Postoji razlog zašto je bolje ne dodavati mlijeko dok pripremaš kajganu
- Mnogima je kremasta i ukusna kajgana omiljeni izbor za ukusan doručak s kojim će započeti dan
- Ipak, često nam se u njezinoj pripremu potkradu pogreške, a jedna od najčešćih je dodavanje mlijeka i mliječnih proizvoda
- Zbog previše dodane tekućine jaja će promijeniti okus te će kajgana postati gumenasta i vlažna, a samim time lakše ćeš ju prepeći
Ukusna kajgana mnogima je omiljen obrok s kojim započinju dan. No, premda je uvriježeno mišljenje da ju svi mogu jednostavno pripremiti, to u stvarnosti nije tako. Postoje pogreške koje uvelike utječu na to da umjesto mekane kajgane dobijemo zrnatu, gumenastu i nedefiniranu smjesu od jaja. Jedna od najčešćih pogrešaka je dodavanje mlijeka ili mliječnih prerađevina u smjesu. Premda mnogi vjeruju da će tako dobiti kremastija jaja, zapravo ćeš ih na taj način lakše prepeći.
Zašto mlijeko ne treba dodati u smjesu?
Dodavanje mlijeka u jaja može uzrokovati niz problema. Kao prvo, dodavanje mliječnih proizvoda mijenja teksturu smjese te je veća vjerojatnost da će se dodana tekućina razdvojiti tijekom pečenja i tako stvoriti vlažna i gnjecava jaja. Naime, čim se jaja počnu termički obrađivati, u tavici sve ostalo će se odvajati od njih ma koliko ih mutili pjenjačom prije pečenja. Na kraju sve to može rezultirati time da ćeš ih prepeći i da će biti suha. Uz to, dodavanje mliječnih proizvoda utječe i na promjenu okusa kajgane.
Što možeš dodati za bolji okus?
Ako ipak ne možeš odoljeti da ne dodaš nešto dok pripremaš kajganu onda neka to bude - maslac. Vrhunski kuhari napominju kako dodaju malo maslaca kako bi kajgana bila što ukusnija, no trik je da se on doda tik pred sam kraj pečenja. Jaja će na ovaj način ispasti znatno kremastija, a osim maslaca, na isti način možeš upotrijebiti i maslinovo ulje.