Prhka pita od trešanja i borovnica, dostojna i svečanijih prilika
- Nećemo lagati, ova pita neće biti gotova učas, ali vrijedi svake potrošene minute
- Također zahtijeva i malo više vještine nego npr. keks kolač s pudingom, ali opet ne i vještinu Mary Berry
- Hrskavo tijesto i predivno punjenje od sezonskog voća spojeni su u tako dobar okus da se isplati napraviti ju
Sezonskog voća nikad previše, ni u jednoj kombinaciji. Pa zašto ga onda ne bismo konzumirali i u kolačima? Posebno ako ja tako riječ o tako finom desertu kao što je ova pita s trešnjama i borovnicama u kojoj se lijepo osjeća i okus burbon vanilije. Mljac!
Sastojci:
Tijesto:
- 1/3 šalice bademovog brašna
- 1/4 šalice šećerar
- 1 žličica soli
- 2 i 1/2 šalice oštrog brašna + još malo
- 1 šalica hladnog maslaca narezanog na kockice
- 2 velika žumanjka
- 1/4 šalice hladne vode
- Punjenje:
- 80 g svježih trešanja
- 40 g borovnica
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 3 žlice škrobnog brašna
- 1/4 šalice burbona
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 mahuna vanilije iz koje ćeš izvaditi sjemenke
- korica 1 limuna
- 1 cijelo jaje, umućeno
- smeđi demerara šećer za posipanje
Priprema:
- Izmješaj bademovo brašno, šećer, sol i brašno u velikoj zdijeli. Dodaj omekšali maslac i zamijesi tijesto.
- U maloj zdjeli umuti žumanjke s 1/4 šalice ledene vode pa dodaj jaja u smjesu od brašna. Miksaj dodajući po potrebi još hladne vode (ne više od 1 žlice odjednom), dok se tijesto ne sjedini.
- Lagano mijesi tijesto na pobrašnjenoj površini dok se ne prestane lijepiti za površinu, oko 1 minute. Tijesto podijeli napola. Svaki dio oblikuj u kuglu i zamotaj u plastičnu foliju. Ostavi u hladnjaku najmanje 2 sata ili najviše 3 dana.
- Izvadi tijesto iz hladnjaka i ostavi na sobnoj temperaturi 5 minuta da omekša. U međuvremenu namasti okrugli kalup za pitu promjera 24 cm i zagrij pećnicu na 200°C.
- Razvaljaj tijesto u krug promjera 30 cm i pažljivo premjesti u kalup za pitu. Rubove digni uz stijenke. Odreži višak ako visi preko ruba lima. Tijesto na dnu izbodi nekoliko puta vilicom.
- Razvaljaj ostatak tijesta također u oblik kruga promjera 30 cm. Premjesti u lim obložen papirom za pečenje i uz pomoć kotačića izreži trake širine 2 cm. Stavi sve zajedno natrag u hladnjak.
- U velikoj zdjeli pomiješaj očišćene trešnje, borovnice, smeđi šećer, škrobno brašno, burbon, ekstrakt vanilije, sjemenke vanilije i koricu 1 limuna. Dobro promiješaj pa žlicom stavljaj nadjev na tijesto. Ako je ostalo soka od voća, i njega prelij preko tijesta.
- Na vrh složi trakice tijesta, prvo u jednom smjeru, pa drugu polovicu okomito preko, ostavljajući rupe između. Rubove tijesta (gornji i donji dio) uz stijenke prstima stisni i spoji.
- Trake na vrhu premaži umućenim jajetom i pospi demerara šećerom. Ohladi pitu dok tijesto ne očvrsne, oko 30 minuta u hladnjaku. Peci oko 30 minuta dok korica ne porumeni, oko 30 minuta, pa smanji temperaturu pećnice na 180°C i peci dok se ne prestanu raditi mjehurići od soka, a pita dobije tamnu zlatno-smeđu boju, 50-60 minuta.
- Prebaci na rešetku i ostavi da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja.