Pita od bijele čokolade i malina: kolač čiji okus daleko nadmašuje vrijeme uloženo u pripremu
- Ova prefina pita od malina i bijele čokolade rajski je desert čiji okus daleko nadmašuje uloženi trud
- Spaja slatkoću bijele čokolade s oporošću svježih malina stvarajući uravnoteženu kiselo-slatku kombinaciju
- Ne peče se jer se tijesto radi od keksa s maslacem, a glatki nadjev od krem sira i bijele čokolade, bez jaja
- Pročitaj također: Profinjeni recept za posebne prilike: Sočna torta sa šampanjcem i nadjevom od sira s malinama
Osnova ove poslastice je hrskava korica od keksa. Mljeveni keksi pomiješani s otopljenim maslacem stvaraju ukusnu podlogu koja savršeno nadopunjuje kremasti nadjev. Srce pite je slatki nadjev od krem sira i bijele čokolade. To je bogata mješavina koji se topi u ustima i budi želju za još jednim zalogajem, a ono sto ovu pitu čini posebnom je dodatak svježih malina. Uz svaki zalogaj uživat ćeš u sočnom i pikantnom iznenađenju koje poboljšava cjelokupni okus. Najbolji dio? Nije potrebno pečenje! U ovom divnom desertu možete uživati pripremivši ga brzo i lako!
Sastojci:
Za tijesto:
- 200g digestiv keksa
- 80 g otopljenog maslaca
Za nadjev:
- 100 g bijele čokolade natrgane na komadiće
- 2 žlice (30 g) vrhnja za šlag
- 250 g krem sira
- 2 žlice (16 g) šećera u prahu
- naribana korica jednog manjeg limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 g ohlađenog vrhnja za šlag (35% masti)
- 120 g svježih malina
Za ukras:
- svježe maline
- ukrasi od bijele čokolade
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Namazati maslacem okrugli lim za pitu promjera 20 cm.
- Kekse samljeti u multipkaktiku. Dodati otopljeni maslac i miješati dok se potpuno ne sjedini. Smjesu stražnjom stranom žlice i prstima utisnuti na dno i rubove posude. Staviti u hladnjak dok pripremaš nadjev.
- Za nadjev staviti bijelu čokoladu i 2 žlice vrhnja u posudu te uroniti u drugu posudu s uzavrelom vodom. Otopiti čokoladu i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Umiksati krem sir, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i koricu limuna da se sjedine pa umiješati otopljenu čokoladu.
- Dodati vrhnje za šlag i nastaviti miksati dok se ne počnu stvarati čvrsti vrhovi.
- Preko kore premazati malo nadjeva od bijele čokolade. Na njega posložiti maline u jednom sloju. Preliti maline preostalim nadjevom od krem sira i bijele čokolade. Zagladi vrh.
- Pitu staviti u hladnjak na 4 do 6 sati da se stegne, ili čak preko noći. Ukrasiti svježim malinama, ukrasima od bijele čokolade i posuti šećerom u prahu.