Profinjeni recept za posebne prilike: Sočna torta sa šampanjcem i nadjevom od sira s malinama

Shutterstock Recept za kolač sa šampanjcem nadjeven malinama i sirom
Vidi originalni članak

U posebne dane volimo nazdraviti čašom pjenušca. Ali, ne samo da se može piti, pjenušac daje desertima i pecivima „pjenušavu“ notu. Genijalan je i u ovom sočnom biskvitu. A u kombinaciji s nadjevom od sira i malina gotovo pa je savršeni desert. Možemo se odmah zamisliti na nekom ugodnom proljetnom izletu u prirodi, na dekici na zelenoj livadi uz ovaj desert i čašu nekog finog pjenušca.

Sastojci

Za tortu:

• 3 jaja

• 1 prstohvat soli

• 250 g finog šećera

• 350 g brašna od pira (ili pšeničnog brašna)

• 2,5 žličice praška za pecivo

• naribana kora od 1 limuna

• 200 g maslaca

• 100 ml pjenušca

Life&style Neodoljiva slatka senzacija: Portugalska torta od badema savršeno se slaže s proljećem

Za nadjev od sira od maline:

• 100 g zamrznutih malina (odmrznutih)

• 150 g quark sira 

• 150 g svježeg sira

• 2 žlice kukuruznog škroba

• 2 žumanca

• 2 žlice sirupa od maline

• 4-5 žlica šećera u prahu

Priprema

1. Stavi maslac u lončić da se rastopi pa ostavi da se ohladi.

2. Premaži maslacem kalup za kuglof te pospi brašnom. Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva (ventilatorsku).

3. Za tortu pjenasto stuci jaja, šećer i sol - to može potrajati dobrih 5 minuta.

4. Temeljito pomiješaj brašno, koru od limuna i prašak za pecivo. Zatim smjesu od brašna umiješaj u smjesu od jaja naizmjenično s tekućim maslacem i pjenušcem i vrlo pažljivo promiješaj. Ne miješaj dugo, inače će se tijesto zgusnuti.

5. Za nadjev najprije propasiraj odmrznute maline kroz sito tako da sjemenke ostanu u situ.

Life&style Nov

6. Propasirane maline miješaj pjenjačom zajedno s quarkom, svježim sirom, sirupom od malina, dva žumanca i šećerom u prahu sve dok smjesa ne postane homogena. Zatim prosij po tome kukuruzni škrob te ponovno sve temeljito promiješaj.

7. Ravnomjerno rasporedi 3/4 biskvita u kalupu za kuglof. Zatim u sredinu ulij nadjev od sira od malina. Pazite da nadjev od sira ne teče prema vanjskom ili unutarnjem rubu.

8. Prelij preostali biskvit po vrhu kao zadnji sloj kolača pa stavi kalup u pećnicu, peci oko sat vremena i testiraj čačkalicom je li dovoljno pečeno. 

9. Ostavi kolač da se ohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo izvadi iz kalupa pa stavi u hladnjak na još sat vremena kako bi se nadjev od torte od sira mogao potpuno stisnuti. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu i ukrasi svježim malinama.

Posjeti Miss7.24sata.hr