Slastičarnica Šlag na kraju počastila nas je receptom za raspucance od pistacija. Još i ludo izgledaju!
Foto: Instagram @šlagnakraju
- Sastičarnica Šlag na kraju nas iznova osvaja najslađim i najoriginalnijim receptima
- Iva Erić, arhitektica-slastičarka i vlasnica iste na Instagramu je objavila recept za raspucance od pistacije
- Izgledaju toliko neodoljivo da nećemo čekati do Božića da ih kušamo, pečemo ih već danas
Iako smo ih u početku poznavali samo kao keksiće intenzivnog čokoladnog okusa s aromom ruma, ovi kolačići s vremenom su se nadograđivali raznim inačicama: s limunom, bijelom čokoladom, originalnost je išla toliko daleko da imamo i one s jestivom zelenom bojom po uzoru na slavnoga antijunaka Božića - Grincha. Nama su pak pozornost privukli oni s pistacijom po receptu Ive Erić, vlasnice slastičarne Šlag na kraju. Pistacija se zadnjih nekoliko godina uvukla u gotovo svaki aspekt slastičarstva pa smo je jedva dočekali i u raspucancima. U nastavku donosimo recept za najslasniju verziju poznatih blagdanskih kolačića.
Recept za raspucance od pistacija by Šlag na kraju
Sastojci za raspucance od pistacije, za cca 45 komada:
- 370 g glatkog brašna
- Prašak za pecivo
- 80 g mljevenih pistacija
- Malo soli
- 1 veći limun
- 100 g maslaca
- 100 g bijele čokolade
- 2 veća jaja
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- Malo zelene prehrambene boje (po želji)
- Šećer i šećer u prahu za rolanje
Priprema:
- Otopiti maslac i bijelu čokoladu i ostaviti sa strane.
- U posudi kratko izmiksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati sok i koricu jednog limuna pa nastaviti miksati na velikoj brzini nekoliko minuta.
- Toj smjesi dodati otopljeni maslac i bijelu čokoladu i ponovno miksati nekoliko minuta. U ovom trenutku dodati malo zelene boje ukoliko želite.
- Sjediniti suhe sastojke (brašno i mjevene pistacije), i polako ih dodavati smjesi miksajući kratko.
- Kad je sve sjedinjeno ide u frižider poklopljeno folijom, barem nekoliko sati (može i preko noći).
- Nakon hlađenja odvajati kuglice težine 20 grama, uvaljati ih prvo u kristal šećer a potom u šećer u prahu i staviti peći na 180 stupnjeva 9 minuta. Kad izađu bit će mrvicu mekani ali će se stisnuti tokom hlađenja, nemojte ih prepeći.