Pileća krilca, hrskava, aromatična, slatka. Donosimo 3 recepta za omiljeni fingerfood
- Pileća krilca su fingerfood par excellence, barem kad su dobro začinjena i hrskava
- Donosimo ti tri recepta s pilećim krilcima koji zadovoljavaju sve kriterije i super su jednostavni za spravljanje
- Ne vjeruješ? Onda isprobaj naše recepte i uživaj u „uvjeravanju“
Vruće, hrskavo, začinjeno i rajski ukusno: pileća krilca! Bilo u pećnici ili na roštilju, uz aioli od rajčice ili BBQ umakom - hrskavi fingerfood dostupan je u brojnim varijantama – i sve su superukusne! U tri recepta reći ćemo ti kako ih lako možeš pripremiti sama sa samo nekoliko sastojaka.
Pileća krilca uz aioli umak i salatu od krastavaca
Za četiri osobe potrebno je:
• 3 režnjića češnjaka
• sok od 2 limete
• 2 žlice sirupa od agave
• 2 žlice maslinova ulja
• 16 pilećih krilca
• 500 g krastavaca
• 5 žlica octa od bijelog vina
• dimljena paprika u prahu
• 2 žlice smeđeg šećera
• 2 žlice ulja
• sol
• papar
• 1 žlica koncentrata rajčice
• 3 žlice majoneze
• morska sol
Brzi ručak gotov za 20 minuta: Ljutkasta piletina u sezamu s rižom
Priprema
1. Oguli 2 češnja češnjaka i lagano ih pritisni stražnjim dijelom noža, a zatim nasitno nasjeckaj. Pomiješaj u posudi zajedno sa sokom od limete, sirupom od agave i uljem.
2. Pileća krilca posuši, pomiješaj ih s pripremljenom marinadom i pusti da odstoje oko 30 minuta.
3. U međuvremenu operi krastavce, oguli te nareži na tanke ploške. Pomiješaj ocat, prstohvat paprike, šećer i ulje. Začini dressing solju i paprom, dodaj kriške krastavca i sve zajedno promiješaj.
4. Marinirana pileća krilca stavi na lim obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici (ventilatorska pećnica: 175 stupnjeva) 25 minuta.
5. Oguli posljednji režanj češnjaka, nasjeckaj ga nasitno i pomiješaj s koncentratom rajčice, majonezom i soli. Izvadi pileća krilca iz pećnice i posluži uz aioli od rajčice i salatom od krastavaca.
Hrskava aromatična krilca s batatama
Za četiri osobe potrebno ti je:
• 2 češnja češnjaka
• 50 ml + 2 žlice suncokretovog ulja
• 2 žlice octa
• 2 žlice tekućeg meda
• 1 žlica senfa
• 2 žlice sojinog umaka
• 1 žlica Worcestershire umaka
• 1 žličica čili pahuljica
• 1 žličica + 1 žlica slatke mljevene paprike
• sol
• 1 žličica kajenskog papra
• 2 kg pilećih krilca
• 1 kg batata
• 4 grančice ružmarina
• 30 g kukuruznog škroba
• pergament papir
Priprema
1. Oguli pa sitno nasjeckaj češnjak i pomiješaj zajedno sa 2 žlice ulja, octom, medom, senfom, umakom od soje, Worcestershire umakom, čilijem, 1 žličicom paprike, 1 žličicom soli i kajenskog papra kako bi napravila marinadu. Ulij u duboku posudu za pečenje, dodaj krilca, mariniraj ih te ostavi da odstoje oko 2 sata.
2. U međuvremenu oguli batat te nareži na štapiće debljine 1 cm. Operi ružmarin, protresi, natrgaj listove te nasitno nasjeckaj. Stavi ih u veliku posudu, dodaj kukuruzni škrob, 50 ml ulja, 2 žličice soli i 1 žlicu paprike i sve zajedno promiješaj. Dodaj štapiće krumpira i promiješaj.
3. Svježe marinirana pileća krilca peci u kalupu u zagrijanoj pećnici (pećnica s ventilatorom: 200 stupnjeva) 45 minuta. Pileća krilca nanovo premaži marinadom. Nakon 10 minuta pečenja rasporedi batat na lim obložen papirom za pečenje, dodaj pilećim krilcima i zajedno peci zadnjih 30 minuta dok ne postane hrskavo.
Savjet: kako bi pileća krilca bila posebno hrskava, uključi funkciju roštilja u pećnici malo prije kraja vremena pečenja.
Piletina ti ispada suha, tvrda i bezukusna? Onda sigurno radiš jednu od ovih pogrešaka
Pileća krilca u marinadi od javorovog sirupa
Za dvanaest komada potrebno ti je:
• 12 pilećih krilca
• 10 grama đumbira
• 30 g svijetlih sjemenki sezama
• 4 žlice javorovog sirupa
• 1 žlica sojinog umaka
• sol
• papar
• 5 žlica ulja
• 1 organski limun
• 1 vrećica za zamrzavanje (6 l)
Priprema
1. Posuši meso, oguli đumbir i nasitno ga naribaj. Pomiješaj sezam, sirup i 1 žlicu sojinog umaka. Začini marinadu solju, paprom i đumbirom, a zatim umiješaj ulje.
2. Stavi pileća krilca u vrećicu za zamrzavanje, ulij marinadu, dobro zatvori, promiješaj i ostavi da se marinira sat vremena.
3. Stavi pileća krilca na rešetku, peci ih na roštilju na neizravnoj vatri 45 minuta.
4. U međuvremenu operi limun vrućom vodom, posuši i izreži na ploške. Posluži krilca i ukrasi ih limunom.
Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom