Pretvorite dvorište u dječje carstvo

Thinkstock / Spencer Davies
Odrastati uz prirodu je postalo privilegij, zato ako imate vrt, prilagodite ga dječjim potrebama i željama. Osim što ćete potaknuti njihovu znatiželju, djeca će više vremena provoditi na otvorenom.
Vidi originalni članak

Mališani postavljaju najviše zahtjeva, ne samo zato jer traže prostor za igru, što nije uvijek kompatibilno s cvjetnim vrtom kojeg ste zamislili, već i stoga jer biljke u blizini prostora za igranje moraju biti toliko čvršće da podnesu slučajne lopte ili povremene nestašluke. Dobra zamisao je u tom području isključiti trnovite ili bodljikave biljke, poput ruža, kako bi izbjegli nepotrebne ozljede i suze zbog probušenih lopti.

Pri dizajniranju i uklapanju dječjeg kutka u vaš vrt potrebno je razumjeti ne samo osnove vrtlarenja i uređenja krajobraza, već i  dječje potrebe i želje. Dječji vrt bi trebao uzbuđivati svih pet osjetila i unijeti malo prirode i divljine u maleni dječji svijet.

Naravno, potrebno je voditi brigu i o željama odraslih, kao i o željama djece. Odrasli okolinu vide kao cjelinu, dok djeca uočavaju detalje, koje mi možda smatramo nevažnima. Stoga je potrebno pronaći „zlatnu sredinu“- urediti svoju zelenu oazu tako da ona bude savršeno mjesto za igru za malene, a opuštajuće mjesto za odmor za roditelje, kao i idealan prostor za obiteljski objed.

Što djeci treba?

Prostor za igru bi trebao bi odražavati dob djeteta, a elemente tih vrtova, nakon što ih djeca prerastu, trebalo bi se moći premjestiti ili prenamijeniti

Posjeti Miss7.24sata.hr