Ovo je najbolja sorta jabuka za spravljanje raznih kolača s ovim jesenskim voćem

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Kako bi kolač od jabuka bio savršen, jedna od ključnih stvari je prava sorta jabuka 
  • Treba li odabrati slatku ili kiselu sortu? Ili to ovisi o slastici koju pripremamo?
  • Također, donosimo i 4 sorti koje ti ne bi palo napamet staviti u kolač, a izvrsne su za to

Mmmhhh, miris toplih jabuka s aromom cimeta, pečenih u sočnom tijestu – savršenstvo! Međutim, kod većine recepata za kolače uspjeh ovisi o dvije stvari: tehnici i kvalitetnim sastojcima. Osobito kod nekih deserata – poput kolača od jabuka – gdje je okus jedinstven i jako ovisi o voću, treba paziti na pravilan odabir. Osim što je sezona jabuka, treba li napomenuti kako kolači s jabukama uglavnom imaju manje kalorija od onih s kremema?

LIFESTYLE Ove stvari u kući prljavije su od wc školjke, za jednu ne možemo vjerovati

Koja sorta jabuka je idealna za kolač od jabuka?

Mnoge od nas smatraju kako su brašnaste sorte neutralnog slatkastog  okusa (poput zlatnog delišesa) sjajne za kolače. S druge strane, neke se kuharice i kuhari kunu da je za kolače zakon kiselkasta jabuka tipa ajdared. Amy Traverso, autorica kuharice „Apples Lover's Cookbook“, objašnjava da jabuka mora imati uravnoteženu mješavinu slatko-kiselog okusa. 

Kao općenito pravilo može se reći da će se postići najbolji rezultat kad pomiješaš dvije različite sorte jabuka – jednu kiselkastu, čvrstu sortu s drugom slatkastom, brašnastom. Ako se baš moraš odlučiti za jednu sortu, onda autorica kuharice preporučuje sorte tipa Pink Lady. S tim sortama jabuka ne možeš pogriješiti te ćeš sigurno spraviti fini i sočni kolač od jabuka. 

Ovo vjerojatno ne bi stavila u kolač, ali...

Pri tome tekstura ne smije biti ni pretvrda, a niti previše mekana. Jabuke koje pečemo u pećnici trebale bi zadržati svoju teksturu, a ne pretvoriti se u gnjecavu kašu. Na primjer Granny Smith dobar je primjer te tvrde jabuke koja se nikad ne prekuha dok treba izbjegavati Galu, Fuji ili crveni delišes koje su previše mekane ili jednostavno okus koji će "izdržati" dugo pečenje. No, koje su sorte za nas možda neočekivani izbor za kolač, no kuhari iz preporučuju?

Jonagold

Opora, s medenom slatkoćom, Jonagoldica se jako doro ponaša u pećnici. Njenu slatkoću ne treba prikrivati već istaknuti, savršena je za deserte u koje idu pirjane jabuke te brûlée poslužene uz kuglicu sladoleda.

Breburn

Ova hrskava jabuka osvježavajućeg okusa ima jaku aromu i zadržava sočnost i kad se peče bez da postane gnjecava. Intenzivan okus dobro se suprostavlja drugim jakom okusima, u kolačima s cimetom ili kavom, na primjer. 

Life&style Ovaj 'nevidljivi kolač od jabuka' toliko je dobar - da ga nakon pola sata doista više nema

Mutsu ili Crispin

Ova japanska jabuka sve se češće uzgaja i kod nas i pomalo je slična zlatnom delišesu. Sjajna je za pite.

Pink Lady (ili Cripps Pink)

Ravnoteža između slatkoće, trpkih i taninskih nota te njezina tvrdoća učinit će da ova jabuka zadrži svoj karakter čak i ako je upotrijebimo u aromatičnom gingerbread kolaču sa šlagom.

Posjeti Miss7.24sata.hr