S ovom tortom domaćice Sanje dočekujemo uskrsnog zeku, svidjet će se i njemu i nama
- Uskrs nam se bliži pa već ozbiljno razmišljamo o tome što će se naći na našem blagdanskom stolu
- Osim slasne šunke, pisanica i mladog luka koji uopće nisu upitni, bit će tu i raznih slastica s kojima ove godine želimo biti malo kreativniji
- Zanimljiv recept koji je kao stvoren za Uskrs (a možda i za uskrsnog zeku), pronašli smo kod Sanje Mijac koju svi znamo i kao - Domaćicu
- Pročitaj također: Kad trebaš na brzinu pripremiti kolač, ova voćna torta bez pečenja idealno je rješenje
Od Uskrsa nas dijeli tek nekoliko dana i planovi za blagdansku trpezu postaju sve ozbiljniji. Kada je riječ o konkretnim, slanim jelima, već znamo da šunke, jaja, mladog luka i francuske salate neće nedostajati, ali kada su u pitanju slastice, već moramo malo više razmisliti. Srećom, domaći food blogeri imaju cijelo mnoštvo odličnih ideja s kojima smo uštedjeli puno vremena na traženju, a s kojima će naš uskršnji stol biti bogatiji za nekoliko neobičnih, a jako ukusnih deserata.
Jedna od tih blogerica je i Sanja Mijac, koju mnogi znaju i pod nadimkom Domaćica, a čija nam je torta od mrkve s kremom od sira odmah zapela za oko. U nastavku ti donosimo recept koji ćeš sigurno željeti i sama isprobati.
Torta od mrkve s kremom od sira - sastojci
Sastojci za biskvit:
- 2 jaja
- 180 g smeđeg ili bijelog šećera
- 100 ml ulja
- 250 g pirea od mrkve
- 100 g mljevenih oraha (pola sitno mljevenih, pola grubo mljevenih ili sjeckanih)
- 130 g griza
- prstohvat soli
- 2 žličice cimeta ili začina za medenjake
- pola praška za pecivo
Sastojci za kremu od sira:
- 300 g krem sira
- 100 g maslaca sobne temperature
- prstohvat soli
- 2 žličice arome vanilije
- 130 g mljevenog šećera u prahu
Torta od mrkve s kremom od sira - priprema
- Skuhaj mrkvu pa ju usitni u pire. Malo ju prohladi. Ovaj korak možeš napraviti i dan ranije.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva pa za to vrijeme dno kalupa za tortu promjera 23 cm obloži masnim papirom, a stranice namasti.
- Potom pjenasto izmiksaj jaja sa šećerom. Dodaj ostale sastojke i kratko izmiksaj tek toliko da se sjedine.
- Dobivenu smjesu izliju kalup i stavi peći u zagrijanu pećnicu na otprilike 30 do 40 minuta, ovisno o pećnici.
- Za kremu od sira miksaj krem sir, maslac sobne temperature, sol i aromu vanilije oko 3 minute sve dok ne postane kremasto. U kremu prosij šećer u prahu (obavezno prosijati) i još jednom sve izmiksaj dok ne dobiješ lijepu, glatku kremu.
- Kremom premaži prohlađenu tortu (stranice od kalupa ostavi oko torte). Dobro ohladi nekoliko sati, ali najbolje bi bilo preko noći.
- Dobivenu tortu ukrasi po želji - čokoladnim pisanicama, jestivim cvijećem, perlicama...