Plemićke palače, fascinantna brda i malo turista tri su razloga za posjetiti Perast, jedan od bisera crnogorske obale

Instagram@montenegro_nature_
Vidi originalni članak
  • Od gradića smještenih na obroncima planina, do onih u dolinama i na obali mora, Crna Gora obiluje prekrasnim mjestima vrijednima posjete, a jedno od njih je i Perast
  • Mjesto je to smješteno usred najljepšeg dijela Boke Kkotorske čijoj vizuri dodatno pridonose dva otočića što leže pred njim
  • Plemićke palače iz razloga baroka, pogled na predivnu prirodu koja ih okružuje i nedostatak tisuća turista pružaju osjećaj kao da je vrijeme ovdje stalo, u najboljem mogućem trenutku

Što zbog cijena koje u našim krajevima obaraju visinske rekorde, što zbog prirodnih ljepota kojih ni u našem susjedstvu ne nedostaje te blizine granice s Hrvatskom, sve je više onih koji na odmor odlaze u Crnu Goru. Od gradića smještenih na obroncima planina, do onih u dolinama i na obali mora, ovdje se skriva mnoštvo bajkovitih mjesta koja itekako vrijedi posjetiti, a jedno od njih svakako je i Perast čijim je ljepotama nemoguće odoljeti. 

Svega 12 kilometara udaljeno od Kotora, točno ispred tjesnaca Verige i usred jednog od najljepših dijelova Boke kotorske, smjestilo se ovo šarmantno naselje duge i bogate povijesti koja seže sve do mlađeg kamenog doba. Pred njime se prostiru dva pitoreskna otočića - Sv. Juraj i Gospa od Škrpjela, a što samo dodatno pridonosi ionako predivnoj vizuri.

Life&style Otočić Badija bajkovita je oaza s tirkiznim morem i jelenima koji šetaju obalom i jedu iz ruke

Kompletan na kamenu i izgrađen od kamena, Perast je velikom kamenom kuglom 'balotom' podijeljen na dva dijela, Luku i Penčiće, a Luka je posebno interesantna svim zaljubljenicima u prekrasna arhitektonska zdanja. Naime, Perast broji čak 19 raskošnih plemićkih palača, u najvećoj mjeri baroknih, a upravo se u Luci nalazi najveći dio njih s pogledom na luku. 

Osim po predivnoj arhitekturi i prirodnim ljepotama što je okružuju, Perast je poznat i po svojoj blagoj klimi pa je velika vjerojatnost da će nas, kad god ga posjetili, na putovanju pratiti sunce. Broji 240 sunčanih dana u godini odnosno 2500 sunčanih sati, a što je tek neznatno manje od njih 2700 koliko ih broji Hvar, i još uvijek više i od mnogih popularnih mjesta na Azurnoj obali.

Teško da bi se ovako prekrasnom mjestu išta moglo uzeti za manu, ali da ne bi bilo neugodnih iznenađenja, vrijedi istaknuti da Perastu nedostaju plaže na kakve smo možda u Hrvatskoj naviknuli, no daleko od toga da se ovde nema gdje okupati. Dapače, baš zbog mira i tišine te nedostatka tisuća turista, ovo je mjesto i danas zadržalo onaj šarm kojim je zračilo otkako postoji i zbog kojeg mnogi što ga posjete na neki način imaju osjećaj da je ovdje vrijeme stalo, u najboljem mogućem trenutku. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr