Savjeti profesionalnih kuhara koji će ti pomoći da prepoznaš loš restoran na kilometar

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Svi imamo omiljeni restoran u koji rado odlazimo
  • Tamo idemo ili zbog dobre usluge i ljudi koji nas poslužuju ili, naravno, zbog dobre hrane 
  • Međutim, što ako idemo u restoran u kojem još nismo bili? Kako otkriti je li u redu ili nije? 

Odlučila si posjetiti neki novi restoran i čini ti se kako je sve u najboljem redu? Imaj na umu da postoje detalji koje kao gosti možda nećemo primijetiti na prvi pogled. Međutim, profesionalni kuhari odlučili su podijelili s nama neke znakove upozorenja koje treba uzeti u obzir kako bismo saznale je li mjesto gdje namjeravamo jesti dobro ili ne.

Donosimo neke od najupečatljivijih savjeta o tome na što treba paziti kada sjediš za stolom u restoranu.

• Kad sam bila voditeljica ugostiteljstva u jednoj velikoj tvrtki, pitala sam zdravstvenu inspektoricu gdje jede. Rekla je da najčešće jede brzu hranu jer su njihova pravila o čistoći stroža od običnih restorana. beadsis/Reddit

• Specijaliteti dana su uglavnom jela koja kuhar često juha ili ima namirnica kojih se treba riješiti. Sve što zauzima središnje mjesto na jelovniku (poput stavka sa zvjezdicama oko njega ili strelicama koje upućuju na njega) je visokoprofitna stavka koju žele da kupiš. TrapMousser/Reddit

• Proizvodi izvan sezone uvijek su iz konzerve ili zamrznuti i to nikako nije dobro. Strapped-fo-cash/Reddit

• Slike na jelovnicima, puno korištenja izraza poput „domaće“ i „svježe“… Hrana bi uvijek trebala biti domaća i svježa, a činjenica da se trude to puno puta naglasiti, pokazuje neku pretjeranu kompenzaciju. SoftZombie5710/Reddit

• Veliki jelovnici s različitim stranicama, na primjer, ako imaju iste priloge (rezanci, ljetno povrće itd.) za različita jela, to znači da su domaći i kvalitetni (znači i da su svježi). Kvaliteta mesa i ribe savršen je prikaz cjelokupne kvalitete restorana. Također malo pravilo za meso i ribu: ako stavljaju puno umaka i začina na komad mesa, pokušavaju nešto sakriti (očigledna iznimka za jela ili variva na bazi umaka). Sezonsko!!! Dobar restoran UVIJEK je sezonski i stalno mijenja svoj jelovnik kako bi ostao u toku. Restorani loše kvalitete nisu sezonski. I na kraju, svježina. Ako možeš zaključiti da umaci nisu domaći, da se deserti kupuju u trgovini, a da je povrće bljutavo i prepečeno, onda je to vjerojatno zamrznuta i polugotova hrana. Sve to se može lako pripremiti, ali restorani loše kvalitete iz nekog razloga to nikada ne rade. larryoaa/Reddit

• Zaposlenici koji koriste mobitele pred očima gostiju. To obično znači da voditelji/vlasnici ne mare za izgled restorana. Prljavi toalet. Toalet je odraz toga koliko su i druge stražnje prostorije čiste. Ako na zidovima ima višegodišnjih naslaga prljavštine, nemoj tamo jesti. Možeš se kladiti da im je hladnjak odvratan. Texas_Technician/Reddit

• Raskošno osoblje i tiha kuhinja. Ako ne čuješ kuhare, najvjerojatnije su bez mozga ili je jelovnik koma. WHHHAAARRRGRARBL/Reddit

• Uvijek naruči piće bez leda. Ledomati su neke od najodvratnijih stvari u kuhinji koje proizvode hranu, a čak i dobro održavani skloni su plijesni. Bolje spriječiti nego liječiti. nynokindia/Reddit

• Super fancy i profesionalno izrađen jelovnik u očito malom obiteljskom restoranu, osobito ako naziv restorana nije na njemu. Sada to prepoznajem kao znak onoga što najbolje mogu opisati kao "unaprijed zapakiran restoran". Kao da postoji tvrtka koja ima nacionalne lance restorana i ljudima prodaje jelovnike i unaprijed zapakiranu hranu koja se samo zagrije na licu mjesta. Tangent_/Reddit

• Uvijek podižem pogled. Nekada sam radio kao inspektor za sigurnost hrane za lanac prehrambenih proizvoda. Provjeri u kakvom je stanju strop, ima li prašine, guli li se boja, ima li vidljivih pukotina, vidiš li ventilatore? Kakvo im je mjesto i stanje? Učini isto u toaletu. Pretpostavljam da to ne govori ništa o tome koliko je njihova hrana dobra, ali govori o „dodacima“ koje ćeš konzumirati. srhf65/Reddit

• Ako ideš na roštilj i ne možeš vidjeti roštilj ili osjetiti miris dima, nećeš dobiti pravi roštilj. archangelmlg/Reddit

Ovo je najstresniji posao na svijetu! Rezultat će te iznenaditi, ali mnogo Hrvata to može potvrditi

• Stvari su razbacane nasumično. Ako tvoj stol ima bocu kečapa s lijeve strane držača za salvete, bocu sa senfom s desne strane, jelovnik pića ispred salvete i smotani srebrni pribor, pogledaj oko sebe odgovara li svaki stol tvojem? Nekome u ovom restoranu je dovoljno stalo da odvoji vrijeme za ovo, a vjerojatno će mu biti dovoljno stalo da odvoji vrijeme da stvari odradi kako treba. Jazeraine-S/Reddit

• Obroci dolaze za 10 minuta ili manje. Za sendvič je to u redu, ali za cijeli obrok, 100% je bio u mikrovalnoj pećnici. blahblahscience1/Reddit

Life&style Konobari otkrivaju najgore stvari koje su im gosti napravili

• Vrlo talentirani kuhar, moj prijatelj, kaže mi da ako je u restoranu s otvorenom kuhinjom, gleda pregaču kuhara. Ako su prljave, on tamo ne jede. Spremiti dobru hranu je teže, napraviti dobru hranu i održavati čistu radnu jedinicu/krpe je teže. Giglomesh/Reddit

• Prije nego uđeš u restoran, ako je „normalan“ radni dan, a ne vidiš barem nekoliko vozila ispred, možda nešto nije u redu s tim mjestom. imageryguy/Reddit

• Dekoracije. Ako ne odvoje vrijeme za redovito čišćenje ili ažuriranje svog namještaja u skladu s tipom restorana za njegove standarde, zašto bi se onda trudili posluživati te s visokokvalitetnom hranom? Emicron/Reddit

• Ako je u subotu navečer prazan. endofthehold/Reddit

via GIPHY

• Ako vidiš puno tanjura koji su ostali napola puni, bježi. younggeezer109/Reddit

Posjeti Miss7.24sata.hr