Raj za ljubitelje glazbe: Ovdje možemo besplatno slušati stotine tisuća digitaliziranih starih gramofonskih ploča

Pexels
Vidi originalni članak
  • Jedan način za razumijevanje prošlosti je slušanje glazbe određenog vremena 
  • Takozvani 'The Internet Archive' ('Internetski arhiv') sada to čini to lakšim nego ikada
  • U 'arhivi' možemo besplatno slušati i skinuti više od 385.000 digitaliziranih zapisa u stilu gramofonskih ploča od 78 okretaja u minuti 

Svi ljubitelji starih gramofonskih ploča sada će doći na svoje. Naime, u 'Internetskoj arhivi', koja je potpuno besplatna, dostupno je više od 385.000 digitaliziranih gramofonskih ploča od 78 okretaja, a koje su dominirale uglavnom od 1900. do otprilike 1950. Datoteke se mogu slušati, ali i preuzimanje je besplatno. Zbirka je više od puke zabave, to je važan pokušaj digitalizacije zvukova povijesti koji su bili sačuvani na krhkim gramofonskim pločama gotovo cijelo stoljeće.

Format gramofonske ploče od 78 okretaja u minuti postao je dostupan 1898. godine. Izrađene od šelak smole, dolazile su u nekoliko veličina, ali su bile poznate po svojih 78 okretaja u minuti. Snimane su putem roga (kasnije mikrofona), uz zvuk koji je izazivao vibracije koje su urezivale uzorak u disk. Šelak materijal ne stari dobro, a neke snimke mogu se uništiti čak i ako se ploča uzme u ruke. Stoga je digitalizacija tih snimaka vrlo bitna.

Life&style Otkako je poznati pjevačko-glumački par pokazao dom, svi žele njihovu 'englesku seosku kuhinju'

Projekt 'The Great 78', putem 'The Interent Archive', radi na tom cilju. George Blood, voditelj tvrtke za audio-vizualnu digitalizaciju George Blood Audio, kaže: „Trenutačno isporučujemo 5 do 6 tisuća strana mjesečno, a radit ćemo na tome da dođemo do 20.000.“ Arhiv će biti „referentna zbirka zvučnih zapisa iz razdoblja od otprilike 1880. do 1960. godine.“ Ovaj proces nije lak; zapis se mora očistiti, sačuvati i digitalizirati. Mogu se dodati i datoteke koje su drugi digitalizirali.

„Da to nismo učinili, 48.000 78-ica u maloj knjižnici u Bataviji III, Illinois, možda bi bilo izgubljeno. Isto vrijedi i za više od 78.000 ploča od distributera koji su spakirani i napušteni u Rhode Islandu oko 1947. godine“, objasnio je Bob George, kustos za zbirke zvuka u 'Internet Archiveu'. „Da to nismo učinili, obitelj nikada ne bi otkrila ploču koju je sam snimio njihov pokojni otac kad je bio dijete, prije 80 godina - ploča za koju nisu znali da postoji.“ Od zvučnih efekata preko plesnih pjesama do poznatih balada i kućnih snimaka, raznolikost je beskrajna.

Zaviri sama u arhivu. Možda ćeš jednostavno pronaći neki opskurni glazbeni dragulj ili omiljenu pjesmu Billie Holiday ili možda pak koju stvar mladog Franka Sinatre

Life&style Snima se serija o Edu Sheeranu, otkrit će traumatične događaje iz pjevačeva života

Posjeti Miss7.24sata.hr