Poznati chefovi vraćaju se u Petrinju i kuhaju - kako bi na obljetnicu od potresa podsjetili na zaboravljene ljude

Shutterstock Petrinja, Hrvatska - 1. srpnja 2021.: Iako je prošlo više od 6 mjeseci kako je razorni potres pogodio Petrinju, centar grada još je u potpunoj ruševinama.
Vidi originalni članak
  • 29. prosinca 2020. godine, tri dana uoči Nove godine, razoran potres magnitude 6,4 Mw pogodio je središnju Hrvatsku s epicentrom 3 km jugozapadno od grada Petrinje. 
  • Potres ovakve jačine se osjetio ne samo u čitavoj Hrvatskoj, već i u okolnim zemljama, sve do Njemačke, te je razorio hrvatske gradove Petrinju, Glinu i Sisak.
  • Brojni hrvatski građani, udruge i inicijative udružile su se još jednom i djelima pokazale solidarnost i ematiju prema svojim sugrađanima. Jedna od inicijativa bila je i Chef kuha doma koja će i ove godine okupiti chefove i volontere koji će dijeliti obroke u Petrinji

Posljedice potresa brojale su sedam smrtnih slučajeva, desetke ozljeđenih, na tisuće traumatiziranih žrtava i ogromnu materijalnu štetu. Usred pandemije i zime brojni građani ostali su bez svoga doma i krova nad glavom. Potres je pogodio jednu od najsiromašnijih regija u Hrvatskoj, devastiranu u ratu. Ono što je šokiralo i još više zabolilo je činjenica da su brojne od tih kuća izgrađene u sklopu obnove nakon rata te nisu bile starije od 20 godina i nisu se smjele potpuno urušiti.

Nezapamćena tragedija iznijela je na svjetlo dvije strane Hrvatske - onu ružnu stranu države koja puca od afera i korupcija i koja je u situaciji krize pokazala kako na istu ne zna odgovoriti i onu drugu stranu - njenih građana, koji su, po tko zna koji put u slučaju krize, pokazali zajedništvo, solidarnost i empatiju. 

Life&style Od Bad Blue Boysa, do 'običnih' ljudi: svi su se organizirali u prikupljanju pomoći za stradale u potresu

Na slike potresom pogođenih gradova i sela nitko nije ostao ravnodušan, a građani su momentalno krenuli u organizaciju prikupljanja tople odjeće, mnogi su sami išli u pogođena područja, skupljao se novac, hrana, nudio smještaj u vlastitim domovima i apartmanima. Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa Zaklade SOLIDARNA istog je dana pokrenuo hitnu donatorsku akciju prikupljanja sredstava za kriznu podršku žrtvama potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. U samo dva dana, zahvaljujući donacijama građana i tvrtki diljem Hrvatske i svijeta prikupljeno je 5.5 milijuna kuna, izvijestili su na svojim stranicama.

Chef kuha doma - jedna od volonterskih inicijativa i ove će godine u Petrinji dijeliti besplatne obroke

Inicijativa Chef kuha doma, koju čine Pero Savanović, Marin Rendić, Mate Janković, Ante Božikov, Hrvoje Zirojević, Belizar Miloš i drugi cijenjeni domaći chefovi je jedna od onih koja je nakon potresa odmah reagirala. Poznati chefovi, zajedno s volonterima, pokupili su lonce, kupili hranu te naredna dva tjedna kuhali za sve one kojima je bio potreban topli obrok. 

Kuhari i volonteri će se sutra 29. prosinca vratiti u Petrinju i na glavnom trgu u 12 sati podijeliti 365 obroka kao podsjetnik na zajedništvo kada je na taj dan prije godinu dana to područje pogodio snažan potres. Bit će ovo simboličan podsjetnik na dane zajedništva i nade u pomoć i bolje sutra za ljude pogođenim potresom te ukazati na sadašnju situaciju, u kojoj se ljudi Banije osjećaju zaboravljenima. 

Simbolika 365 obroka, nadaju se, ne samo da će podići moral i dati novu nadu ljudima Banovine, nego i ukazati da će trebati još neko vrijeme rasporediti snage i ostati na terenu i pomagati, a ta pomoć treba biti konkretna, pravovremena i ciljana.

.

Posjeti Miss7.24sata.hr