Slatki užitak: Caprese torta s kruškama popravlja raspoloženje u trenu
Kombinacija kruški, orašastih plodova i čokolade je apsolutno savršena. Svi ovi okusi čekaju te u jednoj kriški ove jednostavne, bezglutenske torte - caprese!
Za voćnu verziju caprese torte bit će ti potrebne mekane sezonske kruške. Ako ih, nekim slučajem, ne možeš nabaviti, u nastavku te čeka savjet i za pripremu s nešto tvrđim kruškama. Isprobaj i javi dojmove!
Sastojci u nastavku prikladni su za kalup promjera 22 cm. Dobar tek!
Sastojci:
- 150 g sjeckane čokolade za kuhanje
- 90 g maslaca, narezanog na kockice
- 50 g šećera
- 1 vanili šećer
- 90 g fino mljevenih badema ili lješnjaka
- 3 jaja
- 2 mekane, zrele kruške
- 1 jušna žlica marmelade od marelica
Priprema:
- Kalup obložiti papirom za pečenje. Pećnicu ugrijati na 180°C.
- Na pari otopiti čokoladu (ili u mikrovalnoj), maknuti s vatre i dodati maslac. Miješati dok se sve ne spoji u glatku masu. Dodati šećer i bademe/lješnjake, promiješati. Kada se ohladi umutiti pjenjačom tri žumanca.
- Kruške oprati i svaku narezati na šest do osam kriški.
- Umutiti bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano umiješati u smjesu s čokoladom.
- Rasporediti masu u pripremljeni kalup i posložiti kruške. Peći 40 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne bude suha. Prije rezanja ohladiti!
Napomene:
- Ako su kruške tvrde, narezane kruške prokuhati u pola litre vode i 30 g šećera, kad postanu mekane procijediti i osušiti na kuhinjskom papiru.
- Bademe/lješnjake za ovaj tart mljeti u mlincu za kavu kako bi bilo što finije mljeveno, može se koristiti i brašno od badema.
- Kako bi bile sjajne, kruške na ohlađenom kolaču premazati otopljenom marmeladom. Dovoljno je pola žlice marmelade od marelica dvadesetak sekundi otopiti/ugrijati u mikrovalnoj i kistom premazati kruške.