Ovu pogrešku mnogi često rade prije nego konzumiraju voće ili povrće, a može biti opasno

Shutterstock Kako pravilno oprati voće i povrće
Vidi originalni članak
  • Nije tajna da se naše omiljeno voće i povrće tretira pesticidima
  • Nažalost, više nismo u rajskom vrtu i ne možemo jesti jabuku direktno sa stabla
  • Stoga je neophodno oprati sirovu hranu prije konzumacije, a s ovim savjetima ćeš to napraviti kako treba

Zapravo je nekako teško povjerovati, jer se ne vidi ni osjeti okus, ali jabuka u supermarketu poprskana je pesticidima oko 30 puta! Samo u Europi oko 290 različitih aktivnih sastojaka može se koristiti za prskanje voća i povrća.

Zato je opravdan ovaj apel: operi hranu! Prečesto činimo ovu fatalnu pogrešku: samo na brzinu obrišemo svoje voće o džemper ili kuhinjskom krpom neposredno prije konzumiranja. Ali, to više smiruje grižnju savjest nego što se bori protiv onoga što je stvarno štetno. 

via GIPHY

Evo kako ćeš to bolje napraviti!

Uglavnom, svu svoju sirovu hranu trebaš oprati pod tekućom vodom. Međutim, temperatura vode je važna: hladna voda nije toliko učinkovita kao topla voda, ali ne smije biti vruća. Sad dolazi savjet za one koji vole još temeljitije pranje: mješavina mlake vode, sode bikarbone i malo octa čisti posebno intenzivno. U sudoperu ili u zdjeli namači svoje voće i povrće u ovoj sodi oko 15 minuta. Naime, time se još više osigurava uklanjanje ostataka pesticida. Zatim ponovno operi pod tekućom vodom i posuši.

Life&style Voće je saveznik u borbi s kilogramima, s ovim će trikom još više pomoći mršavljenju

Alternativno, možeš koristiti i poseban šampon za povrće. Intenzivno čišćenje takvim proizvodom osobito je uobičajeno za ljude koji se hrane po muslimanskim prehrambenim propisima, tj. halal. Tada  mogu biti potpuno sigurni da na hrani nema ostataka koji bi bili u suprotnosti s njihovim vlastitim načelima. Ovi gelovi za pranje povrća sadrže blage i bezopasne površinski aktivne tvari, odnosno aktivne tvari za pranje koje ipak moraš isprati tekućom vodom. Trebala bi izbjegavati korištenje deterdženta, sapuna ili drugih sredstava za čišćenje.

Naravno, uvijek je bolje kupiti organsku hranu. U organskim proizvodima gotovo da nema pesticida, ali ni tu se ne može u potpunosti isključiti onečišćenje štetnim tvarima. Nažalost, to si ne možemo svi priuštiti (jer je skupo) i nemaju svi kod kuće vrt s voćem i povrćem. Za neke je vrste vrijednije obratiti pozornost na organsku kvalitetu nego za druge. 

via GIPHY

Pesticidi su jako tvrdoglavi

Bez obzira koliko jako trljaš: pranje nikada neće ukloniti sve ostatke pesticida. Prema istraživanju Sveučilišta Albstadt-Sigmaringen, oko polovice ostataka pesticida se još uvijek drži voća i povrća. Međutim, pronađene količine nisu štetne po zdravlje, ali nikako nisu dobre za organizam. Ako sredstva za špricanje djeluju satima, čak prodiru u koru! Koliko god temeljito očistili, dio neželjenih taloga ostaje. 

Life&style kolac

Dakle, ipak treba oguliti voće i povrće?

Ukratko: ne. Naime, kao što mnogi vjerojatno već znaju, većina vitamina skrivena je odmah ispod kore. U slučaju jabuka, čak 70 posto! Dakle, osim ako ne radiš savijaču od jabuka, gdje je zdravstveni aspekt ionako utopljen u maslac i šećer, bolje je da ostaviš koru. Ali: voće i povrće koje ogulimo, poput naranče, dinje ili ananasa, također treba oprati prije pripreme. Naime, ako dodirneš koru pa onda pulpu, opet imaš pesticide na zalogaju. Naš savjet ostaje isti: voda!

via GIPHY

Inače, možeš pojesti puno više kora nego što to vjerojatno misliš: jesi li znala da bez ikakvih problema možeš jesti koru od ananasa, lubenice, papaje, kivija, banane ili čak kakija? Jesu li dobrog okusa, naravno, sasvim je drugo pitanje...

Uglavnom, bolje je oprati jednom previše, nego jednom premalo!

Posjeti Miss7.24sata.hr