Pogled koji oduzima dah: vidikovcu Providenca nema premca na Kvarneru, moramo ga posjetiti

Instagram @losinjprovidenca Foto: Instagram @losinjprovidenca
Vidi originalni članak
  • Na vrhu iznad Malog Lošinja, smjestio se vidikovac Providenca s kojeg se pruža pogled na lošinjski arhipelag koji, malo je reći, oduzima dah
  • Iako je pogled apsolutno predivan i danju, posebnu dozu romantike mu daju očaravajući zalasci sunca
  • Osim uživanja u pogledu, na samom vidikovcu posjetitelji mogu kušati i lokalne delicije i vina
  • Pročitaj također: Još jedna bajkovita lokacija na našoj bucket listi: ovo mjesto je prava hrvatska Provansa

Kada bi nas netko tražio da mu nabrojimo predivna, očaravajuća mjesta na našoj obali koja svatko barem jednom u životu mora posjetiti, nabrajali bismo danima. No, na tom bi se popisu svakako našao i Mali Lošinj, odnosno Tematski vidikovac Providenca s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj. 

Tematski vidikovac Providenca smješten je na vrhu brda Umpiljak, a pogled se pruža na grad, predivnu prirodu i lošinjski arhipelag, odnosno otoke Cres, Susak i Unije. Sve dodatno zaokružuje i zalazak sunca koji je, uz ovakvu kulisu, nemoguće opisati već se takvo što zaista mora osobno doživjeti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tematski vidikovac Providenca (@losinjprovidenca)

Na ovom vidikovcu posjetitelji mogu uživati i u delikatesama poput marinirane hobotnice, dimljene orade, brancina i skuše, dagnji i tune koje, uz pogaču sa začinskim biljem, dolaze na plati za dvije osobe. Na plati za dvije osobe su posluženi i drniški pršut, slanina, pečenica, buđola, paški sir te pogača. Uz to gosti mogu odabrati klasična pića ili malo posebnije vino poput Pošipa Barrique iz Kraljevskih vinograda. 

Na ovom brdu čeka nas i 300 metara duga poučna staza Apsyrtides, nazvana prema istoimenom grčkom nazivu za cresko-lošinjsko otočje. Otočje je dobilo ime još u doba antike, po grčkom junaku Apsirtu, a priča govori kako je Apsirt stradao nasilnom smrću, da su njegovi dijelovi tijela bačeni u moru nakon čega su od njih nastali Apsyrtides, odnosno Apsirtovi otoci.

Posjeti Miss7.24sata.hr