Ključ sreće je u prijatelji(ca)ma

Thinkstock / Spencer Davies
20. ožujka slavi se Međunarodni dan sreće. Proslavi ga s prijateljima jer imamo i znanstvenu potvrdu zašto se s njima trebamo što više družiti, posebno na današnji dan
Vidi originalni članak

Kaže se da su prijatelji obitelj koju sami biramo; za većinu nas, oni doista i jesu dio obitelji. Volimo provoditi vrijeme s njima, smijati se s njima, plakati s njima - i kako se čini, iza svega postoji dobro znanstveno objašnjenje. Prema istraživačima s američkog Northwestern sveučilišta, u odabiru pravih prijatelja leži ključ dugoročne sreće! Razlog? Zato što naši moždani valovi vrlo brzo počinju nalikovati na one ljudi s kojima smo okruženi. Zbog čega, na kraju krajeva, počinjemo sličiti njima te upijamo njihove misli, stavove i ostale oblike ponašanja. 

To znači da će tvoji prijatelji imati velik utjecaj na tvoj svakodnevni život, tvoje odluke i tvoju sreću. Također, kako figurativno kažu znanstvenici, umjesto da se toliko fokusiramo na ono što jedemo - trebali bi se fokusirati na ono sa kime jedemo. Plus: znanstvenici misle da kad želimo popravit svoj život ili vještine na nekom području, trebamo provoditi vrijeme s ljudima koji su upravo u tome dobri. Primjerice, osoba koja želi naučiti kuhati, trebala bi se družiti s ljudima koji upravo u tome najviše uživaju. 

OZBILJNO? "Zločeste" prijateljice koje nemaju dlaku na jeziku su najbolje prijateljice, kaže znanost

Također, ostala su istraživanja potvrdila kako prijateljski odnosi imaju značajnije prednosti po ljude od onih obiteljskih. Prijatelji mogu učiniti "ogromnu razliku" po našu razinu sreće i zadovoljstva te čak mogu imati utjecaj na to kako reagiramo na bolesti i strahove.

FORMULA ZA SREĆU 6 navika kojih su se RIJEŠILI sretni ljudi

Najpametnija investicija je investicija u prijatelje. Sljedeći put kad te tvoja obitelj ukori jer provodiš previše vremena s prijateljima, odgovori im - znanošću!

Posjeti Miss7.24sata.hr