Romantične online prevare: Kako je ovaj tip 'uprihodio' 10 milijuna dolara od žena s Tindera

Netflix The Tinder Swindler
Vidi originalni članak
  • The Tinder Swindler najnoviji je Netflixov dokumentarac, a posebno zanimljiv bit će svima koji su ikada imali profil na ovoj (ili bilo kojoj) aplikaciji za upoznavanje
  • U dokumentarcu tri žene pričaju nevjerojatnu priču o istom muškarcu kojeg su upoznale na Tinderu i koji ih putem elaborirane mreže laži prevario za stotine tisuća dolara
  • Uoči izlaska dokumentarca, s Tindera su upozorili na ovakve "predatore" i zamolili korisnike da budu oprezni

Osobe na aplikacijama za dejtanje obično se mogu svrstati u dvije kategorije: na one koji traže neobaveznu avanturu i usputni seks i one koji traže nešto puno skuplje, a to je - ljubav. Ovi drugi su u daleko opasnijem položaju jer, u nadi da ih iza sljedećeg "svajpa" čeka osoba života, stavljaju ružičate naočale i svjesno odbijaju vidjeti znakove upozorenja. 

Netflixov dokumentarac "The Tinder Swindler" priča nevjerojatnu priču o prevarantu koji je preko Tindera isplaniranim lažima i manipulacijama uspio prevariti na desetke žena u različitim državama. Kroz elaboriranu prevaru, kakve se ne bi posramio ni Leonardo DiCaprio u filmu Uhvati me ako možeš, od svojih Tinder matcheva uspio je ukupno iznuditi oko 10 milijuna dolara.

Osvojio bi ih, pa prodao priču zbog koje bi žene dizale kredite i posuđivale mu novac

Izraelac Shimon Yehuda Hayut rođen je u gradu u blizini Tel Aviva, a od rane mladosti bavio se raznim prevarama. Upravo radi problema sa zakonom je 2011. pobjegao iz Izraela u Europu gdje je u detalje isplanirao i proveo u djelo svoju najveću prevaru do tada. Prve žrtve šarmantnog i zgodnog Izraelca bile su tri Finkinje od kojih je na prevaru dobio novac koji nikada nije vratio. Sve žene koje je prevario su mu dobrovoljno dale novac, nakon što ih je zavodnik s Tindera osvojio lažnim pričama, manipulacijama i obećanjima. Shimon je 2015. završio u finskom zatvoru na dvije godine, nakon čega je deportiran u Izrael, međutim, uspio je s lažnim dokumentima ponovno pobjeći iz zemlje.

Love&Sex Ova žena je prevarila stotine muškaraca - pozvala ih je istovremeno na dejt s jednom bizarnom idejom

S novom putovnicom, koja je glasila na ime Simon Leviev, Izraelac je izveo svoju zadnju (poznatu) prevaru dostojnu filmske ekranizacije. O njoj govori Netflixov dokumentarac u kojemu tri žene, žrtve Simona Levieva, to jest Shimon Yehuda Hayuta, pričaju priču o "Princu dijamanata" s kojim su imale match na Tinderu. 

 U siječnju 2018. upoznao je prvu ženu koja se pojavljuje u The Tinder Swindler dokumentarcu, Norvežanku Ceciliin Fjellhøy. Cecillin pokazuje svoj mobitel i profil na Tinderu na kojemu ima preko 1000 matcheva. U duši je romantičarka koja više od svega voli osjećaj zaljubljenosti i "leptirića u trbuhu". 

"Prve uspomene koje imam na ljubav su Disney," na samom početku govori Cecillin, čime, po mome mišljenju, otkriva glavnu temu ovoga dokumentarca. The Tinder Swindler za mene nije dokumentarac o najvećem Tinder prevarantu svih vremena i njegovim žrtvama, koliko god ona bizarna bila. Ovo je priča o djevojčicama kojima je Disney usadio ideju sudbinske ljubavi. Ljubavi radi koje 20 godina kasnije, čekaju svog princa na bijelom konju, poželjno u obliku Christiana Graya - zločestog dečka koji je zapravo samo ranjeni muškarac kojega treba spasiti. Baš kao što je Bella spasila Zvijer.

