Slatka priča iz Zagorja: Kako je Gibanica tradicionalne kolače pretvorila u najfinije moderne slastice
- Fini kolači baš poput domaćih uvijek privuku pozornost, a upravo takvi mogu se kušati u slastičarnici Gibanica
- U Zagrebu se njihovi deserti mogu probati u popularnim pizzerijama Basta, dok je u Oroslavju nedavno otvorena Gradska kavana Gibanica
- O samom projektu, najpopularnijim desertima i inspiraciji za stvaranje, razgovarali smo s pastry chefom, Filipom Matokom, vlasnikom Gibanice
Nedavno otvorena slastičarnica u Oroslavju prava je oaza prefinih kolača i slastica svih vrsta koje vrsni slastičar Filip Matok priprema na doista poseban način. Slastice iz Gibanice dostupne su i Zagrebu i to u ponudi deserata Basta gourmet bara.
Uz klasičnu ponudu kolača u Gibanici se izrađuju i moderne verzije tradicionalnih kolača, a u razgovoru s Filipom Matokom, saznali smo kako je došao do takvog inovativnog koncepta.
"Sama ideja za takvu izradu slastica mi je došla preko noći. Mislim da se naši kolači polako zaboravljaju, a puno generacija se s velikom radošću vraća takvim kolačima jer su na njima odrasli i možda uz takve kolače vežu najljepša sjećanja na djetinjstvo", pojasnio je Filip te dodao:
"Volio bih da ipak naši kolači budu razlog okupljanja uz kavu, dobro društvo ili obiteljska okupljanja, ali opet nekako želim pratiti trendove u slastičarstvu i pokušati spojiti tradiciju i moderno. Ljudima ponuditi nešto nesvakidašnje, ukusno i svakako proizvedeno od kvalitetnih sastojaka na koje izuzetno pazimo pa tako u našoj kuhinji nema margarina već maslac, nema biljnog vrhnja već isključivo mliječno i nema zamjenske čokolade, nego prava belgijska čokolada, ljudi to prepoznaju i svakako cijene naš proizvod, što nam je i cilj i jako sam i zahvalan na tome", ispričao je Filip.
O inspiraciji za izradu i stvaranje novih slastica Filip nam je rekao: "Inspiracija dolazi nekad sama, nekad isprobavam pa me jednostavno iznenadi rezultat i definitivno onda takav proizvod uvrstim u svoju ponudu i stavim u prodaju. Puno pratim trenutne moderne tehnike i trendove u slastičarstvu, konstantno učim i puno radim i nekako mi onda u procesu rada ideje dolaze same", otkrio je mladi pastry chef čije slastice mnogi obožavaju, a posebno mu je drago što je napokon otvorio i kavanu u Oroslavju.
"Jako mi je drago vidjeti Zagorce kako su me podržali kao mladog poduzetnika i slastičara i nekog tko stvarno voli i uživa u svakom trenutku svoga posla koji nekad zna biti izuzetno težak, zahtjevan i naporan, ali kad vidim sretna lica mladenaca, velike iskrene osmijehe djece na njihove rođendanske torte sve prođe i sve izgubi svoju težinu. Naravno, tu je i moj tim ljudi koji svakodnevno radi na novim proizvodima i još više sretnih lica naših gostiju", dodaje Filip.
O tome što je najviše traženo u ponudi Gibanice po izboru kupaca Filip je rekao kako su "trenutno najpopularnije moderne slastice i mini finger food koji se sastoji od par vrsta mojih kolača, ali u mini verziji pa ih ljudi masovno uzimaju za svoje proslave ili da jednostavno počaste prijatelje ili kolege na poslu".
Iz ponude Gibanice sve su traženije i njihove nezaobilazne torte, a uz njih tu su i moderne monoporcionirane slastice te slastice po narudžbi, poput makovnjača, orahnjača, suhih kolača i savijača te svečanih torti. U ponudi se nalaze i keksi koji se prodaju kako idealan slatki dodatak uz kavu ili čaj!
Filip je najavio i selidbu proizvodnih kapaciteta u Zagorju na veću lokaciju, koja će im omogućiti širu ponudu, poput bruncha, koji je u intenzivnoj pripremi za sve posjetitelje Gibanice.
O drugim planovima i novostima koje možemo očekivati Filip je rekao: "Jesen je pred vratima, radimo na novim desertima s kestenima, radit ćemo tople deserte i tople koktele koji će zagrijati goste u ovim jesenskim danima. Lokal ćemo tematski urediti u jesenske boje i što prije izaći s novim desertima i novom ponudom!"