Pogledaj što se sve događa tvojim grudima kad prestaneš nositi grudnjak

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Netko ne može zamisliti život bez njega, a netko ga nikako ne voli
  • Biti bez grudnjaka osobni je izbor
  • Ovdje su prednosti i nedostaci prema mišljenju stručnjaka

Nakon mjeseci rada od kuće i općenito češćeg ostajanja kod kuće, tvoje navike dotjerivanja mogu izgledati vrlo drugačije. Pa, možda ne nosiš grudnjak tako često. Dobra vijest je da izgleda da biti bez grudnjaka ne utječe na tvoju tjelesnu dobrobit. “Za mene je nošenje grudnjaka odabir pojedinca. Malo je vjerojatno da će utjecati na zdravlje grudi “, kaže dr. Mary Jane Minkin, klinička profesorica na odjelu za porode, ginekologiju i reproduktivne znanosti na Medicinskom fakultetu Yale u New Havenu u državi Connecticut. 

Nekoliko riječi o tvojim grudima 

Korisno je znati neke stvari o svojim grudima te od čega su napravljene kako bi mogla razumjeti ulogu koju tvoj grudnjak igra. „Grudi se sastoje od žljezdanog tkiva i masti. Sama dojka podržana je Cooperovim ligamentima - unutarnjom matricom vezivnog tkiva ", objašnjava dr. Alexis Parcells,  plastična kirurginja iz „Parcells Plastic Surgery“ u Shrewsburyju u državi New Jersey. Njihov oblik i način na koji tvoje grudi 'sjede' ovise o njihovom jedinstvenom omjeru žljezdanog tkiva i masti. 

Odluka o skidanju grudnjaka osobna je. Ne moraš se brinuti da ćeš ozlijediti dojke ili povećati rizik od određenih bolesti. Ali, postoje određene situacije kada preskakanje nošenja grudnjaka može dovesti do oštećenja. Evo što trebaš znati o ostajanju bez grudnjaka. 

Možeš osjetiti bol u vratu 

Ako imaš vrlo velike grudi, "nošenje grudnjaka moglo bi utjecati na bolove u leđima ili vratu", kaže dr. Constance M. Chen, plastična kirurginja i specijalistica za rekonstrukciju grudi iz New Yorka. U stvari, istraživanje objavljeno u „The Journal of Orthopedics“ pronašla je korelaciju između velikih grudi i bolova u ramenima i vratu, jer težina dojki neprestano povlači trapezni mišić koji prolazi od stražnjeg dijela vrata do ramena i niz gornji dio leđa. S druge strane, dobar, odnosno grudnjak koji ti dobro stoji trebao bi ti pomoći obuzdati težinu grudi, rasterećujući posao koji tvoje tijelo mora obaviti. 

Tvoje se držanje može poboljšati 

Postoji razlog zašto neki ljudi grudnjake nazivaju "zatvorom za grudi". Loš grudnjak može uzrokovati bol u dojkama (a većina žena nosi pogrešnu veličinu). "Nepravilno postavljen grudnjak može pogoršati napetost mišića, ukočenost i utjecati na protok zraka kroz rebrni kavez", kaže dr. Parcells. Oslobađanje od neprikladnog grudnjaka može donijeti neke prednosti. Ali, ne moraš ga potpuno odbaciti, osobito zato jer će dobar grudnjak ublažiti naprezanje ovih mišića. "Kada nosiš grudnjak koji ti dobro stoji, trebala bi se osjećati lakše i gotovo zaboraviti da ga nosiš", kaže dr. Parcells. 

Možeš se riješiti otisaka od naramenica na ramenima 

Ako imaš male grudi, može ti se činiti nepotrebnim staviti nešto za prsa. Ako imaš velike grudi, "težina grudi može dovesti do uranjanja naramenica grudnjaka u ramena i rezultiranja udubljenjem, što također može dodati bol u leđima i vratu", kaže dr. Chen. Štoviše, preskakanje stavljanja grudnjaka u kratkim intervalima može poboljšati cirkulaciju između leđa i dojki te ublažiti iritaciju kože, dodaje dr. Parcells. 

Tvoje grudi mogu biti sklonije opuštanju 

Grudnjaci pridržavaju grudi. "Dobar grudnjak može pomoći u podržavanju grudi, rasterećujući Cooperove ligamente u dojkama", kaže dr. Chen. U konačnici, to može smanjiti neko istezanje i opuštanje. Kao prvo, istraživanje u „Annals of Plastic Surgery“ sugerira da je opuštenost dojke povezana s godinama, višim indeksom tjelesne mase (BMI), trudnoćom i pušenjem. (Zanimljivo je da dojenje nije bilo čimbenik, otkrili su znanstvenici). 

Biti bez grudnjaka neće smanjiti rizik od raka dojke 

Nažalost, internetske glasine potaknule su mitove o raku dojke, uključujući uvjerenje da bi nošenje grudnjaka moglo uzrokovati rak, jer grudnjaci ometaju protok limfe. Međutim, to jednostavno nije istina. U studiji o ženama u perimenopauzi iz 2015. godine, objavljenom u časopisu „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“, nema ništa kod nošenja grudnjaka, uključujući veličinu grudi i koliko dugo nosiš grudnjak tijekom dana, ne utječe na rizik od raka dojke. 

Beauty Anti-aging oružje: "grudnjak za lice' garantira da će te riješiti podbratka?!

Tvoj trening može se promijeniti 

Ako tijekom vježbanja ne nosiš sportski grudnjak, tvoje se grudi mogu "njihati poput nekontroliranih utega, što može biti neugodno", kaže dr. Chen. To također može promijeniti način tvog kretanja. U istraživanju iz 2020., objavljeno u Journal of Biomechanics, analizirano je kako su različiti sportski grudnjaci i obuća mijenjali mehaniku kralježnice tijekom trčanja. Znanstvenici su otkrili da su vježbačice golih grudi to nadoknađivanje kompenzirale promjenom načina kretanja gornjim dijelom tijela tijekom vježbanja, što bi moglo doprinijeti nastanku bolova u kralježnici. Pravilna podrška s pravim sportskim grudnjakom bila je važna, kako su rekli, za održavanje udobnosti.

Zašto ne bi trebala biti bez grudnjaka tijekom vježbanja 

Ako trebaš još jedan razlog da staviš sportski grudnjak prije nego što skočiš na bicikl ili kreneš trčati, znaj da će to zaštititi tvoje grudi. Bez obzira na veličinu, "osiguravanje grudi će ti pomoći izbjeći mikrotraumu na tkivu dojke i puknuća na Cooperovim ligamentima", kaže dr. Parcells. "To može dovesti do strija i unutarnjih ožiljaka ako se često radi", dodaje.

Kako odabrati grudnjak Male grudi, obješene, nejednake... 6 grudnjaka za 6 različitih tipova grudi

Posjeti Miss7.24sata.hr