Ovo su 22 najljepše terase u Hrvatskoj na kojima od sutra možeš ponovno uživati ispijajući kavu

Facebook/Marinela Žitko
Vidi originalni članak
  • Ono što većina nas jedva čeka je - popiti kavu s frendicom na sunčanoj, omiljenoj terasi 
  • Ako jedva čekaš povratak na svoje omiljeno mjesto, uz poznatog konobara i najukusniju kavu, onda sigurno željno iščekuješ sutrašnji dan - kad se ponovno otvaraju ugostiteljski objekti u Hrvatskoj
  • A da ti malo uljepšamo povratak "kave" odabrali smo čak 22 najljepše hrvatske terase, na kojima već sutra možeš uživati u svom vrijednom ritualu

Drugi val popuštanja mjera približava nas još jedan korak normalnijem životu. Jedan sasvim običan ponedjeljak ovog svibnja i neće tako biti običan, jer ćemo ponovo zasjesti na suncem okupane terase i uživati u omiljenim pićima, ukusnim zalogajima najslađim dnevnim razgovorima. A kako bi ti uljepšali "povratak", odabrali smo najljepše hrvatske terase i lokacije koje će sutra ponovno primiti svoje nestrpljive goste. Na našem popisu našle su se  22 terase na koje bismo se rado i same smjestile, ali ovaj put sav užitak prepuštamo tebi. Istraži i inspiriraj se omiljenim mjestima! 

Muško-ženski odnosi Muškarci koji s ekipom idu u turneju po kafićima – zdraviji su! Evo zašto

A Most Unusual Garden, Zagreb

Kada je u pitanju Unusual Gin Garden, baš ništa nije teško, pa čak ni potegnuti na drugi kraj grada. Vrhunski ginovi i ostatak sjajne ponude, kućica na drvetu i zelenilo koje vas okružuje dok ispijaš gutljaj po gutljaj nekog super osvježavajućeg napitka, zbilja vrijede sjedanja na tramvaj i vožnje do Knežije.

Najviše volimo: Ako te kavica dovoljno razbudi i motivira na malo smjeliji napitak za vruće dane možeš se odlučiti na gin&tonic, a raspolaganju ti je preko 15 vrsti gina.

Johann Franck, Zagreb

Terasa Johanna Franck jedna je od najtraženijih u Zagrebu, a nije ni čudo kada se rijetko koji ugostiteljski objekt može pohvaliti s ambijentom u kojem je glavni gradski trg praktički na dlanu. Radi se o nasljedniku otmjene „starogradske dame“, Gradske kavane, koji se novim konceptom obraća široj urbanoj publici. Profesionalni konobari, odlična usluga i pogled na glavni gradski trg tvoj će povratak učiniti vrlo vjerojatnim.  

Najviše volimo: Uz spektakularan pogled u Johann Francku možeš uživati u ponajboljoj kavi u Zagrebu.

Velvet, Zagreb

Kada se Dežmanova ispuni ljudima, dobro znamo da je stiglo proljeće. Kolači i čaša vina, odabrano društvo, uvučen Dežmanov prolaz nakon šetnje Tuškancem i sunčani dani koji traju unedogled. Postoji li išta bolje?

Najviše volimo: Ovaj prostor uvijek je pomno ukrašen cvijećem i biljem koje odabire Saša Šekoranja

Swanky Monkey Garden, Zagreb

Nagradu za najinstagramičnije mjesto u gradu, pitate li nas, svakako odnosi Swanky Monkey Garden. Adresa je Ilica 50, a osjećat ćete se kao da se nalazite na nekom posve izdvojenom dijelu grada. Kokteli, šuma, priroda, pa i bazen sastavni su dio dolaska u ovaj zeleni vrt u centru grada.

Najviše volimo: Swankyju rado tepaju da je slobodna prijateljska republika u centru Zagreba, a predstavlja poseban koncept tiki bara, zapravo, jeftiniju gradsku alternativu egzotičnim beach barovima.

