Prizovi proljeće sa slanim palačinkama svjetskog glasa! Uz 4 sastojaka treba ti još mladi luk
- Volimo ih slatke, ali teško da će netko moći odoljeti i ovim slanim palačinkama
- Kineske palačinke s mladim lukom kao da prizivaju proljeće i okuse koje volimo
- Sastojaka nema puno; tek brašno, voda, sol, ulje i naravno mladi luk
Slane , slatke… nevažno, bitno je da je riječ o palačinkama! Danas su nas inspirirale nešto egzotičnije palačinke svjetske reputacije, a za koje će ti trebati pet sastojka. Mažemo slobodno reći da je nositelj ovog jela mladi luk kojeg već sada možemo pronaći na tržnicama i u pojedinim trgovinama, a vrlo brzo će ući u svoju punu sezonu. Do tada, već ćeš postati prava majstorica u pripremi kineskih palačinka s mladim lukom koji će možda postati jedan od omiljenih snackova u tvojoj familiji, ali će poslužiti i kao zgodan dodatak glavnim jelima. Hrskave i ukusne osvojit će te na prvu.
Zavrni rukave i pripremi sastojke:
- 400 g glatkog brašna
- Oko 2,5 dcl kipuće vode
- ½ žličice soli
- 3 mlada (što tanja) luka izrezana na kolutiće
- Sezamovo (ili maslinovo) ulje za premazivanje
Priprema:
- Od brašna, vode i soli umijesi tijesto. Ako si u nedostatku vremena ili ti se jednostavno ne daju prljati ruke, umjesto ručno, tijesto možeš umijesiti i strojno. Ostavi ga zatim 30 minuta da se odmori u plastičnoj vrećici ili u zdjeli koju ćeš pokriti čistom krpom.
- Tijesto podijeli na 6 loptica a svaku od njih razvaljaj uz pomoć valjka. Svako od razvaljanog tijesta premaži maslinovim (ili čak sezamovim) uljem te pospi mladim lukom narezanim na kolutiće. Tijesto potom savij u palačinku, a palačinku uvij u krug, odnosno, u oblik puža.
- Ostavi uvijeno tijesto s lukom nekoliko minuta da se odmori. Zatim ga razvaljaj tanko i peci u nauljenoj tavi oko 2 minuta sa svake strane.
- Palačinke nareži na trokute i serviraj uz umak po izboru.
U slast!