Popečci od krumpira i mladog luka sa zelenim umakom - savršeno!
- Krumpir volimo na sve načine, popečci su samo jedan od njih
- Fini okus ovima dat će mladi luk pomiješan s ribanim krumpirima
- Završni touch: prelij ih umakom od avokada
Ovi su popečci brzo gotovi, a odlično se slažu s "majonezom" od avokada. U popečke možeš dodati i omiljeno začinsko bilje, poput origana ili timijana, a čak možeš staviti i sitno narezanu pancetu kako bi upotpunila okus. Recept je osmislila kolumnistica missGASTRA Laura Roman.
Ova količina dovoljna je za 6 popečaka srednje veličine.
Sastojci:
• 2 krumpira srednje veličine
• 1 mladi luk
• 1 jaje
• 2 žlice krumpirovog škroba
• 2 žlice bezglutenskog brašna
• 1 avokado
• ½ - 1 žlica maslinovog ulja
• 1 žličica jabučnog octa
• sol, papar
Recept koji će upaliti u svakoj prilici: sočni složenac od pečenog krumpira, sira i slanine
Umak od avokada lijepo će upotpuniti okus krumpirovih popečaka
Priprema:
1. Krumpir oguli, operi i ugrubo naribaj. U posudu s krumpirom dodaj hladne vode te ga malo isperi. Ocijedi ga među rukama i stavi u čistu posudu.
2. Mladi luk nasjeckaj te dodaj u posudu s krumpirom. Dodaj 1 jaje, sol, te brašna. Sve dobro promiješaj. Trebala bi nastati smjesa koja je lagano ljepljiva i koja dobro drži oblik kada ju se stisneš. Oblikuj 6 popečaka podjednake veličine.
3. U tavi zagrij malo ulja, dovoljno da prekrije dno tave, te stavi peći popečke. Kada ih staviš u tavu lagano ih stisni kako bi imali ravniji oblik. Peci na srednje laganoj vatri dok ne postanu zlatni s obje strane. Izvadi ih na papirnati kuhinjski ručnik da se višak ulja može ocijediti.
4. U međuvremenu, u zdjelicu dodaj avokado (ja sam koristila jedan manji Hass avokado) i zgnječi ga. Dodaj maslinovo ulje, jabučni ocat, sol i papar i sve dobro izmiješaj.
5. Popečke servirajte odmah, dok su još mlaki. Dobar tek!