Ovo je vjerojatno 'najzelenija kuća' na svijetu, potpuno drugačija od svega dosad izgrađenog

ERA Hus & Hem Kuća Atri u Švedskoj
Vidi originalni članak
  • Ova kuća u obliku slova A nalazi se u Švedskoj, a dizajnirala ju je lokalna arhitektonska tvrtka 'Naturvillan'
  • Zadivljujuća kuća potpuno je različita od svega što je izgrađeno dosad
  • Osim što je atraktivnog izgleda, ono što ona predstavlja i što unutra nudi doista je fascinantno

Jugozapadne obale jezera Vänern, najvećeg u Švedskoj i jednog od najpopularnijih odredišta za kampiranje u Skandinaviji, obavijene su gustom šumom četinjača, a kilometrima u krugu od njih nema banke ili trgovine mješovitom robom. U ovom krajoliku ljetnog odmora, kuća s 'A-okvirom' neviđenih razmjera i sastava materijala nedavno je niknula na površini od gotovo pola hektara, a potpuno je drugačija od niza koliba i vikendica koje se nižu uz obale jezera.

Life&style Iz ove se planinske kućice u Gorskom kotaru pruža jedan od najčarobnijih pogleda

Prvi dom koji je dovršio 'Naturvillan', arhitektonska tvrtka sa sjedištem u Švedskoj, a koju su nedavno osnovali Anders Solvarm i Niklas Dahlström, kuća Atri kombinira kristalno jasan materijal i strukturalni izraz s minimalnim utjecajem na okoliš. Šiljasta geometrija i tonovi bora okolnog drveća upečatljivo su prisutni u kući, gdje se dvije visoke staklene stijene naslanjaju jedna na drugu kako bi otkrile unutrašnjost koja je gotovo u potpunosti sastavljena od drveta. 

Noću rasvjeta na solarni pogon zrači iz kuće prema van kako bi osvijetlila grmlje tik iza njenog perimetra.

Atri kombinira kristalno čist materijal i strukturni izraz s minimalnim utjecajem na okoliš.

Premda se staklena kuća prvenstveno otvorenog plana može činiti neučinkovitom za grijanje i hlađenje tijekom cijele godine (osobito unutar skandinavske klime), ekspanzivni volumen opremljen je s dovoljno metoda pasivnog grijanja i hlađenja (uključujući prozore koji se mogu koristiti i ventilacijske otvore za unakrsnu ventilaciju) i energetski učinkovite uređaje izvan mreže kako bi imali više nego dovoljno energije. Tijekom ljeta solarne ćelije na dugim stijenkama A-okvira napajaju unutarnju bateriju koja pokreće sve kućne električne sustave i sustave grijanja vode, dok relativno staromodna kuhinjska pećnica na drva osigurava toplinu i toplu vodu tijekom sivih mjeseci.

Dvije visoke staklene stijene naslanjaju se jedna na drugu kako bi otkrile unutrašnjost gotovo u potpunosti sastavljenu od drveta
Golemi atrij na tri kata (iz kojeg potječe naziv kuće) zamišljen je kao zatvorena veranda - zajedno sa stolom za blagovanje i dnevnim boravkom zaštićenim od vjetrova s obale jezera - kao staklenik koji zamagljuje razliku između interijera i vanjskog prostora. Dugi niz gredica s biljkama proteže se duž cijelog zida okrenutog prema jugu i pročišćava zrak te se tamo uzgaja voće, povrće, bilje i začini uz malo održavanja, zahvaljujući osnovnom sustavu navodnjavanja s vodom iz bušenog bunara na imanju.

Prostrana unutrašnjost opremljena je obiljem pasivnog hlađenja i energetski učinkovitih uređaja izvan mreže.

Staromodna kuhinjska pećnica na drva osigurava toplinu i toplu vodu tijekom sivih mjeseci.

Središnja unutrašnjost prizemlja dizajnirana je kao niz zajedničkih prostora kako bi se pružio dosljedan pogled na van (osim male spavaće sobe s krovnim svjetlom, odmah uz hodnik). Dugačka kuhinja s kuhinjskim pločama od jasena ide paralelno s gredicama s biljkama radi lakšeg pristupa kada su plodovi spremni za žetvu i vodi do glavnog zajedničkog prostora, koji je sam odvojen od 'trijema' kliznim staklenim vratima koja dodatno zamagljuju unutrašnjost. 

Prvi niz stepenica vodi do nešto manjeg tlocrta s otvorenim uredom i glavnom spavaćom sobom, a obje imaju izravan pristup unutarnjem balkonu s pogledom na staklenik, dok drugi niz, nalik kućici na drvetu, vodi do uske krovne palube koja se graciozno proteže cijelim atrijem. Neposredno ispod vrha strukture puca kilometrima dug pogled na jezero Vänern zaklonjen samo crnogoricom.

Life&style Na ovom prekrasnom ranču s konjima i drvenom vilom u blizini Zagreba definitivno želimo dočekati proljeće

Posjeti Miss7.24sata.hr