Recept za tortu 'Jogurticu': lagana i osvježavajuća voćna torta by Recepttura
- Poznaješ li nekoga tko ne voli torte? Mi ne! Možda se samo dijelimo po okusima: voćna, čokoladna, sirna...
- Iako smo veliki ljubitelji čokoladnih torti, u toplije vrijeme nam više odgovaraju svježiji okusi
- Na blogu gastro blogera Recepttura, pronašli smo recept za osvježavajuću tortu
- Pročitaj više: Je li moguće bezbrižno uživati u torti? Ovo je recept za najzdraviju čokoladnu tortu na svijetu
U bontonu bi trebalo biti pisano pravilo da je veoma nepristojno odbiti komad torte kada nam je netko ponudi. Jednostavno, u ovoj slastici uživamo kad god smo u prilici i ne, ne kajemo se zbog toga. Raznovrsnost okusa i tekstura torte čini hranom koja je prepuna iznenađenja, a mi se ne možemo odlučiti volimo li više klasične čokoladne ili voćne okuse. Kako bismo dozvali tople dane i proljeće, odlučili smo pripremiti osvježavajuću tortu popularnog naziva "Jogurtica".
Recept za ovaj lagani desert smo pronašli na gastro blogu Recepttura. "Jogurtica" u sebi naravno ima glavni sastojak - jogurt, ali i svježe voće koje je u ovom slučaju breskva. Voće možeš staviti po izboru, ili ne moraš, a odlična vijest je i to što za ovu tortu ne trebaš paliti - pećnicu!
Recept za tortu Jogurticu by Recepttura:
Sastojci za tortu (otprilike za 12 osoba)
Podloga:
- 120 g otopljenog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 250 g mljevenog keksa s maslacem
Jogurt krema:
- 600 g čvrstog jogurta
- 100 g šećera
- 20 g želatine u prahu
- 10 žlica vode
- 500 ml vrhnja za šlag
- svježe breskve ili iz kompota a može i drugo voće prema želji
Ukrašavanje
- 100 ml vrhnja za šlag
- breskva narezana na kriške
Priprema
1. Za početak, otopi maslac i dodaj mu šećer u prahu, kao i mljevene kekse. Važno je da sve dobro zajedno izmiješaš.
2. Pripremi kalup za pečenje, na dno kalupa promjera 26 centimetara obloži papirom za pečenje, a zatim odreži višak rubova.
3. Kada je sve na svome mjestu, stijenke kalupa namaži uljem i dodaj u kalup smjesu keksa i maslaca. Važno je da smjesu dobro utisneš. Zatim sve stavi u frižider.
4. Vrhnje za šlag stavi u posudu za miksanje i napravi čvrsti šlag.
5. Pripremi voće i nareži ga na sitne kockice. Zatim pripremi želatinu prema uputama na pakiranju.
6. Šećer i jogurt dobro izmiješaj penjačom i spoji s pripremljenim šlagom. Zatim u smjesu s otopljenom želatinom dodaj 4 žlice kreme i sve dobro spoji s ostatkom kreme.
7. U kremu dodaj voće i cijelu kremu stavi preko podloge od keksa koju si izvadila iz frižidera.
8. Tortu vrati u frižider preko noći, a zatim je ukrasi sutradan.
9. Utuci vrhnje za šlag, prebaci ga u vrećicu za ukrašavanje te po želji ukrasi tortu. Dodaj na vrh voće ako želiš i prije posluživanja ostavi tortu barem pola sata u frižideru.