Prekrasne mimoze: kako ih uzgojiti i nekoliko trikova da mimoza u vazi duže traje

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Ne treba ti puno više od žutog buketića mimoze u jednoj vazi kako bi u svoj dom unijela radost!
  • Ovaj proljetni cvijet koji na kraju zime kupujemo na tržnicama voli toplu klimu, puno sunca, ali može se uzgajati i u kući! 
  • U nastavku članka pročitaj sve o uzgoju mimoza i trikovima kako da dulje traju u vazi! 

Cvijet mimoze preferira tople klimatske uvjete i puno sunčanih sati, no može preživjeti i niske temperature. Acacia Dealbata ili mimoza podrijetlom je iz Azije, a u Europu su je donjeli pomorci u 18. stoljeću. Zbog svoje nježne ljepote, ali i izdržljivosti jer cvatu dok je vani još hladno i druge biljke miruju, mimoze su postale sinonim za dekoraciju domova u proljeće. Od njezinih grana mogu se napraviti vjenci za vrata, a savršeno izgledaju i mimoze u vazi! 

Life&style Ako voliš cvijeće, ovih 10 inspirativnih Instagram profila isplati se pratiti

Cvijet mimoze oponaša život

Ime joj je izvedeno od grčke riječi "mimeomai" što znači oponašati ono što vidiš, a kada mimoza osjeti najmanju ugrozu u svojoj blizini, zatvara listiće, i otvoriti će ih tek za 15-ak minuta. Postoji više od 1200 vrsta mimoze koje dolaze u raznim bojama i oblicima diljem svijeta. Biljka mimoze živi 30 do 40 godina, a u prirodi drvo mimoze može doseći visinu do 10 metara. Cvatnja joj počinje u siječnju i traje do sredi travnja, a može preživjeti niske temperature, od -7 stupnjeva°C do -10 °C, ali ne na dulji period.  

Poznato je da se mimoza tradicionalno koristi u liječenju raznih bolesti uključujući alopeciju, proljev, nesanicu, tumore i razne urogenitalne infekcije. Postoje i brojni pripravci od ove biljke koji se posebno koriste za liječenje kašlja, prehlade i upala.

Mimoza sadnja: gdje i kako posaditi mimozu

Gdje i kada posaditi mimozu? Mimozu možeš posaditi u zatvorenom ili izvan kuće u proljeće ili jesen, ovisno o tvojem izboru. Cvijet voli sunčana mjesta i treba ja zaštititi od vjetra. Optimalno ju je saditi u toplijoj klimi, poput mediteranske. Također, cijeni drenirana i kamenita tla. 

Međutim, biljka ne voli glinenasta, niti teška ili vapnenačka tla. Također je vrlo osjetljiva na zagađeni zrak. Ako pušiš u svom domu, bolje je da je makneš odatle i staviš u prostoriju bez dima ili na otvoreno, ovisno o vremenu. Također, imaj na umu da je biljka osjetljiva na hladnoću, ali ne brini, većina vrsta mimoza može podnijeti niske temperature do -5°, pod uvjetom da su kratkotrajne. 

Uzgoj mimoza

Trebaš znati da mimoza brzo raste. Stoga stablo moraš orezati nakon cvatnje, dajući joj oblik koji želiš. Ne zaboravi ukloniti sve što bi moglo oslabiti stablo: oštećene grane ili pocrnjela područja uzrokovana mrazom. Također, mimozu u tegli potrebno je redovito zalijevati jer se brzo suši, osobito ljeti. Mimozu zalijevaj umjereno kako bi spriječila truljenje korijena zbog viška vlage jer to može ubiti biljku.  

Prve dvije godine trebaš stablo mimoze redovito zalijevati. Održavaj tlo hladnim, osobito tijekom cvatnje. Mimoze se mogu orezati nakon cvatnje kako bi bile gušće i zaobljenije. To također smanjuje mogućnost da je vjetar slomi i umnožava cvjetne grane. Mimoza je vrlo pogodna za uzgoj u posudama sve dok je postavljena na pravo mjesto. Dakle, moraš odabrati prilično veliki lonac i paziti da se u njemu voda ne nakuplja. Dodaj gnojivo za cvjetnice od ožujka do rujna. Tvoja mimoza u lončanici može prezimiti u svijetloj i hladnoj prostoriji ili pak vani, no u tom slučaju moraš zaštiti grane od mraza udvostručenim zimskim velom. 

Pazi na tvrdu vodu iz slavine, koja može oštetiti tvoju mimozu i uzrokovati promjenu boje. Kada uzgajaš mimozu u lončanici, ne smiješ dopustiti da raste na isti način kao u tlu. Mimoze nisu sklone bolestima i štetnicima. 

Ružičasti tulipani, žute ruže: evo što boje cvijeća doista znače - prema psiholozima

Mimoza u vazi

Konačno, ako želiš svoj interijer uljepšati cvjetovima mimoze, znaj da da bi ih držala u vazi, grane moraš brati čim procvjetaju prvi cvjetovi.  Ako želiš kupiti buket kupljen u cvjećarnici, trebala bi slijediti sljedeće preporuke:

Prije nego što se mimoza stavi u vazu s vodom, potrebno je ukloniti donje listove s grančice, te joj odrezati krajeve i lagano ih rastegnuti. Mimoza će zbog toga bolje upijati vodu. Kako cvijet više ne bi venuo i zadržao svoje pahuljaste cvatove, potrebno ga je staviti u ispravnu vodu. Pod ispravnom vodom podrazumijeva se kišnica ili destilirana voda. Vodu iz slavine ne voli nijedno cvijeće, a mimoza baš izrazito. Imaj na umu da cvijeće treba staviti u vodu sobne temperature, ne hladnu.

Prebrzo rascvala mimoza

Prodavači cvijeća znaju napraviti trik za mimozu - staviti je u vruću vodu. Zbog toga biljka izgleda ljepše, cvjetovi se rašire, ali se vrlo brzo počinje raspadati - samo nekoliko dana nakon takve "šok terapije". Takozvanu "kuhanu mimozu" bolje je ne kupiti. Lako ju je i prepoznati po tome što ne miriše.

Life&style Aloe vera predivna je dekoracija i biljka koja liječi gotovo sve

Ne zaboravi svakodnevno mijenjati vodu u vazi s mimozom. Zanemarujući to, ubrzavaš proces odumiranja biljaka. Suhi zrak je destruktivan za mimozu, pa ako želiš da ostane pahuljasta što dulje, povremeno je poprsakaj vodom. Svaki cvijet, uključujući mimozu, čuva se uz održavanje cirkulacije sokova u njemu. Ako se grančica mimoze, koja je stajala u vazi, počela sušiti i postaje čvrsta, odreži je. Da bi se povećala pahuljastost cvatova, preporuča se držati mimozu na vrućoj pari 1-2 minute.

Značenje cvijeta mimoze

Mimozu bi se dobro moglo opisati kao zraku sunca usred zime! Nježno ukrašava naše interijere i svojom jarko žutom bojom lijepo osvjetljava naše vrtove. U vazi, u loncu ili u zemlji, može savršeno osvijetliti tvoj balkon. Štoviše, djeluje kao prirodni antidepresiv. Stoga se nemoj ustručavati posaditi je kod kuće ili jednostavno kupiti u cvjećarni. Ne moraš živjeti na jugu da bi imala svoju mimozu, umjesto toga, možeš je uzgajati na svojoj verandi ili na ulazu u kuću. 

Cvijet mimoze je bogat simbolikom i značenjima. Doista, mimoza je amblem ženstvenosti i slobode te se često poklanja i za Dan žena 8. ožujka. Ponuditi buket mimoze znači prenijeti poruku prijateljstva i ljubavi. Mimoza je svijetla i odnosi se na sunčevu svjetlost i ljeto. Simbolizira poštovanje, eleganciju, dostojanstvo, obilje i ljubaznost. Možeš pokloniti ovaj prekrasni cvijet povodom Majčinog dana, dragoj prijateljici ili svojim najmilijima. Mimoza simbolizira povratak sunčanih dana i simbolizira duhovnu i emocionalnu sigurnost. 

Mali bonus za dame: koktel Mimoza

Po ovom cvijeću nazvan je i jedan koktel, lagan i opojan kao i sIzrada mimoze ne može biti jednostavnija jer su potrebna samo 2 osnovna sastojka: ohlađeno pjenušavo vino poput prosecca i sok od naranče. Čak je i led bolje izbjegavati da ne razrijedi mješavinu i umanjiti karbonizaciju vina. Za stvarno hladan, pjenušavi koktel, ohladi vino i sok od naranče noć prije nego što planiraš napraviti koktel. Prvo ulijevaš vino u nagnutu čašu (da sačuvaš mjehuriće), a zatim dodaš sok. Omjer može biti 50:50 ili dva djela pjenušca i 1 soka, prema ukusu. Mimoza se servira u visokim rashlađenim flauta čašama za šampanjac. 

Posjeti Miss7.24sata.hr