Slatka fantazija: Ova brza torta od jagoda i mascarponea pravo je sezonsko voćno savršenstvo
- Sezona jagoda je počela i rijetko tko može odoljeti sočnim, slatkim, mirisnim bobicama
- Osim što ih obožavamo kušati u svakoj prilici, jagode su savršene u raznim kolačima, tortama i desertima
- Ovaj recept savršen je za sve koji ne vole komplicirane i duge pripreme slastica, a okus torte je fenomenalan
- Pročitaj više: Lagani proljetni recept: Neodoljivi čokoladni kuglof s nadjevom od sira i jagoda
Brza torta od jagoda apsolutni je klasik koji dolaskom proljetnih i ljetnih dana oplemenjuje svaki stol. Umjesto kreme s pudingom, svježa mascarpone krema s vanilijom kombinira se s hrskavim prhkim tijestom i jagodama, a bez ikakve glazure! Puno je zanimljivih činjenica o jagodama, a nas najviše privlači što su taaako fine!
Sastojci
Za prhko tijesto:
- 75 g šećera
- 150 g maslaca
- 250 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žumance
Za mascarpone kremu s vanilijom:
- 125 grama mascarpone sira
- 250 grama malomasnog svježeg sira
- 300 ml vrhnja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 200 grama šećera u prahu
Za nadjev:
- 700 g jagoda
Priprema
Za tijesto:
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (pećnicu s ventilatorom).
2. Zamijesi homogeno tijesto od šećera, maslaca, brašna, soli, ekstrakta vanilije i žumanca.
3. Namasti kalup za pitu te pospi brašnom. Na pobrašnjenoj radnoj površini malo većoj od kalupa razvaljaj tijesto te stavi u kalup. Pritisni rub. Višak tijesta odreži nožem.
4. Peci tijesto oko 20 minuta. Zatim izvadi i ostavi da se ohladi u hladnjaku. U međuvremenu pripremi mascarpone kremu od vanilije.
Za mascarpone kremu od vanilije:
1. Stuci vrhnje u čvrsti šlag.
2. Pomiješaj mascarpone, malomasni sir i ekstrakt vanilije zajedno sa šećerom u prahu. Zatim umiješaj šlag.
3. Kremom premaži ohlađeni biskvit.
Za nadjev:
1. Operi i očisti jagode pa nareži na četvrtine.
2. Raspodijeli jagode po kremi od mascarponea i posluži ohlađeno.