Pitali smo domaće zvijezde koji im je omiljeni lik iz knjige? Evo što su nam odgovorili...

Miss7/Instagram/Facebook Jacques Houdek / Tatjana Jurić
Vidi originalni članak
  • Danas se obilježava Svjetski dan knjige, ali i Noć knjige koja se veže s jučerašnjim Danom hrvatske knjige
  • Lektire ili bestselleri, ljubići ili trileri - zasigurno postoji neki lik koji ti je ostao duboko u sjećanju
  • Pitali smo hrvatske zvijezde koji su njihovi omiljeni likovi, a Jacques i Bojan Jambrošić razmišljaju jednako

Današnji je dan diljem svijeta poznat kao službeni Dan knjige. Naime, 23. travnja davne su 1616. godine umrla dvojica velikih književnika, Miguel de Cervantes i William Shakespeare pa se tako njima u spomen, na ovaj simboličan datum, slavi poseban dan u svjetskoj književnosti.

Osim toga, već osmu godinu zaredom na današnji se dan održava i manifestacija Noć knjige. Ona je pak povezana i s Danom hrvatske knjige koji se obilježava dan ranije, 22. travnja, u spomen na Marka Marulića koji je na taj datum 1501. dovršio remek-djelo Juditu.

Baš zbog toga i mi smo se sjetile svojih najdražih likova. Ana Karenjina i Emma Bovary, Mali Princ i Harry Potter, svaka od nas ima svog favorita. O najdražim ili jednostavno upečatljivim knjigama i njihovim posebnim likovima raspitali smo se i među slavnima s hrvatske scene.

Nazvale smo ih bez upozorenja i upitale koji im lik iz svjetske književnosti prvi pada na pamet, a to je rezultiralo najrazličitijim odgovorima!

Jacques nam je tako kroz smijeh rekao da se prvo, ali bez razloga, sjetio Petka iz Robinsona Crusoea! Nama se taj odgovor posebno svidio i definitivno je unikatan, no ipak, Jacques se brzo uozbiljio jer njegov je najdraži lik bez sumnje Mali Princ i to zbog jedinstvene poruke koju šalje.

Antonija Stupar Jurkin tako nam je otkrila da joj je trenutno u životu najvažniji lik Pinokio. Razlog je lektira u kojoj sada uživa sa svojim klincima, a kad nije riječ o lektirnim naslovima Antonija s njima često čita i druge bajke.

I Zsa Zsi se lektira urezala duboko u pamćenje pa nam je navela poseban lik koji je prati još od srednjoškolskih dana. "U srednjoj sam školi polagala ispit iz biologije i sve što mi je u tom trenutku bilo u glavi je - Dundo Maroje. Nikad pretjerano nisam voljela zadane lektire, no ostale knjige jesam pa je posljednje što sam čitala jedna prekrasna duhovna knjiga bez glavnih likova. Međutim, taj Dundo Maroje još i danas me prati", rekla nam je simpatična pjevačica.

ISKUSTVO NOVINARKE Mislili su da sam luda, ali morala sam ovo probati na jedan dan

Damir Kedžo obožava knjige o Harryju Potteru, a omiljeni mu je književni lik Albus Dumbledore. "On je uvijek radio sve pravedno, ali po svojim pravilima i to mi je bilo uvijek najinteresantnije.” Poznati pjevač smatra i da je baš knjiga idealan dar. "Čitajte ljudi, čim više tim bolje. Čitajte djeci, čitajte na odmoru. Kupujte knjige i poklanjajte ih jer knjiga je savršen poklon. Čitanje obogaćuje rječnik, razvija maštu i kreativnost."

John Coffey iz knjige Zelena Milja Stephena Kinga prvi je odabir za Andreu Andrassy.

Budući da je Andrea obožavateljica njegovih knjiga ovaj nas odgovor i nije iznenadio, ali je svakako žanrovski jedinstven među odgovorima.

Svoj najdraži lik otkrio nam je i Bojan Jambrošić. "Ono što posebno pamtim je Mali Princ. Iako je dječja knjiga, ona i nas odrasle uči pravim vrijednostima pa se nadam da će je vratiti u lektiru".

Life&style Hura! Znamo kako više nikad nećeš ostati s praznom baterijom mobitela

Tatjana Jurić istaknula je još jednu lijepu bajku. "Posebno se sjećam Galeba Jonathana Livingstona jer nas uči kako se ne treba zadovoljavati pravilima "jata" nego se svojim radom i trudom možemo i trebamo razlikovati", otkrila nam je voditeljica.

Budući da im nismo dale puno vremena za razmišljanje, iznenadile smo ih, a svojim odgovorima i oni nas. A koji književni lik tebi prvi pada na pamet?

Posjeti Miss7.24sata.hr