2018. godine Cecilin Fjellhøy dobila je match sa, na prvi pogled - savršenim muškarcem. Zgodan, crnokos "Princ dijamanata" - opis koji je stajao uz ime Simon, živio je naizgled luksuznim životom koji je uključivao putovanja, partije na jahtama, bijesne aute i skupa odjela. Ceciilin se oduševila kada je vidjela njegov Instagram profil jer je to značilo da može više saznati o svom novom Tinder ulovu. Na društvenoj mreži na kojoj ga prati 100.000 pratitelja dobila je širi uvid u njegov život. Bilo je očito da se radi o nekome tko "živi život kakav nikad neću imat prilike iskusiti", priznaje Cecilin. 

Simon joj je odmah poslao poruku kako sutra ide na put, ali bi ju volio upoznati. Cecilin je pristala i našli su se u restoranu luksuznog hotela u kojem je odsjedao. Izgledom ju je odmah privukao, a u kratkom vremenu saznala je puno informacija o privatnom životu svog Tinder matcha, između ostalog da je direktor LLD Diamonds, firme koju je naslijedio od svog oca, rusko-izraelskog dijamantnog tajkuna, poznatog kao "Kralja dijamanata".

5 stvari trebaš i 6 koje ne smiješ reći prijateljici koja prolazi kroz rastavu ili prekid

Ono što joj se najviše svidjelo je što je razgovor uskoro postao vrlo osoban radi čega je Cecilin osjetila instantnu povezanost i bliskost. Baš kao i druge dvije žene, nije ni u jednom trenutku posumnjala da je sve to samo nastup - do najsitnijih detalja iscenirana predstava. Teško da je i mogla obzirom da je Simon vrlo očito pokazivao i dokazivao kako uistinu živi život kakav predstavlja. Pri kraju spoja, rekao joj je kako bi ju volio bolje upoznati i predložio da mu se pridruži na poslovnom putu u Bugarsku gdje ide sa svojim privatnim avionom. "Osjećala sam da bi bilo glupo da sam ovako nešto odbila" govori Cecilin prisjećajući se koliko je uzbuđena bila na pomisao da će imati prilike iskusiti djelić njegova života. Bez obzira na upozoravanja prijateljica, ni na sekundu nije mislila da odbije ovakvu ponudu i za nekoliko sati već je bila u privatnom avionu za Bugarsku. Fotku s toga leta još uvijek ima na Instagramu.

Simon ju je sljedećih mjesec dana obasipao pažnjom, skupim večerama, velikim romantičnim gestama, a potpuno ju je osvojio u trenutku kada je predložio da žive skupa. Zamolio ju je da, dok je on na putovanjima, nađe luksuzni apartman u koji će zajedno useliti. "Budžet mi je 15.000 dolara" rekao je, a ona je s oduševljenjem razgledavala luksuzne londonske stanove. U tom trenutku Cecilin je već bila ozbiljno zaljubljena i vjerovala kako živi pravu bajku.

No, kao i u svakoj bajci, stvari u određenom trenutku moraju krenuti nizbrdo.

Jedne noći probudillo ju je mnoštvo njegovih poruka o napadu u kojem mu je tjelohranitelj spasio život i zadobio ozbiljne ozljede glave. Sve je to popratio i fotografijama, kao i videom iz vozila hitne pomoći. Ispričao joj je ludu priču o tome kako ga neprijatelji žele ubiti te se mora pritajiti. Drugi dan joj je poslao glasovnu poruku kako su ga upozorili da, iz siguronosnih razloga, ne bi smio koristiti svoje kreditne kartice.

U tom trenutku gledaš dokumentarac i misliš - "To je to! Ovo je trenutak kada će shvatiti da je sve to prevara! Bježi, Cecilin!" Međutim, Cecilin, baš kao ni ostale žrtve prevare, nije posumnjala ništa. Nije posumnjala ni kada ju je pitao da otvori kreditnu karticu na svoje ime i počeo trošiti ogromne količine novaca. Lažni miljarder konstantno je izmišljao nove priče, a u svakoj je bio u velikoj životnoj opasnosti. Djevojka je, prije svega, bila zabrinuta za njegovu sigurnost. I dalje nije sumnjala da je sve to laž - tko ne bi povjerovao sinu milijardera da će s lakoćom vratiti 10 tisuća dolara? Pa sama se uvjerila u tih mjesec dana koliko novaca ima, mislila je, ne znajući kako je sve to financirano novcima drugih žena koje je prevario jednako kao sada nju.

No, prije svega, Cecille je žarko željela vjerovati u tu laž. Ona očajno želi da to bude istina. Da ima svoju verziju "Ljepotice i zvijeri". 

