Siječanjski detoks: Donosimo postblagdanski jelovnik za povratak u formu
Bilo bi prilično radikalno savjetovati susprezanje od blagdanskih poslastica budući da je ovakvo ponašanje duboko tradicijski ukorijenjeno, iako nam pretjerivanja mogu zadati tegobe poput migrena, probavnih smetnji i povišene razine masnoća u krvi. Također, blagdanska neumjerenost ostavlja posljedice i na našem struku - istraživanja pokazuju da upravo zbog božićnih slavlja u Novu godinu ulazimo i do dva kilograma teži.
Juhe i variva
Kako bi iz organizma isprali sve one toksine koji su se kumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupušnjača. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati "čistač jetre", a kupušnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.
Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa čini i korjenasto povrće poput mrkve, cikle, celera jer predstavlja pravu riznica nutrijenata prijatelja jetre (osobito vitamina C i kalija). Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima "pune ruke posla" s povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila.
Postblagdanski jelovnik
Doručak
- Muesli sa probiotičkim jogurtom
- Čaj od koprive
Međuobrok
- Voćna salata: jabuke, kruške, ananas i grejp
- Čaj od hibiskusa
Ručak
- Varivo od graha i kiselog kupusa
- Integralni kruh sa sjemenkama
Međuobrok
- Salata od rikule, cikle, celera, komorača i mozzarelle začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom
- Zeleni čaj
Večera
- Bistra juha od brokule, mrkve i cvjetače
- Srdelice pečene u pećnici s crvenim lukom i kaparima
- Blitva s dodatkom češnjaka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.