Cafe u Dvorištu, Zagreb

Vibrantnost središta grda skriva i prave male dragulje - skrovita dvorišta i terase okružene zelenilom, a koji su dovoljno zaštićene od gradske buke. Cafe u Dvorištu u blizini glavnog trga, a dovoljno udaljen od gužve, gotovo uvijek je naš prvi odabir kada je u pitanju brzinska kava u gradu. Šarene stolice divno su osvježenje na prostranoj terasi, a pristupačne cijene itekako dobar razlog da posjetite ovo sjajno mjesto. 

Najviše volimo: U Cafeu u Dvorištu posebnu pažnju pridaju svakoj šalici, a možeš uživati i u kavi sa sojinim mlijekom ili drugim kofeinskim napicima iz simpatičnih staklenih bočica.

Palainovka, Zagreb

Sjeverno od Ilice prema gornjem gradu smjestila se jedna od najstarijih kavana u Zagrebu, ali u potpunom novom, suvremenijem ruhu café bara koje su mu skrojili naši poznati arhitekti. Ako u šetnji gradskim središtem produžiš kraj Muzeja grada Zagreba i Zvjezdarnice tako će te dočekati  ljupko i ugodno mjesto pod krošnjama, idealno za ispijanje kave ili kakvog pića kao i što je to bilo još davne 1847. 

Najviše volimo: Dok uživaš u hladovini ispijajući kavicu pogled ti se pruža na još uvijek ponosne i zadivljujuće tornjeve Zagrebačke katedrale.

Café bar Finjak, Zagreb

Ovaj šarmantni romantični retro kafić u Vlaškoj ulici na broju 68 odavno je osvojio srca Zagrepčana, a o njemu se u kuloarima od samih početaka rada pričalo kao zagrebačkom caffeu s najljepšim interijerom. Britanske novine The Guardian proglasile su ga čak najljepšim lokalom u Europi 2016. Godine. No, pored bajkovitog interijera koji je opremljen podnim pločicama čak naručenima od španjolskih majstora, ne zaostaje previše ni terasa koja skriva uistinu jednu posebnost. 

Najviše volimo:  Na terasi ''Finjaka'' sigurno ćeš se osjećati posebno u originalnim stolcima otkupljenim od hotela Esplanade.

La Štruk, Zagreb

Domaći sok i čak nekoliko vrsta domaćih, vrućih štrukli već su dovoljan razlog da posjetiš La Štruk. Skriveno u Skalinskoj uličici, ovo mjesto ima prekrasan vrt u kojem je naprosto gušt uživati u dobrim zalogajima. 

Najviše volimo: Uz kavicu u La Štruku nakon kave možeš se počastiti i s klasikom hrvatske gastronomije na nešto drugačiji način… Ljubitelje slatkih štrukli sigurno neće propustiti specijalitete s čili čokoladom, bučom i bademima i bourbon whiskeyjem.

Life&style Ponovno je otvorena omiljena kultna kavana Lisinski, izgleda sjajno i - idealno za piće s frendicama

Academia Ghetto Club, Split

Za boeme željene dobre glazbe koji su ugodno osjećaju u pomalo bizarnom i krajnje kreativnom interijeru i eksterijeru idealan je Academia Ghetto Club smješten u jednoj od uličica u splitskom getu. Prostor je to zbog kojeg se vade mobiteli i pokušavaju napraviti najoriginalnije fotke. Crveni tepih, razne umjetničke skulpture u prijateljskoj i domaćoj atmosferi, u staroj kamenoj jezgri dok sa sušila okolnih zgrada vise ‘mudante i potkošulje na štriku’ uistinu je poseban doživljaj i to ne samo za turiste

Najviše volimo: Ako si obožavala crtić Bubimir ili si nekad poželjela da su ti Admasovi druga obitelj, ovdje ćeš se osjećati kao doma, a za sve ostale, ovo mjesto savršen je bijeg u neke druge dimenzije ugode.

Perivoj, Split

Pravo oduševljenje uvuklo se među Splićane kada se vili s perivojem, odnosno zapuštenoj obiteljskoj kući najplodnijeg splitskog graditelja secesijskog razdoblja Kamila Tončića, vratio stari sjaj. Na ovoj poznatoj lokaciji otvorio se restoran Perivoj, a u sklopu kojeg je i impresivan 1200 kvadrata veliki vrt s fontanom s vodoskokom, kamenim klupama, vazama i stupovima. Kakav hedonistički povratak u prošlost!

