stavi u posudu mljevene bademe, kakao u prahu, trputac, prašak za pecivo, sol i cimet te promiješaj.

2. U drugoj posudi zgnječi banane s pomoću vilice, dodaj jaja i ulje te sve pomiješaj pjenjačom.

3. Zatim dodaj bananama suhe sastojke te pomiješaj u glatko tijesto. Na kraju još umiješaj nasjeckane orahe.

4. Stavi tijesto u namašćeni pravokutni kalup za kruh te peci oko 50 minuta na 180 stupnjeva (gore/dolje) u zagrijanoj pećnici.

Life&style Je li to doista toliko komplicirano? Ovu pogrešku kod kuhanja riže radimo (gotovo) sve

Posjeti Miss7.24sata.hr