Ravno iz woka: Piletina s povrćem u umaku od meda prefini je brzi zalogaj
- Wok je nešto što treba imati svaka kuhinja. Priprema jela u njemu je brza, a trpi sve tehnike - pečenje, prženje, pirjanje...
- Uglavnom se sva jela za koja se koristi wok pripremaju u jednoj zdjeli, pa tako i ovo
- Za sve ljubitelje kineske kuhinje imamo jednostavan i ukusan recept ravno iz woka za ručak ili večeru
- Pročitaj više: Pikantni špageti s tunom: Brzinski ručak s talijanskim štihom i okusom koji osvaja
Sočna piletina u umaku od meda i soje oduševit će sve ljubitelje slatko - slanih kombinacija. A oduševit će ih jednako i činjenica da se ovo jelo priprema brzo i jednostavno. Idealna kombinacija! Tajna je u woku, zdjeli u kojoj možeš pripremiti hranu na razne načine - pržiti, pirjati, peći... Uglavnom se sva jela za koja se koristi wok pripremaju u jednoj zdjeli, pa tako i ovo.
Jelo za koje smo se odlučili ovaj put, sočna piletina u umaku od meda i soje, može se poslužiti uz rižu ili tjesteninu, a povrće koje dodaješ u jelo možeš izabrati prema svojem ukusu. Mi smo koristili brokulu, kupus i mrkvu, no možeš koristiti i mahune, gljive, paprike te drugo sezonsko povrće. Vrijeme pripreme je 10 minuta, za kuhanje će ti biti potrebno 20 minuta. Količina je dostatna za 4 porcije.
Napomena: važno je da umak bude gust kako bi se bolje "prilijepio" za piletinu i povrće, stoga smo koristili sredstvo za zgušnjavanje, tj. kukuruzni škrob.
Sastojci:
- 2 žlice ulja
- 100 g mrkve, oguljene i narezane na tanke ploške
- 300 g brokule
- 200 g ljubičastog kupus, narezanog na male komade
- 400 g pilećih prsa, izrezanih na komadiće
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 60 ml pileće juhe ili vode
- 60 ml umaka od soje
- 3 žlice meda
- 2 žličice kukuruznog škroba
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrij 1 žlicu ulja u velikoj tavi na umjerenoj vatri.
- Dodaj brokulu, kupus i mrkvu te ih pirjaj otprilike 4 minute ili dok povrće ne omekša.
- Izvadi povrće iz tave; stavi ga na tanjur i pokrij ga.
- Obriši tavu papirnatim ručnikom i pojačaj vatru.
- Dodaj preostalu žlicu ulja.
- Komade piletine začini solju i paprom i dodaj ih u tavu, prži ih 3 minute sa svake strane, dok ne porumene i poprime lijepu zlatno smeđu boju.
- Zatim dodaj češnjak i prži ga 30 sekundi. Dodaj povrće natrag u tavu te sve zajedno pirjaj još minutu, odnosno dok se povrće ne ugrije.
- U zdjeli izmiješaj pileću juhu, med i umak od soje.
- U maloj zdjeli pomiješaj kukuruzni škrob sa žlicom hladne vode.
- Smjesu od sojinog umaka prelij preko piletine i povrća; kuhaj 30 sekundi.
- Dodaj kukuruzni škrob i pusti da zavrije; kuhajte još 1 minutu ili dok se umak ne počne zgušnjavati.
- Posluži odmah, po želji s rižom.