Najviše volimo: Svojom ljepotom posebno se ističe perivoj pred južnom fasadom s mirisnim i aromatičnim mediteranskim biljem, palmama, čempresima i rijetkom vrstom bijelih ruža, kamenom plastikom u stilu secesije i domaćih folklornih dekorativnih motiva.

Dubravka 1836, Dubrovnik

Spektakularni pogled na jedinstvenoj lokaciji ispijanje omiljenog pića učinit će posebnim doživljajem. Kraj zapadnog ulaza u staru gradsku jezgru Dubrovnika Restoran/Café Dubravka 1836 nalazi se u sjeni krošanja stoljetnih platana. Sigurni smo kako boravak na ovoj terasi sasvim zaustavlja vrijeme. 

Najviše volimo: Jednostavno impresivan pogled na tvrđave Lovrijenac, Bokar i Minčetu.

Art Café, Dubrovnik

Dubrovački café barovi mogu se pohvaliti ambijentom kakav se rijetko viđa, ali ipak ako pomisliš da nekima nešto nedostaje vjerojatno je vrijeme da posjetiš Café Art. Smjela i specifična kombinacija zelene, plave i ružičaste pravi je magnet za ugodni i veseli predah u ovom café baru. Oduševit će ti i inovativni namještaj poput otkačenih stolova napravljenih od bubnjeva perilica za rublje. 

Najviše volimo: U ovom café baru imaš priliku opustiti se u namještaju kakvog rijetko viđaš, poput prepolovljenih kada koje uz mnoštvo ukrasnih jastučića zapravo glume fotelje.

Glam Café, Dubrovnik

Intima uskih kala, malih prolaza i uličica u strogoj dubrovačkoj jezgri pruža endemski užitak za boravak. Rijetko gdje na svijetu možeš otputovati natrag u prošlost okružena povijesnom kamenom arhitekturom, dok su nagovještaji suvremenog tek moderniji komadi odjeće koje se suše na balkonima. Plavi komadić neba koji proviruje visoko iznad krovova, u ovom ambijentu možeš prisvojiti samo za sebe. Mi ga doživljavamo malim prostorom za veliki užitak. 

Najviše volimo: Udaljeno društvo za poseban ugođaj mogu ti praviti i prolaznici koji zastanu odmoriti se na obližnjim ‘skalinima’.

Motel Delta, Opuzen

I sami mještani pitoresknog Opuzena nisu se navikli na uobičajene kave na samoj obali rijeke Neretve, u staroj jezgri gradića. U café baru motela Delta osim jedinstvene lokacije i pitome divljine koju sa sobom rijeka, možeš doživjeti i druge inovativne sadržaje koje u gradić Opuzen privlače brojne posjete pa i onu Roberta Knjaza. …S terase se tako prati svjetsko prvenstvo u bacanju šalica na dalj (Čikarijada), a sve u ambijentu fascinantnih murala koje su na dotrajalim fasadama ostavili brojni domaći i strani umjetnici u sklopu Art festivala Zen Opuzen.

Najviše volimo: Pogled na Stari most preko Neretve na kojem se odvija i jedinstveno svjetsko prvenstvo – ono u bacanju šalica (čikara) u dalj (''Čikarijada'').

King’s Caffe Food pub, Rijeka

Iako se posebna pozornost pridala uređenju interijera ovog riječkog mjesta za uživanje u jelu i piću, adut je svakako i ugodna terasa s predivnim pogledom na HNK Ivan pl. Zajc. Drveni namiješaj okružen zelenilom i impresivnom monumentalnom građevinom djeluje sasvim opuštajuće, baš za jednu podužu kavicu. Uz omiljeni napitak možeš se zasladiti i slatkim zalogajima ili, ako si baš gladna, ostati na ručku. 

Najviše volimo: Ljubiteljice piva u King’s Caffe Food pub bit će posebno poslužene. Naime, ovaj café bar može se pohvaliti prvim torpedo točionikom koji pivo torpedira iz deset ugrađenih slavina.

