Profesorica Matea Roščić u svoj je dom primila romsku obitelj iz Petrinje s bebom. Sada prikuplja pomoć

Dunja Plazonja
Vidi originalni članak
  • Još jednu lijepu, ljudsku priču o pomaganju drugima našli smo na Facebook profilu Mateje Roščić, profesorice iz zagrebačke Sportske gimnazije
  • Ona je u svoj zagrebački stan primila romsku obitelj Zdravković iz stradale Petrinje s petomjesečnom bebom, malom Nikolinom
  • "Dragi su, topli, neposredni i strahovito zahvalni za svaku pomoć i lijepu riječ. Ponosni su i ne žele ništa tražiti. Za sad su ovdje i nagovaram ih da ostanu još neko vrijeme"
  • Poziv za pomoć uputila je prvenstveno svojim prijateljima, a sada se javljaju i poznati i nepoznati, nose robicu, pelene, a Matea je objavila i račun za uplatu novčane pomoći. Svaka kuna je dobrodošla

Sve ovo dogodilo se posve neplanirano i spontano, ispričala nam je Matea koja osobno prolazi kroz težak period jer joj je nedavno umrla mama. "Kad se dogodio potres, stajala sam ispred zgrade s obitelji pa mi je palo na pamet da imam prazan stan u kojem je mama donedavno živjela. Rekla sam im da bih ga ustupila nekome iz pogođenog područja i oni su me podržali u toj odluci". 

Freixenet Svi ovih dana pričaju o ovom vinu - pogledaj u čemu je stvar

Sljedećeg jutra prijateljica joj je je proslijedila Facebook status Tamare Puhovski, koja se otprije kroz svoje djelovanje bavila socijalnom integracijom Roma, u kojem se raspitivala za slobodan stan za privremeni smještaj obitelji Zdravković i to je bilo to. "Ona je odigrala bitnu uloga jer me spojila s “mojom” obitelji iz Petrinje. Zovu se Vladimir i Svetlana, a djevojčica se zove Nikolina i u siječnju će napuniti šest mjeseci. Živjeli su u centru Petrinje, u stanu u prizemlju zgrade. Sve je stradalo u potresu - doslovno su zgrabili pelene i dokumente i otišli na jednu noć prijateljima u Sisak. Idućeg jutra smo se čuli i kroz par sati i susreli."

"Toliko su divni da mi je to teško riječima opisati. Dragi su, topli, neposredni i strahovito zahvalni za svaku pomoć i lijepu riječ. Ponosni su i ne žele ništa tražiti. Napisala sam status na Facebook, prvenstveno svojim prijateljima, da pomognu koliko su u mogućnosti, i danas do podneva stan je već bio pun odjeće, dječje robice, donacija povrća, voća. Htjela bih naglasiti koliko me ganula ta lančana reakcija ljudi, poznatih i nepoznatih - od mojih prijateljica iz srednje škole, susjeda, kolegica… Javljali su se podjednako i poznati i nepoznati. U jednoj noći prikupili smo preko 3000 kuna za obitelj i stan pun odjeće i higijenskih potrepština.

Što će dalje biti s obitelji Zdravković iz Petrinje? 

"Polako, vidjet ćemo sve. Za sad su ovdje i nagovaram ih da ostanu još neko vrijeme. U nekom se će trenutku trebati i vratiti u Petrinju kako bi vidjeli kakva je daljnja procedura za sanaciju oštećenja u stanu i zgradi. Kroz neko će vrijeme i na Krk jer Vlado je radnik u građevniskoj tvrtki koja tamo ima neki projekt pe će ih ondje smjestiti."

Matea Roščić

Mateu smo pitali planira li još nekome tako ili na neki drugi način pomoći? Skromno je rekla: "Ne bih sebe posebno isticala, zajedno smo u svemu ovome. Hvala mojim nesebičnim i plemenitim prijateljima i obitelji koji su mi pomogli da im zajedno pomognemo. Nije puno, al od srca je. Zdravkovići su mi se “uvukli pod kožu”, a Ninin osmijeh mi je najveća motivacija i nagrada. Pozivam vaše čitatelje da se uključe u akciju, svaku donaciju od danas možete uplatiti izravno na njihov račun: Vladimir Zdravković, OTP banka, IBAN HR6624070003207105985. Svaka kuna od srca vrijedi stostruko!

 

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr