Ovo je super! Znaš li što sve možeš koristiti umjesto jaja kad pečeš kolače i peciva?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Bez obzira je li ti nestalo jaja ili si veganka, ne moraš odustati od pečenja tog kolača
  • Postoje, naime, sasvim dobre zamjene za jaja kad pečeš kolače ili peciva
  • I, da, u pecivima jaja može zamijeniti i, zamisli, pire krumpir

Neki ne žele koristiti jaja jer su vegani, drugi su kod kuće ostali bez jaja u hladnjaku, a krenuli peći kolač. Ovi drugi ne moraju juriti u trgovinu, a vegani ne moraju odustati od kolača jer izbjegavaju jaja. Vjerojatno imamo sasvim dobru zamjenu za jaja u svojoj kuhinji. Pogledajmo opcije za one koji žele peći bez jaja.


Voće kao zamjena 

Pire od voća je sjajna alternativa jajima. Ppirea od jabuke, kruške i jabuke, jabuke i manga, sve dobre zamjene za jaja, a recept je jednostavan, skuhaj voće i zgnječi ga.  Ako ti se ne da kuhati pire, možeš upotrijebiti i banane (one malo odstajale, ne posve tvrde), koje također prije toga treba pretvoriti u jednoličnu smjesu. Jedna četvrtina čaše voćnog pirea (85 grama) otprilike odgovara jednom jajetu. Možeš isprobati i pire od bundeve (pogotovo 'putar bundeve') ili pire od avokada (ako ti neće smetati da kolač dobije zelenkasti podton). 
Svi ovi voćni pirei imaju okus koji će se osjetiti u kolaču pa slastičari preporučuju da ih koristite za kolače poput kuglofa, sve one 'krušaste' kolače ili biskvite bez kreme.

Jaja na stol! Ako paziš na težinu ili čak želiš smršaviti, dan treba započeti s dva jaja

Zašto su zdrave masnoće dobra zamjena za jaja

Dodaj svojem kolaču nešto nutritivne vrijednosti s maslacem od orašastih plodova ili sjemenki poput lana ili sezama. Takav maslac prepun je minerala i zdravih masti, a sastojke će povezati barem kao jaja, neke čak i bolje. Ako koristiš maslac od sezama (tahini) ili lanene mljevene sjemeke, jedna žlica maslaca ili sjemenki pomiješana s tri žlice vode zamjenjuje jedno jaje. Sad to samo promiješaj i prati kako se zgušnjava. Ovi maslaci dodat će malo mirisa i okusa orašastih plodova i idelani su za palačinke, muffine ili gusti čokoladni kolač brownie.

Budi zdrava Teško ćeš odoljeti hrpi kolača ovih dana? Ovih 6 znanstvenih savjeta umanjuju žudnju za slatkim

 

Može li doista pire krumpir zamijeniti jaja?

Ako si dovoljno hrabra da isprobaš sve ono što tvoje prijateljice ne bi, vjeruj, ostatak pire krumpira umjesto jaja neće te razočarati. Ako nemaš pirea od jučer, možeš i malo varati pa napraviti onaj instant pire iz kutije, ima ga i po našim trgovinama. Upotrijebi ili jednu četvrtinu čaše (oko 85 grama) ostatka od pirea ili dvije žlice instant praha za pire koji si namočila prema uputi na kutiji. Krumpir je izvanredna zamjena za jaje kad pečeš slana peciva. 

Kao i svaki puta kad ti se čini da nema izlaza, jedino što ne smiješ u kuhinji je paničariti. Uvijek postoji rješenje da se spasi svako jelo, samo ga moraš potražiti na miss7. 

Life&style Superbrzi, a prefini kolač od čokolade i malina koji može svatko napraviti začas

Posjeti Miss7.24sata.hr