Palačinke od krvi, prženi pauci, žele od jegulja…Nekima poslastica, a nekima najgora hrana na svijetu
- Turistički vodič TasteAtlas analizira ocjene korisnika u svojoj bazi podataka te je prema tome napravio i listu najgore ocijenjene hrane na svijetu
- Popis je dugačak, a namirnice koje su se tamo našle su, pa, recimo to blago - neobične
- Donosimo ti prvih 30 od 100 najgore ocijenjenih jela na svijetu
Krvave palačinke, žele od jegulje, prženi pauci i curry od fermentiranih ribljih iznutrica – bi li li se usudila probati ih? Ovisno o nečijoj kulturi i hrabrosti, ono što za neke može biti obrok iz noćne more, za druge može biti delikatesa ili čak comfort food. Prema turističkom vodiču TasteAtlas, koji analizira ocjene korisnika u svojoj bazi podataka, ovo je 30 od 100 najgore ocijenjenih namirnica na svijetu, koje su na vrhu nedavnog popisa.
Gachas
Gachas je drevna, tradicionalna španjolska slana kaša koja se sastoji od brašna, vode, soli, maslinovog ulja i češnjaka. Začinjena češnjakom, paprikom ili prženim lukom, njezina tekstura varira od juhe do teksture pite sa zlatno-smeđom koricom, ovisno o načinu pripreme.
Korejska krumpir salata (Gamjasaelleodeu)
Gamjasaelleodeu je tradicionalna krumpir salata podrijetlom iz Južne Koreje. Postoje mnoge varijacije, ali salata se obično pravi s kombinacijom krumpira, mrkve, krastavaca, luka, tvrdo kuhanih jaja, fuji jabuka, majoneze (Kewpie je poželjniji), soli i crnog papra.
Pačja glava (Ya tou)
Pačja glava je ljuti lokalni specijalitet iz kineskog grada Wuhana, ali je i međuobrok koji se često jede diljem Kine, a najviše u Šangaju. Jelo se pravi prženjem pačje glave sa začinskim biljem i začinima.
Kalvsylta
Teletina u želeu, ili kalvsylta na švedskom, jednostavno je mesno jelo napravljeno od mljevene teletine koja se pirja u mesnom temeljcu zajedno sa želatinom i začinima. Teletina u želeu se zatim stavlja u kalup i hladi prije posluživanja.
Paniki
Ovo indonezijsko jelo, podrijetlom iz Sjevernog Sulawesija, kojeg tradicionalno priprema narod Minahasan, sadrži voćnog šišmiša kao glavni sastojak. Dok se šišmiši ponekad prže ili peku na roštilju, najčešće se koriste u panikiju, jelu sličnom juhi. Šišmiš se peče na roštilju kako bi se uklonila dlaka, čisti se, uklanjaju mu se utroba, a potom se reže na komade te kuha u vodi.
Zetova jaja (Khai luk khoei)
Khai luk khoei, ili zetova jaja, tradicionalno je tajlandsko jelo koje se priprema od tvrdo kuhanih jaja, šećera, ribljeg umaka, ljutike, čili papričica, pulpe tamarinda i korijandera. Tvrdo kuhana jaja se prže, a zatim hlade. Umak od ulja ljutike, ribljeg umaka, pulpe tamarinda, vode i šećera kuha se dok se ne zgusne, a zatim se prelijeva preko narezanih jaja.
Balaleet
Balaleet je slatko-slano jelo za doručak iz arapskih država Perzijskog zaljeva. Priprema se od vermicellija (vrsta tjestenine), jaja, kardamoma, šafrana, maslaca i vode, ali može sadržavati i ružinu vodicu, orašaste plodove, suho voće i med. Aromatična smjesa prelijeva se omletom i poslužuje toplo ili hladno, obično za doručak, ali i za večeru tijekom Ramazana.
Jeruzalemski kugel
Jeruzalemski kugel je slani složenac napravljen od tankih rezanaca premazanih karameliziranim šećerom, pomiješanih s jajima, maslinovim uljem, paprom i soli, a zatim pečenih dok ne postanu čvrsti. Osnovno je jelo za Šabat i židovske blagdane, a može se peći u okruglim ili pravokutnim posudama.
Czernina
Czernina je tradicionalna poljska juha pripremljena s pačjom ili guščjom krvlju, koja se konzervira u octu kako se ne bi zgrušala. Juha se priprema s pačjim temeljcem. Tipični dodaci uključuju suho voće i razne začine poput klinčića i pimenta.
Lutefisk
Lutefisk je skandinavsko jelo napravljeno od sušene bijele ribe natopljene lužinom, što joj daje želatinoznu teksturu i, ovisno o vrsti bijele ribe, jak, oštar miris. Nakon što se skuha, riba tretirana lužinom poslužuje se s nizom priloga.
Krvavica iz Sneema
Krvavica iz Sneema je tradicionalna, čvrsta krvavica koja se proizvodi isključivo u Sneemu, South Kerry, Irska. Sadrži goveđi loj, luk, zobene pahuljice, začine i svježu krv lokalnih svinja, janjadi i krava. Za razliku od većine krvavica, peče se u posudama, tj. ne kuha se.
Oil down
Oil down je nacionalno jelo Grenade, obrok u jednom loncu koji se sastoji od lokalnog povrća, škrobnih gomolja, zelenih banana, slanog mesa i mješavine raznih začina. Svi sastojci se miješaju u velikom loncu i kuhaju u kokosovom mlijeku.
Kantonski mjesečev kolač
Kantonski mjesečevi kolači, koji se uživaju tijekom Festivala sredine jeseni, imaju tanku, blago smeđu koricu i slatke, guste nadjeve. Najčešći nadjev je pasta od sjemenki lotosa, često sa slanim žumancima. Mjesečevi kolači obično su ukrašeni kineskim znakovima i ukrasnim motivima.
Vražji bubrezi
Vražji bubrezi, jelo koje se prvi put pojavilo u 18. stoljeću, nekada su bili popularan viktorijanski doručak, ali se danas uživaju kao lagani ručak ili predjelo. Jelo sadrži janjeće bubrege pržene u bogatom, ljutom umaku napravljenom od octa, senfa, Worcestershire umaka, kajenskog papra i povremeno s malo voćnog želea.
Prženi pauk (A-ping)
U kambodžanskom Skuonu, poznatom kao grad pauka, lokalno stanovništvo je počelo jesti tarantule 1970-ih zbog najezde pauka i nestašice hrane. Pauci se paniraju, prže u dubokom ulju i poslužuju sa začinskim biljem na riži ili rezancima. Kaže se da im okus podsjeća na mješavinu bakalara i piletine, ali trbuh, koji sadrži unutarnje organe i tjelesne tekućine, najbolje je izbjegavati.
Angulas a la cazuela
Angulas a la cazuela tradicionalno je španjolsko jelo podrijetlom iz Baskije. Jelo se obično priprema od kombinacije rijetkih i skupih angula (malih jegulja), češnjaka, pahuljica ljute paprike, maslinovog ulja i soli.
Bocadillo de carne de caballo
Bocadillo de carne de caballo tradicionalni je španjolski sendvič punjen konjskim mesom. Baguette u španjolskom stilu, nazvan barra de pan, obično se prereže na pola po dužini i napuni komadićima pečenog, prženog ili pečenog konjskog mesa.
Tinutuan
Tinutuan je indonezijska rižina kaša koja potječe iz Sjevernog Sulawesija u gradu Manado, ali se često povezuje i s Minahasom. Obično uključuje povrće poput špinata, bundeve, manioke i kukuruza, premda se mogu koristiti i druge opcije. Zbog svoje tekuće konzistencije, poslužuje se u zdjeli, zajedno sa slanom ribom i žlicom sambala na vrhu.
Faves a la Catalana
Faves a la Catalana je tradicionalno katalonsko jelo od boba kuhanog u temeljcu s botifarra negraom (krvavicom), slaninom, lukom, češnjakom, rajčicama, bijelim vinom, maslinovim uljem i paprikom.
Nervetti
Često nazivani nervetti in insalata, ovo klasično sjevernotalijansko jelo sastoji se od mesa, hrskavice i tetiva goveđe koljenice koji se kuhaju s kostima. Cijela kombinacija je začinjena i poslužena u obliku salate koja se obično uživa kao hladno predjelo.
Ambuyat
Ambuyat, brunejsko nacionalno jelo, vrlo je ljepljiv obrok napravljen od škroba sago palme kuhanog do konzistencije slične ljepilu. Obično se poslužuje za ručak, uz pikantan fermentirani umak i razno povrće. Tradicionalno, ambuyat se rezervira za posebne prigode kao zamjena za rižu.
Thorramatur
Thorramatur je tradicionalni islandski pladanj koji se pretežno uživa tijekom Þorrija, od sredine siječnja do sredine veljače. Sadrži sušenu ribu i meso, posluženo u komadićima veličine zalogaja s rúgbrauðom (raženim kruhom) i maslacem. Uobičajena jela uključuju fermentiranog morskog psa, dimljenu janjetinu, janjeću glavu i krvavice.
Curry od fermentiranih ribljih iznutrica (Kaeng tai pla)
Ovaj bogati, aromatični riblji curry iz južnog Tajlanda sadrži bazu od tai pla (fermentiranih ribljih iznutrica) i začinjenu pastu od čilija, galangala (biljka iz porodice đumbira), paste od škampa, kurkume, ljutike i limunske trave. Uobičajeni dodaci uključuju sušenu ribu, patlidžan, izdanke bambusa i grah. Zbog svojih oštrih okusa, kaeng tai pla najbolje se slaže s kuhanom rižom.
Ramen burger
Ramen burger, koji je 2013. godine kreirao ramen bloger Keizo Shimamoto, sadrži mesni odrezak između prženih peciva s ramen rezancima, obično prelivenih shoyu umakom, rikulom i mladim lukom. Njegova popularnost donijela mu je mjesto na popisu 17 najutjecajnijih burgera časopisa Time.
Žele od jegulja
Žele od jegulja, tradicionalna britanska ulična hrana iz 18. stoljeća, nastala je kao jeftino, jednostavno jelo kada je jegulja u rijeci Temzi bilo u izobilju. Nasjeckane jegulje kuhale su se sa začinskim biljem, a zatim hladile, oslobađajući prirodnu želatinu koja oko komadića stvara mekani, prozirni žele.
Chapalele
Chapalele je čileanski kruh napravljen od krumpira i brašna. Potječe s otoka Chiloé, gdje se tradicionalno kuha na pari i u curantu - rupi u zemlji koja se koristi za pripremu hrane. Može se i pržiti u tavi ili peći.
Pržene svilene bube (Hon mhai)
Hon mhai je tradicionalno tajlandsko jelo od kukaca koje je posebno popularno u Bangkoku. Napravljeno je prženjem svilenih buba, a koje su začinjene solju, paprom, a ponekad i tajnim umakom; nakon prženja, svilene bube postaju hrskave i masne, s blago gorkim okusom.
Svið
Svið je prepoznatljiva islandska delicija napravljena od ovčje glave koja se opeče, prepolovi te kuha. Glava se peče na otvorenom plamenu kako bi se spalilo krzno prije pripreme za konzumaciju. Tradicionalno se ovo jelo poslužuje s pireom od repe, želeom od rabarbare i pireom od krumpira.
Calskrove
Ovaj kolosalni obrok kreacija je restorana Tre Kronor u švedskom gradu Skellefteå. Sadrži calzone pizzu punjenu hamburgerima, pecivima, preljevima i pomfritom.
Krvave palačinke
Krvave palačinke uživaju se diljem Švedske, Finske i Norveške. Pripremaju se s običnim tijestom za palačinke koje je obogaćeno dodatkom životinjske krvi. Često su obogaćene lukom i začinima te se prelijevaju svježim brusnicama ili marmeladom od brusnica. Krvave palačinke prodaju se kao gotov proizvod diljem Finske i Švedske.