Pet prehrambenih trendova za koje se predviđa da će vladati 2022.

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Kada je u pitanju predviđanje trendova u prehrani, nitko od nas nema kristalnu kuglu
  • Dvije godine u pandemiji utjecale su na naše navike i stil života, pitamo se koliko će se svijet još promijeniti
  • Unatoč svemu tome, još uvijek se puno uzbudljivih stvari događa u svijetu hrane i prehrane, a za ove se trendove predviđa da će prevladavati u novoj godini

S novom godinom dolazi i mnoštvo novih trendova kojima se veselimo. Prošla godina bila je posvećena pikantnim okusima i klimatski prihvatljivoj proizvodnji hrane, ali nismo mogli predvidjeti popularnost espresso martinija. Pa što je sljedeće? Od sastojaka za jačanje imuniteta do poslastica u restoranima kod kuće (i da, viralnih TikTok jela), ovo je pet prehrambenih trendova za koje se predviđa da će iskočiti 2022.

Life&style Hrvati otkrili koje blagdanske kolače ne vole, na popisu je i tradicionalna mađarica

1. Hrana za jačanje imuniteta je u modi

Gotovo dvije godine nakon početka pandemije, sasvim je prirodno da smo svi malo više usredotočeni na održavanje jakog imunološkog sustava. A s obzirom da se varijante COVID-19 pojavljuju svakodnevno, očekuj da će se taj zdrav način razmišljanja nastaviti i 2022., posebno kroz hranu. Prema kulinarskoj prognozi Nacionalne udruge restorana What's Hot 2022., hrana za jačanje imuniteta (poput probiotičke hrane i povrća bez škroba) jedan je od glavnih trendova za nadolazeću godinu. 

2. Restoranski specijaliteti dolaze u naš dom

Godine 2021. počeli smo se vraćati u svoje omiljene restorane, ali česti odlasci u restorane još uvijek nisu uobičajeni. U 2022. godini vidjet ćemo kako jela koja volimo dolaze u naš dom u obliku robe široke potrošnje. Neime, restorani su počeli lansirati vlastite linije pakiranih proizvoda kako bi ublažili poteškoća s kojima se ugostiteljstvo i dalje suočava, a takva praksa još više će se rasprostraniti i učestaliti.

3. Biljno bazirana hrana za smanjenje negativnog utjecaja na planet

Ako si znatiželjna i željela bi promijeniti svoju prehranu, ali još nisi spremna u potpunosti odbaciti meso, dopusti nam da te upoznamo s redukcijom. Ova prehrana je usmjerena na smanjenje negativnog utjecaja koji imamo na planet tako što više vodimo računa o vrstama hrane koju jedemo. Ukratko, to znači ograničiti konzumaciju mesa, jaja i mliječnih proizvoda (bez njihovog potpunog odbacivanja) i odlučiti se za uzgoj stoke na pašnjacima i hranjenje uglavnom vegetarijanskom hranom. Tko zna? Možda ćeš postati vegan 2023.

Čokolada za doručak? Evo kako ti to može pomoći u gubitku kilograma, otkrivaju znanstvenici

4. Društveni mediji su moderna kuharica

Prema izvješću Instacart Year in Groceries, 90 posto ljudi koji kuhaju kod kuće kažu da redovito koriste recepte s društvenih mreža (sjećaš li se viralne pečene fete ili pesto jaja?). Potraži još više recepata inspiriranih društvenim medijima koji će postati dio tvoje rutine. Stručnjakinja za trendove, Laurentia Romaniuk, kaže: "Nove izvedbe i varijacije naše omiljene hrane, uključujući tjesteninu, variva i kaše" će se pojaviti na platformama društvenih medija. 

5. Bezalkoholna pića su tu na duge staze

Predviđa se da će napitci bez alkohola i u narednoj godini nastaviti biti u trendu. Bezalkoholni aperitivi kao Ghia, možda su novi na sceni, ali sada kada su ih ljudi isprobali i sviđa im se, mocktail (bezalkoholno piće koje se sastoji od mješavine voćnih sokova ili drugih bezalkoholnih pića) će postati sasvim normalni. IWSR (vodeći izvor podataka, analiza i uvida u globalno tržište alkoholnih pića) predviđa da će se prodaja bezalkoholnih/slaboalkoholnih pića povećati za 31 posto do 2024. godine. 

Life&style Savjeti profesionalnih kuhara koji će ti pomoći da prepoznaš loš restoran na kilometar

Posjeti Miss7.24sata.hr