Panettone tart: Jamie Oliver zna kako iskoristiti slasticu koja je ostala od Božića
- Od svih kolača, panettone je jedini preživio Božić i sada ne znaš što bi s njim jer se malo sasušio?
- Napravi ovaj sjajan desert prema receptu slavnog Jamieja Olivera, a okus je čak bolji i od originalne slastice
- missGASTRO ima recept za pripremu ovog doista atraktivnog i jednostavnog kolača
Ostalo ti je panettonea, malo se posušio i ne znaš što bi s njim? Slavni britanski chef Jamie Oliver ima odličnu ideju za tebe – od ostataka pripremi ukusan desert, koji je, složit ćemo se jer smo probali – čak i ukusniji od samog panettonea.
Ovo uistinu maštovito slatko jelo od ostataka tradicionalnog talijanskog slatkog kruha bit će dovoljno za 12 osoba, a priprema traje sat vremena. Jamie savjetuje: ovaj desert može se složiti dan prije te držati u hladnjaku do trenutka pečenja. Ovaj slasni desert možeš dopuniti i orašastim plodovima te voćem.
Tart od ostataka panettonea
Sastojci:
- 125 g maslaca
- 4 žlice smeđeg demerara šećera
- 750 g ostataka panettonea
- 1 mahuna vanilije
- 300 ml slatkog vrhnja
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 5 jaja iz slobodnog uzgoja
- 100 g svijetlog smeđeg šećera od šećerne trske
- 60 g kvalitetne tamne čokolade (sa 79% kakaa)
- 60 g marmelade od gorke naranče
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namasti kalup za tart promjera 28 cm.
- Dvije žlice demerara šećera usitni u mužaru, te taj fini prah umiješaj u ostatak demerara šećera, da dobiješ različite teksture. Pospi po rubovima i dnu namašćenog kalupa.
- Nareži panettone na trakice kojima ćeš prekriti dno kalupa i njegove rubove, sve dobro stisni, da dobiješ nešto nalik tijestu za pitu.
- Mahunu vanilije razreži poprečno popola i izvadi sve sjemenke, te mahunu i sjemenke zagrijavaj zajedno s vrhnje, mlijekom i maslacem, oko 5 minuta, odnosno dok se maslac potpuno ne rastopi.
- U velikoj zdjeli miksaj jaja i svijetli smeđi šećer oko 2 minute. Uz neprekinuto miksanje na slaboj brzini dodaj vruće aromatizirano vrhnje, ali izvadi mahunu vanilije.
- Trećinu kreme prelij po dnu kolača u kalupu, pusti da se upije nekoliko minuta.
- Ostatak panettonea rastrgaj na grube komade i ubaci ih u zdjelu s ostatkom kreme, te pusti minutu-dvije da malo upije. Stavi tu smjesu u kalup te dodaj komadiće čokolade te manje količine marmelade između slojeva.
- Izlij preko svega ostatak kreme, pospi s malo demerara šećera. Peci oko 35 minuta, nakon toga pusti desert da 'odmori' 10-ak minuta te posluži s tučenim vrhnjem, ili sladoledom od vanilije, no odličan je i sam.