Pita od jabuka s mascarpone sirom? Kažu da je savršen jesenski kolač
- Idealan kolač za tmurne dane: ukusna pita od jabuka s finom sočnom kremom
- Slatka, sočna, kiselkasta, hrskava – ova pita jednostavno ima sve što možeš poželjeti od jednog kolača
- Jesen je pravo vrijeme za pitu od jabuka, a imamo doista fenomenalan recept
S dolaskom sezone jabuka zasigurno često razmišljaš i o finim kolačima s ovim slatkim i sočnim voćem. Predlažemo prilično jednostavnu pitu od jabuka, koja oduševljava okusom, ali i izgledom. Prhko tijesto savršen je okvir za neodoljivu voćnu kremu, koja zahvaljujući vješto lepezasto posloženim jabukama doista mami poglede. Jedini je problem da će vjerojatno brzo nestati sa tanjura…
Pita s jabukama i mascarpone sirom
Sastojci:
Za biskvit:
• 150 g maslaca (narezanog na kockice)
• 75 g šećera u prahu
• 1 prstohvat soli
• 175 g pšeničnog brašna (tip 405)
• 50 g mljevenih badema
Za nadjev:
• 150 g mascarpone sira
• 1 jaje
• 75 g šećera
• 100 g mljevenih badema
• 5 jabuka
• 30 g listića badema
Priprema
1. Maslac, šećer u prahu i sol dobro izmiskaj. Prosij brašno, pomiješaj s bademima, dodaj smjesi od maslaca i šećera te zamijesi tijesto. Kratko potom promijesi rukama da dobiješ glatko tijesto, oblikuj ga u plosnatu pogaču i zamotaj u prozirnu foliju. Stavi tijesto na najmanje 30 minuta u hladnjak.
2. Izvaljaj tijesto na radnoj površini koju si lagano posula brašnom na debljinu od oko 5 mm (promjera oko 26 cm). Stavi tijesto u kalup za pitu (tart) s odvojivim dnom (promjera 22 cm). Rub i podlogu lagano pritisni pa odreži višak rubova tijesta, a tijesto nekoliko puta probodi vilicom. Stavi na 30 minuta u hladnjak.
3. Biskvit obloži papirom za pečenje (otereti nečim ne preteškim) pa stavi na lim na rešetku pećnice. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva (ventilatorska 180 stupnjeva) na drugoj rešetki odozdo oko 20 minuta. Izvadi, ukloni papir za pečenje te peci još 5 minuta. Izvadi i ostavi da se malo ohladi. Smanji temperaturu pećnice na 170 stupnjeva (pećnica s ventilatorom 150 stupnjeva).
4. Pomiješaj mascarpone, jaje, šećer i bademe, stavi na pitu i ravnomjerno rasporedi smjesu.
5. Operi jabuke, posuši ih, nareži na četvrtine i izvadi im koštice. Nareži četvrtine jabuka na vrlo tanke kriške i njima prekrij pitu. Peci još 45 minuta, a potom pospi listićima badema 10-ak minuta prije kraja pečenja.
6. Izvadi pitu iz pećnice, ostavi da se ohladi na rešetki, izvadi je iz kalupa te posluži.