Profinjeni recept za posebne prilike: Sočna torta sa šampanjcem i nadjevom od sira s malinama
- Ova slastica idealna je za posebne prigode, a sigurno će oduševiti i najprofinjenije ljubitelje slatkog
- Pjenušava torta sa šampanjcem iznenađuje voćno-kremastim nadjevom od sira
- Nekako nam se čini da će ovaj desert biti savršen izbor za neki ugodni proljetni piknik u prirodi
- Pročitaj više: Kolač s anđeoskim suzama: Ovo je za mnoge najbolja torta od sira na svijetu
U posebne dane volimo nazdraviti čašom pjenušca. Ali, ne samo da se može piti, pjenušac daje desertima i pecivima „pjenušavu“ notu. Genijalan je i u ovom sočnom biskvitu. A u kombinaciji s nadjevom od sira i malina gotovo pa je savršeni desert. Možemo se odmah zamisliti na nekom ugodnom proljetnom izletu u prirodi, na dekici na zelenoj livadi uz ovaj desert i čašu nekog finog pjenušca.
Sastojci
Za tortu:
• 3 jaja
• 1 prstohvat soli
• 250 g finog šećera
• 350 g brašna od pira (ili pšeničnog brašna)
• 2,5 žličice praška za pecivo
• naribana kora od 1 limuna
• 200 g maslaca
• 100 ml pjenušca
Za nadjev od sira od maline:
• 100 g zamrznutih malina (odmrznutih)
• 150 g quark sira
• 150 g svježeg sira
• 2 žlice kukuruznog škroba
• 2 žumanca
• 2 žlice sirupa od maline
• 4-5 žlica šećera u prahu
Priprema
1. Stavi maslac u lončić da se rastopi pa ostavi da se ohladi.
2. Premaži maslacem kalup za kuglof te pospi brašnom. Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva (ventilatorsku).
3. Za tortu pjenasto stuci jaja, šećer i sol - to može potrajati dobrih 5 minuta.
4. Temeljito pomiješaj brašno, koru od limuna i prašak za pecivo. Zatim smjesu od brašna umiješaj u smjesu od jaja naizmjenično s tekućim maslacem i pjenušcem i vrlo pažljivo promiješaj. Ne miješaj dugo, inače će se tijesto zgusnuti.
5. Za nadjev najprije propasiraj odmrznute maline kroz sito tako da sjemenke ostanu u situ.
6. Propasirane maline miješaj pjenjačom zajedno s quarkom, svježim sirom, sirupom od malina, dva žumanca i šećerom u prahu sve dok smjesa ne postane homogena. Zatim prosij po tome kukuruzni škrob te ponovno sve temeljito promiješaj.
7. Ravnomjerno rasporedi 3/4 biskvita u kalupu za kuglof. Zatim u sredinu ulij nadjev od sira od malina. Pazite da nadjev od sira ne teče prema vanjskom ili unutarnjem rubu.
8. Prelij preostali biskvit po vrhu kao zadnji sloj kolača pa stavi kalup u pećnicu, peci oko sat vremena i testiraj čačkalicom je li dovoljno pečeno.
9. Ostavi kolač da se ohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo izvadi iz kalupa pa stavi u hladnjak na još sat vremena kako bi se nadjev od torte od sira mogao potpuno stisnuti. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu i ukrasi svježim malinama.