Pozdravi proljeće i razveseli ukućane s ukusnom pitom od tikvica, maslina i feta sira

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Kako je vani sve toplije, a dani sve duži, nekako u nama raste dobro raspoloženje i optimizam
  • Zašto se onda ne bismo počastile i spravile si nešto fino, nešto novo?
  • Proljetna pita od tikvica, maslina i feta sira savršena je za to…

Osim što izgleda fenomenalno i jeli bi je očima, ova je pita doista vrlo, vrlo ukusna. Povrh toga, treba ti malo sastojaka i malo vremena da je spraviš.

Sastojci

Gotovo tijesto za pitu ili

• 170 g brašna

• 1 žličica soli

• 120 hladnog maslaca (narezan na kockice)

• 1 žumance

• 1 žlica hladne vode

miss kuha Recept za lagani i zdravi ručak: tjestenina s bolognese umakom od leće

Za nadjev

• 150 g tikvica (naribanih)

• 1 prstohvat soli

• 200 g feta sira (usitnjenog)

• 2 žličice listića timijana

• 6 žumanaca

• 300 ml vrhnja

• 4 žlice tapenade (paste od maslina)

Priprema

1. Za tijesto za pitu (ako ga sama spravljaš) pomiješaj brašno, sol i maslac s pomoću miksera. Kad nastanu mrvice, dodaj uz stalno miksanje žumance i vodu. Sve zamijesi u čvrsto tijesto. Omotaj potom tijesto prozirnom folijom te ostavi sat vremena u hladnjaku.

2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator) te izvadi tijesto ih hladnjaka.

3. Izvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini. Na kraju neka bude debljine pola centimetra. Stavi tijesto u okrugli kalup za pitu te obloži cijeli kalup. Otkloni višak tijesta koji visi preko ruba kalupa.

Life&style IKEA zbog korone otkrila svoj recept za mesne okruglice - da ih možeš sama pripremiti kod kuće

4. Vilicom napravi nekoliko rupica po tijestu te peci tijesto u pećnici 10-15 minuta. Rupice su važne kako se ispod tijesta ne bi stvarali mjehurići. Zatim izvadi iz pećnice i ostavi po strani.

5. Stavi naribanu tikvicu u cjediljku te posoli. Sol će izvući tekućinu iz tikvice pa zato stavi ispod neku posudu (ili stavi cjediljku iznad sudopera). Ostavi da odstoji oko 30 minuta.

6. Potom stavi tikvicu u kuhinjsku krpu te istisni preostalu tekućinu. Stavi tikvicu u posudu zajedno s preostalim sastojcima (feta, timijan, jaja, pasta od maslina i vrhnje) te dobro promiješaj.

7. Raspodijeli tu mješavinu po tijestu za pitu te peci 45 minuta dok nadjev ne bude više tekuć, nego lijepe zlatnosmeđe boje.

Posjeti Miss7.24sata.hr