Riješite se posljedica sunčanja: Izbrišite tamne mrlje na koži

Getty Images
Tamne mrlje na koži nastaju kao posljedica pretjeranog sunčanja i izlaganja UV-zračenju. Najčešće se pojavljuju na licu, dekolteu i rukama, a najvidljivije su upravo u ljetnom periodu.
Vidi originalni članak

Što se tiče kozmetičkih sredstava, tamne mrlje najbolje će posvijetliti kreme na bazi kojične kiseline ili vitamina C i B3. Predvečer je najbolje koristiti kombinaciju tih sastojaka s alfa-hidroksilnom kiselinom i retinolom, koji takođe izbijeljuju kožu.

Mrlje na koži možete izbijeliti i prirodnim namirnicama – limunom, papajom, kao i mješavinom luka i octa.Limun sadrži kiselinu koja uklanja tamne mrlje i mrtve stanice kože, sužava pore i dezinficira kožu. Dovoljno je da iscijedite sok od limuna i nanesete ga na kritična područja. Ostavite da djeluje pola sata, a zatim isperite. Postupak treba ponavljati dva puta dnevno, najbolje ujutro i uvečer, a prvi rezultati će biti vidljivi za šest do osam tjedana.

Sličan učinak ima i papaja. Ona čisti kožu i sprječava proizvodnju enzima tirozina, koji sudjeluje u stvaranju melanina. Preporučuje se da na osjetljiva područja utrljate polovinu papaje i ostavite nekoliko minuta da djeluje, a potom isperete mlakom vodom.

Još jedan sastojak iz kuhinje koji će ukloniti mrlje s kože jest mješavina luka i octa. U blenderu izmiksajte glavicu luka i iscijedite sok u posudu, pa potom dodajte istu količinu octa. Vatu natopite ovom smjesom i utrljajte na tamne mrlje. Postupak ponovite jednom do dva puta na dan, ali prije izlaska na sunce dobro isperite.

Posjeti Miss7.24sata.hr