The Beertija, Rijeka

The Beertija u Trsatu rado će te ugostiti ako želiš popiti kavu na predivnoj terasi u sklopu pivnice, ali šteta bi bilo ne probati neku od 300 vrsta piva koje imaju na izboru. U debeloj hladovini prekasnog zelenila možemo zamisliti da provedemo i više sati u ograničenom, ali i ugodnom društvu. 

Najviše volimo: Uz zajamčeno uživanja terasi inspirirati te može i pogled na odlično uređen interijer: klavir koji visi sa stropa, stabla koja probijaju kroz krov, kristalni lusteri, slikovite tapete, čak tri šanka…

Caffe Wagner, Opatija

Predivni pejsaži Opatije pravi su odmor za dušu, a ako se pak odlučiš popiti kavu na nekom od takvih mjesta s pomno uređenim eksterijerima u sjeni impresivnih građevina, mogla bi izdvojiti i nešto više novca. Po mnogima za ovakav spektakularan ugođaj i  dodatnih nekoliko kuna sasvim je isplatljivo. Dah sigurno oduzima ambijent terase Caffe Wagnera u Opatiji na kojem ćeš imati osjećaj da si zvijezda na jednom od najljepših filmskih setova

Najviše volimo: Posebnost ovog predivnog mjesta je zapravo da ima sve atribute koje možeš poželjeti; od ukusne kave, veličanstvenog pogleda, odličnih deserta, romantičnog ugođaja i ljubaznog osoblja. 

Big Yellow House, Novalja, Pag

U ‘’điru’ novaljskim barovima i cafeima ističe se posebno Big Yellow House. Prijateljsko mjesto u debeloj hladovini i skriveno od znatiželjnih pogleda ima zgodnih rješenja za odličan odmor na terasi. U mirnom okruženju svoju kavicu možeš pretvoriti u pravo meditativno iskustvo.

Najviše volimo: Živopisno uređen eksterijer u večernje sate pretvara se u kulisu raznih glazbenih događanja u kojima ,ako te baš ne ponese ritam možeš uživati i udobno ležeći. 

Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt Sv. Lovre, Šibenik

Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt sv. Lovre u Šibeniku zapravo je vrlo rijetka znamenitost jer je jedini vrt takve vrste u Hrvatskoj. Kako se zapravo nalazi u sklopu hostela Sv. Lovre, ovo nesvakidašnje okruženje na raspolaganju ti je za pravi podnevni žitak uz kavicu. Naći ćeš se tako uslijed srednjovjekovne sheme: križne staze sa zdencem u središtu okruženim s četiri polja u kojem raste ljekovito i začinsko bilje. 

Najviše volimo: Ovaj mediteranski samostanski vrt pravi je izlet u prošlost, a odiše oazom mira i ljepote baš kao prije 500 godina.

Ledana, Zadar

Boravak u prostoru Ledane sigurno je osvježavajući, no ovaj lounge&bar ime je dobio po građevini koja je početkom 19. stoljeća služila za pohranu leda donesenog s Velebita. Baš je zato ova prostor predstavljao pravi izazov arhitektima koji su zaslužili čistu peticu za spajanje ove povijesne vrijednosti sa suvremenim trendovima. Jedinstvena simbioza prirode, povijesne građevine stvara zaista poseban ambijent u kojem se lako opustiti

Najviše volimo: Sastavni dio bara je velika terasa koja je dio prekrasnog perivoja Kraljice Jelene Madijevke, prvog perivoja javnog karaktera u Hrvatskoj.

Gold by Waldinger, Osijek

Caffe slastičarnica smještena u centru Osijeka pravi je dragulj u osječkoj ugostiteljskoj ponudi, a na izvrsnoj lokaciji u centru grada i odlično mjesto za popiti kavu. Interijer u kojem se odmaknulo od minimalizma i ravnih linija pa je nastao i pomalo ozbiljan prostor, nadopunjen je šarenom i veselom terasom. Pletene stolice livadskih boja posebnog dizajna sasvim su podignule betonski prostor u Županijskoj ulici i tako dale proljetno veseli pečat. 

Najviše volimo: Uz kavu možeš pojesti odlično slatko iz bogate ponude, a nešto za sebe pronaći će one koje se žele zdravije hraniti ili imaju intoleranciju na određene sastojke hrane.

Posjeti Miss7.24sata.hr