Kako bi mogla dobiti veći limit na računu te kako bi održao njeno povjerenje, a sebi omogućio nastavak ove prevare, Simon ju je "zaposlio" u svojoj firmi i lažirao čekove od plaće koje je ona onda slala banci. Kada je htjela unovčiti ček s ciljem da plati dugove bankama, bila je odbijena. Užasnuta, napokon počinje prihvaćati činjenicu da je čitavo vrijeme bila žrtva nevjerojatne prevare, kao i to da je različitim bankama dužna oko 250.000 dolara. 

Sve tri žene imaju sličnu priču. Sve su povjerovale u njegove laži i dobrovoljno mu dale novac. Cecilin se u jednom trenutku poželjela i ubiti. Što se dogodilo sa Simonom ti neću otkriti jer je sam kraj još luđi i nevjerojatniji od čitave ove priče - koliko god to nemoguće zvučalo. A ovo, kao što je već rečeno, ionako nije priča o vrhunskom prevarantu, već o ženama željnim bajke. 

Dan prije izlaska dokumentarca, Tinder obavijestio svoje korisnike da budu oprezni

"Proveli smo sat vremen skupa, a imala sam osjećaj kao da se znamo 10 godina," kazala je Cecilin na početku dokumentarca. Istu rečenicu sam čula od svih svojih prijateljica barem jednom. Istu rečenicu sam rekla sigurno jednom. 

Osjećaj uzbuđenosti nakon uspješnog prvog dejta na kojem ti se netko svidi, a i ti njemu. Ogromna zainteresiranost na samom početku, beskrajni razgovori, još beskrajnija dopisivanja. Nikad viđena komplementarnost, apsolutno razumijevanje i "možda bi to moglo biti to" misao koja proleti, onako usputno, nakon relativno kratkog poznavanja. I taman kada si dozvoliš povjerovati u bajku, dolazi do potpunog ghostinga ili laganog fadinga, da se izrazim modernom terminologijom. Sve žene s kojima sam razgovarala imale su, barem jedno, fatalno iskustvo s Tindera. Srećom, za razliku od djevojaka iz dokumentarca, završile su s tek povrijeđenim egom i blokiranim brojem. 

Dan prije objavljivanja dokumentarca, Tinder je objavio nove smjernice za korisnike pod naslovom: “Romantične prijevare: Kako se zaštititi na mreži”. Iako Tinderov novi vodič za uočavanje prevaranta na aplikaciji se ne referira izravno na Netflixov dokumentarac, s Tindera kažu da prevaranti često koriste takve platforme na kojima se nalaze "ranjivi" ljudi "koji traže ljubav".

I žene u Hrvatskoj padaju na "romantične online prevare"

Problem s ovakvom vrstom prevare je u tome što je teško dokazati da je tu počinjeno neko kazneno djelo. Kad se podvuče crta, sve te žene su dobrovoljno dale novac čovjeku kojeg su znale nekoliko tjedana, očekujući da će ih on vratiti. Prevarant s Tindera ni u jednom trenutku, ni jednoj ženi, nije ništa ukrao. One su otvarale račune na kreditnim karticama i davale mu ih na korištenje.

Online prevare dolaze u svim mogućim oblicima, a jedan od njih je "romantična prevara" gdje varalica iskorištava naivnost, ili kako su rekli iz Tindera "želju za ljubavi" usamljenih ljudi, kako bi se materijalno okoristio, a potom nestao. Hrvatskoj je policiji prijavljeno nekoliko slučajeva u kojemu su žene, obično starije, upoznale muškarca na internetu s kojim su uspostavile emotivnu vezu.  Policija upozorava kako su ovo najčešće dugoročne prevare jer počinitelj prvo izgrađuje sa žrtvom odnos povjerenja, nakon čega ju pita za novac iz različitih razloga. Slučaj iz Hrvatske je uključivao 69-godišnjakinju i neznanca koji joj je iskazivao ljubav i obećao je da će doći živjeti kod nje u Hrvatsku, ali da prije toga mora poslati svoje osobne stvari paketima te ju je naveo da mu pomogne platiti navodne troškove skladištenja.

Prevaranti su vrlo domišljati, međutim najčešće je ovakve pokušaje prevare lako prepoznati. A što je sa Shimon Yehuda Hayutom danas? E to ti savjetujem da pogledaš u dokumentarcu. Ne brini, nije više na Tinderu. U izjavi prilikom izlaska dokumentarca su poručili da su pobrisali sve profile ovog vještog prevaranta i da mu je zauvijek zabranjeno otvaranje novih.

Posjeti Miss7.24sata.hr