Parmigiana, pravo ljetno jelo koje obožavaju i oni koji mrze patlidžane (ključ je u puno sira)
- Talijanima je prva asocijacija na patlidžan upravo ovo tradicionalno jelo s patlidžanima, umakom od rajčice, češnjakom, bosiljkom i mozzarellom
- Koliko Talijana, toliko i recepata za parmigianu koja je odavno prešla granice Italije i osvojila svijet
- Kao pravo ljetno jelo, parmigiana će prijati i hladna, a odgovorno tvrdimo da ima prolaz i kod onih koji nisu ljubitelji ovog ljubičastog povrća, a je li ključ samo u siru?
Nije istina, ali nije ni daleko od istine jer kao i u svakom talijanskom jelu i ovdje vrijedi što više sira, to ukusnije jelo. No dobra parmigiana je svakako više od okusa povrća "zakamufliranog" s puno sira. Ovaj složenac priprema se od slojeva patlidžana, umaka od rajčice i sireva - najčešće je to kombinacija parmezana i mozzarele. Idealno je glavno jelo, ili prilog, ako inzistiramo na mesu u ljetnim danima iz dva razloga. Rajčicama i patlidžanima tada je puna sezona (što još nažalost nije slučaj, ali svega ima u dućanima) i drugo, prijat će i hladna, navečer ili drugi dan.
Parmigiana se prvi puta spominje na Siciliji još u 16. stoljeću. Odonda se proširila i na ostatak zemlje pa danas vrijedi koliko talijanskih regija, toliko inačica ovog recepta. Ili, koliko domaćica, toliko recepata, od tradicionalnih do modernih vrezija parmigiane, a naravno da svaki kuhar ili kuharica imaju svoju tajnu.
Ovaj ukusni složenac odavno je prešao granice naših susjeda i šarmirao ostatak svijeta, pa tako i nas. Stoga, evo provjereni (jedan od mnogih) recept za talijansku parmigianu.
Sastojci:
Umak od rajčice:
- 450 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 3 režnja češnjaka
- 0,5 dl crnog vina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice šećera
- 1/4 šalice lišća svježeg bosiljka
- sol
Ostalo:
- 800 g patlidžana
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice oraha
- 60 g naribanog parmezana
- 250 g mozzarelle, narezane na sitne kockice
- 1/4 šalice maslinovog ulja + 1 žličica
- sol
Priprema:
- Na zagrijanom maslinovom ulju pirjaj sitno nasjeckani češnjak otprilike 5 minuta odnosno dok ne požuti.
- Dodaj rajčice, vino, šećer, sol i bosiljak pa kuhaj uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne.
- Patlidžane operi i nareži na tanke ploške. Posoli i premaži s maslinovim uljem s obje strane.
- Peci na gril tavi sa svake strane 10-15 minuta dok patlidžani ne omekane i posmeđe. Pripazi da ne zagore što se lako dogodi.
- Zagrij pećnicu na 230°C.
- Vatrostalnu zdjelu lagano premažii maslinovim uljem pa dno prekrij tankim slojem umaka od rajčice. Posloži na to jedan sloj patlidžana pa ga zalij s umakom i pospi s polovicom količine mozzarelle i parmezana.
- Nakon toga složi novi sloj patlidžana, umaka i sira.
- Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici sa 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te pospite po površini.
- Pecite 20-25 minuta. Neka se hladi 15-ak minuta prije serviranja.