Kako sasušeni panettone (ili kuglof ili stolen) pretvoriti u novi prefini kolač zna Jamie Oliver
- Ovogodišnja pomama za panettoneom možda je odgovorna da si kupila i/ili dobila koji viška i sad se samo suši jer ga nitko ne jede?
- Pa od panettonea, ali i sličnih "suhih" kolača poput kuglofa ili stolena možeš napraviti sasvim novu slasticu, ukusnu, na koju će svi zdušno navaliti
- Kako, zna engleski čarobnjak kuhinje (da ge ne zovemo uvijek Goli Kuhar), Jamie Oliver
- Pročitaj također:
Ostalo ti je panettonea? Naravno, najlakši način da ga pojedeš i nakon što se sasušio je sigurno namakanje u mlijeko, kakao čaj, pa tako prođe kao neku, hm, ne baš vrhunski doručak. Ali, ajde, barem se ne baci... Jer ne želimo bacati hranu, zar ne. Osim etičkih razloga ovdje su i financijski, koji su sve čvršći argument! Kako od starog panettonea napraviti novu, ukusnu slasticu zna Jamie Oliver.
I neće to biti neko polujelo, odnosno poludesert, zbrljan i nereprezentativan. Jamie će (a i ti prema njegovom receptu) od starog sasušenog kolača (osim panettonea možeš upotrijebiti i slične slastice, stolen, kuglof...) napraviti odličnu pitu, dovoljnu da se kao desert servira za 12 osoba.
Mnogi koji su probali tvrde da je čak ukusniji od samog panettonea. Još bolja stvar: priprema traje sat vremena, a desert se može složiti i dan prije pa držati u hladnjaku do pečenja. Za one koji žele još bogatiji okus, ovaj tart mogu obogatiti i orašastim plodovima te voćem.
Pita od ostataka panettonea
Sastojci:
- 125 g maslaca
- 4 žlice smeđeg šećera
- 750 g ostataka panettonea
- 1 mahuna vanilije
- 300 ml slatkog vrhnja
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 5 jaja iz slobodnog uzgoja
- 100 g svijetlog smeđeg šećera od šećerne trske
- 60 g kvalitetne tamne čokolade (sa 79% kakaa)
- 60 g marmelade od gorke naranče
Priprema:
- Dvije žlice šećera usitni u mužaru, te taj fini prah umiješaj u ostatak šećera, da dobiješ različite teksture. Pospi po rubovima i dnu namašćenog kalupa promjera 28 cm.
- Nareži panettone na trakice kojima ćeš prekriti dno kalupa i njegove rubove, sve dobro stisni, da dobiješ nešto nalik tijestu za pitu.
- Mahunu vanilije razreži poprečno popola i izvadi sve sjemenke, te mahunu i sjemenke zagrijavaj zajedno s vrhnje, mlijekom i maslacem, oko 5 minuta, odnosno dok se maslac potpuno ne rastopi.
- U velikoj zdjeli miksaj jaja i svijetli smeđi šećer oko 2 minute. Uz neprekinuto miksanje na slaboj brzini dodaj vruće aromatizirano vrhnje, ali izvadi mahunu vanilije.
- Trećinu kreme prelij po dnu kolača u kalupu, pusti da se upije nekoliko minuta.
- Ostatak panettonea rastrgaj na grube komade i ubaci ih u zdjelu s ostatkom kreme, te pusti minutu-dvije da malo upije. Stavi tu smjesu u kalup te dodaj komadiće čokolade te manje količine marmelade između slojeva.
- Izlij preko svega ostatak kreme, pospi s malo demerara šećera.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Peci oko 35 minuta, nakon toga pusti desert da 'odmori' 10-ak minuta te posluži s tučenim vrhnjem, ili sladoledom od vanilije, no odličan je i sam.