Piletina s pivom Jamiea Olivera tako je sočna, meka i ukusna - i peče se na limenci!
- Kad su u pitanju kreativni, a nekomplicirani recepti, Jamie Oliver je pravi majstor
- Njegova poznata piletina s limenkom piva je izvrstan primjer
- Donosimo ti pomalo neobičan, ali fantastičan recept za prefinu piletinu s pivom Jamiea Olivera
Jamie Oliver nerijetko nas iznenadi nekim otkvačenim receptom kakav nam nikada ne bi pao na pamet. Jedan od takvih definitivno je piletina s pivom. Naime, cijelo pile se stavlja na limenku piva punu do pola i potom peče na roštilju ili u pećnici. Rezultat? Nevjerojatno sočno meso s hrskavom kožicom i neusporedivom aromom. Pivske pare osiguravaju da piletina ostane mekana iznutra, dok začini izvana pružaju savršen okus. Želiš li impresionirati goste ili jednostavno isprobati nešto novo, ovaj recept će zasigurno biti hit.
Piletina na limenci piva po receptu Jamieja Olivera
Sastojci za 4 osobe
• 1 cijelo pile (otprilike 1,5 kg)
• 1 limenka piva (330 ml, npr. pilsner ili pale ale)
Za pastu od začina:
• 1 žlica dimljene mljevene paprike
• 1 žlica kajenskog papra
• 1 žlica sjemenki komorača
• 1 žlica sjemenki korijandera
• 1 žličica kima
• 1 žlica morske soli
• 1 žličica crnog papra
• 1 žlica smeđeg šećera
• maslinovo ulje
Priprema:
1. Sve sastojke za pastu od začina stavi u mužar te gnječi i miješaj dok se fino ne samelju. Smjesu stavi u zdjelu i dobro promiješaj.
2. Premaži piletinu maslinovim uljem, a zatim ravnomjerno natrljaj mješavinom začina.
3. Zagrij roštilj (gril s poklopcem ili plinski roštilj s poklopcem) ili pećnicu na otprilike 200 stupnjeva. Žar pomakni u stranu kako ne bi bio sav izravno ispod piletine, što će omogućiti bolju cirkulaciju topline.
4. Zatim stavi piletinu na limenku piva, a potom je stavi na roštilj sa zatvorenim poklopcem. Peci otprilike 70-90 minuta. Priprema u pećnici: jednostavno stavi piletinu na limenku piva pa u vatrostalnu posudu na dno pećnice.
5. Nakon isteka vremena pečenja, probodite najdeblji dio bataka drvenim ražnjićem. Ako sokovi budu bistri, piletina je pečena.
Savjet za posluživanje: budi oprezna prilikom vađenja piletine sa limenke piva - vruća para će se dizati! Ostavi pile da odstoji barem 10 minuta prije rezanja kako bi se sokovi rasporedili po mesu. Posluži s prilozima poput pečenog krumpira, povrća s roštilja ili svježe salate.