Ovo je pet najčešćih noćnih mora – i otkrivamo ti njihovo pravo značenje

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Panični strah, znojenje, pokrivanje s poplunom preko glave u tami – loš san i možemo na neko vrijeme zaboraviti na spavanje
  • Često nam se u snu pojavljuju jedne te iste noće more
  • Otkrit ćemo ti što se krije iza najčešćih…

Uvijek jedno te isto: stojim na balkonu penthousa. Iza sebe čujem tulum, stojim sama vani, gledam grad u daljini obavijen u tamu. Odjednom prestane glazba. Okrenem se i nema više nikoga. Zgrada se naginje i osjećam kako gubim tlo pod nogama. Počnem padati – duboko, sve dublje… To je kraj, pomislim – i probudim se. Zvuči poznato?

via GIPHY

Mnogi različito doživljavaju noćne more: neki točno znaju gdje su, ali ne što se događa s njima – drugi kao da nisu u svom tijelu. Što je još zajedničko takvim snovima: učinkovito prekidaju i sprječavaju san te prenose naša iskustva iz svakodnevice – poput traumatičnih događaja, doživljaja, stresa ili čak psihičkih problema, kažu psiholozi. Sklonost noćnim morama može biti i nasljedna. Često pomaže kad znamo što se krije iza strašnih snova. Stoga donosimo neka objašnjenja…

1. Padanje i padanje i padanje 

Svejedno pada li se iz aviona, kroz prozor ili jednostavno kroz vječnu tamu: ono što je u snovima „padanja“ zastrašujuće jest stalno iščekivanje tla, krš i lom. Inače, u tu kategoriju spadaju snovi u kojima se gušimo. Psiholozi tvrde da svi ti snovi često imaju jednaki uzrok: prenaporna svakodnevica zbog neke određene situacije ili zadaće. U snu se odražava nesigurnost i napetost – simbolizira se neizvjesnim očekivanjem pada, odnosno tla. San pokazuje da ne znamo točno kada će i kao završiti neka stvar. Toga se onda bojimo. 

Sanjarica Ljubavna sanjarica: Što sve može značiti ako sanjaš prekid veze...

via GIPHY

2. Smrt voljene osobe 

To spada među najstrašnije noćne more: voljena osoba umire ili je umrla. Ono što osjećamo pri tome su bol ili očaj koji dolaze s gubitkom. Često su ti snovi povezani s mitom da su upozorenje nekog nemilog događaja. 

Međutim, to nije ni blizu točno. Snovi o gubitku spadaju među najbezazlenije. Ni u kom slučaju ne najavljuju da će se netko razboljeti ili umrijeti. Oni simboliziraju jednostavno neku promjenu, uglavnom kad je riječ o međuljudskim odnosima – ili emotivnu senzibilnost. Umre li dijete u snu, to vjerojatno znači da se naše tinejdžersko dijete odvaja od nas te da nam nije lako zbog toga. A ujak koji leži u lijesu se zapravo toliko povukao da ne znamo hoće li nas posjetiti za Božić. To nam podsvjesno dolazi noću. A znamo da je noću nekako sve intenzivnije nego danju. 

via GIPHY

3. Prijetnja, praćenje, lov

Trčimo sve brže i brže, ali tamo je i dalje netko – ili nešto – što nas ne prestaje pratiti. Snovi u kojima bježimo ili nas netko/nešto prati su najpoznatiji oblik noćnih mora. Pratitelj varira te može čak i uzeti animalne oblike. I kraj ne mora biti uvijek isti. Neki se probude prije nego prestane lov ili napad. Drugi tek onda kad su gotovo već u kandžama progonitelja. 

Mehanizam „bori se ili bježi“ (engleski „Fight-or-fight“) iza tih snova ide daleko nazad u evoluciju te je zbog toga jako proširen. Životinje jednako reagiraju s te dvije mogućnosti u tim stresnim situacijama. Iza toga se također uvijek krije strah od nečega – društvenih situacija na primjer – ili bilo čega drugoga.

 

4. Povratak u školu 

Možda na prvu zvuči smiješno: pa školsku klupu smo posljednji puta grijale prilično davno. Maturu smo položile, školskih knjiga više ni nemamo ili su one rijetke prekrivene debelim slojem prašine. A svejedno sanjamo kako smo na ispitu. Ili smo dobile lošu ocjenu… 

via GIPHY

Taj način snova rezultat je pritiska kojeg osjećamo i straha hoćemo li biti dovoljno učinkovite – a uzrok može biti nešto poslovno ili privatno, ali i osjećaj da nas netko ne cijeni dovoljno. To je poznato. Od prije. Iz škole. 

Life&style Ružno si sanjala? Snovi ti poručuju nešto važno o tvom zdravlju

5. Gola, razotkrivena, paralizirana 

Taman smo se fino ušuškale pod deku i onda odjednom, iz vedra neba, stojimo potpuno gole pred policom u supermarketu – ali polica je prazna pa nemamo što uzeti s nje. Naravno, oko nas stoje susjedi, kolege i stranci. I svi se smiju ili bulje. 

Snovi o golotinji mogu s jedne strane značiti nedostatak dostojanstva, ali i strah od društvenog razotkrivanja – jer odjeća sakriva. Kad je nema, onda se vidi kakve smo doista. To još može simbolizirati da želimo nešto točno određeno sakriti od ljudi. 

via GIPHY

Posjeti Miss7.24sata.hr