Ovo je jedina stvar koju trebaš napraviti nakon uboda ose ili pčele

Unsplash/Thought Catalog Behzad Ghaffarian
Vidi originalni članak
  • Ubod pčele ili ose jedna je od najneugodnijih stvari tijekom ljetnog odmora ili opuštanja
  • Kako ubod ublažiti ili još bolje, kako ga spriječiti?
  • Saznale smo trik kako jednostavno izvaditi žalac i samo jednu stvar koju trebaš napraviti nakon toga

Pčele su za svijet neophodne i prijeko potrebne, ali njihovi ubodi ne čine nam se baš takvima. Toplo vrijeme znači da su na svakom koraku, a baš kao i ose, potencijalno mogu biti i opasne, osobito ako si na njihov ubod alergična.

SAVJETI 6 savjeta koji ti mogu pomoći da bolje spavaš na paklenim vrućinama

One te nemaju namjeru napasti, ali brane svoju košnicu i same sebe pa je ipak možemo smatrati malenom prijetnjom. Neke od njih ugibaju odmah nakon uboda pri kojem često ostavljaju i svoj žalac, za razliku od osa koje ne ostavljaju žalac u koži i mogu ubosti nekoliko puta. Pa što učiniti ako se s njom susretneš na ovako neugodan način? 

via GIPHY

Ako te ubode pčela ne trebaš previše tražiti čime ćeš izvaditi žalac, jer rješenje ti je u džepu. Možda i doslovno.

via GIPHY

Dovoljno je da izvadiš svoju kreditnu karticu, a ovaj put to nije za trošenje novaca. Ako nju ili primjerice polegnutu oštricu noža za maslac pritisneš uz ubod, žalac će sam izaći i minimalizirat će se količina pčelinjeg otrova koja je ušla u tijelo.

NADUTOST Ljetna napuhanost nije samo mit, a ovih 5 stvari ti mogu pomoći

via GIPHY

Vjerojatno si dosad čula ili sama isprobala vađenje žalca pincetom ili prstima, ali pokušaj izbjegavati takvo rješenje. Na taj se žalac može pritisnuti i tako osloboditi više otrova u tijelo. Osim toga, tako ćeš ubod samo proširiti i teže će zacijeliti. A nakon što si žalac  izvadila, dovoljno je učiniti samo jednu jedinu stvar

via GIPHY

Na taj dio tijela stavi hladan oblog ili ga namači u hladnome moru kako bi ublažila oticanje, kaže doktorica Ksenija Krajina Pokupec za Miss Zdravu. Nakon toga ubodeni dio možeš namazati eteričnim uljem lavande, eukaliptusa ili čajevca.

via GIPHY

Ipak, budi oprezna ako si na ubode alergična ili na to sumnjaš. Za svaki slučaj na odmor ponesi i antihistamine i pazi na znakove anafilaktičkog šoka. Neki od njih su otežano disanje, poteškoće s gutanjem te vrtoglavica i nesvjestica. Takva reakcija može ti ugroziti život ako se ne primijeti na vrijeme.

ZDRAVLJE 6 upozoravajućih signala koje ti tvoje tijelo šalje jer hitno treba pomoć

A ako uopće ne želiš da do uboda dođe, sama možeš poduzeti nekoliko trikova. Nikad to nije garancija, jer priroda je neizvjesna, ali moglo bi pomoći.

via GIPHY

Prije izlaska na mjesta na kojem bi mogla susresti pčelu ili osu, ne nanosi parfeme i ne nosi tamnu odjeću, a ako jedeš na otvorenom što brže skloni ostatke hrane. I sjeti se, najbolja je obrana ostati mirna, jer pčela će se uznemiriti i braniti se svojim žalcem ako vidi da si manično počela mahati rukama.

via GIPHY

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade
 

Posjeti Miss7.24sata.hr