Pločice od meda i kikiriki maslaca bez pečenja: proteinski slatkiš koji podsjeća na popularnu čokoladicu
- Müsli pločice su suhe i dosadne? Ali, ne i ove sočne pločice od zobenih pahuljica s maslacem od kikirikija
- Ova zdrava grickalica ne samo da je izvrsnog okusa - potrebna su ti samo tri sastojka da ju spraviš, a ne treba ti ni pećnica za to
Ako želimo pobijediti popodnevnu krizu i potrebu za nečim slatkim kao dodatnim izvorom energije, često se okrenemo kavi ili čokoladi. I jedno i drugo - kofein te velika količina šećera - daju kratkotrajnu injekciju energije, ali nakon kratkog vremena ista prestaje djelovati pa smo često još umornije i slabije se koncentriramo nego prije.
Bolji izbor je međuobrok koji je bogat proteinima. Naime, proteini nam daju energiju i drže nas sitima dulje od jednostavnih ugljikohidrata. Što kažeš, na primjer, na maslac od kikirikija, med i zobene pahuljice? Ne samo da su bogati proteinima, nego i zdravim masnoćama. A najbolje od svega: ukusne müsli pločice se pripremaju u tren oka. Potrebna su ti samo tri sastojka, a pločice ne treba ni peći.
Sastojci za müsli pločice od meda i kikiriki maslaca:
• 240 g kremastog maslaca od kikirikija
• 180 g meda
• 700 g zobenih pahuljica
• ako želiš: müsli pločice mogu se oplemeniti i sastojcima kao što su nasjeckano suho voće, komadići čokolade ili orašasti plodovi – ovisno o tvom ukusu
Priprema müsli pločica od meda i kikiriki maslaca:
1. Pomiješaj maslac od kikirikija i med u maloj tavi. Oboje grij na srednjoj vatri dok se potpuno ne sjedini.
2. Zatim makni smjesu s vatre i umiješaj zobene pahuljice. Ako želiš poboljšati okus müsli pločica, možeš dodati ekstra sastojke u ovom koraku. Ali, to nije nužno.
3. Tijesto oblikuj u pravokutnik i zagladi. Zatim izreži pločice u oblik i veličinu koja ti odgovara. Potom dobro pritisni pojedine pločice da ostanu kompaktne.
4. Ohladi pločice na sobnu temperaturu prije nego što ih staviš prekrivene u hladnjak na sat vremena.