Ove revolucionarne stvari izumile su - žene! Znaš li da je glumica zaslužna za nastanak WiFi-ja?

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Žene su puno više od onoga što im se kroz povijest pripisivalo - mnoge od njih zaslužne su za drugačiju percepciju svijeta danas
  • U društvu velikih izumitelja i muškaraca, nalazi se i puno izumiteljica čije su ideje promijenile svijet
  • Izdvojili smo neke sjajne izume za koje vjerojatno nisi znala da se iza njih kriju - žene

Žene se kroz povijest najčešće percipiralo kroz položaje izvan javnoga života, državnih poslova i raznih društveno prihvaćenih "muških" pozicija. Ipak, mnoge su itekako bile važan dio javnosti, iako im se trag u službenim spisima nerijetko gubi ili potkrepljuje muškim imenima.

Mnoge su žene bile i izumiteljice, a dok im se kroz povijest ime i nije puno spominjalo, njihovi su izumi ipak - promijenili svijet. U društvu Gutenberga, Tesle, Edisona, Forda i Bella nalazi se i velik broj žena čiji su izumi bili izuzetno važni i zbog kojih je danas svijet drugačije mjesto. Izdvojili smo neke sjajne izume za koje vjerojatno nisi znala da se iza njih kriju žene.

1. Tkanina otporna na metke

Jedan od takvih izuma je i odjeća otporna na metke koju je 1966. godine izumila Stephanie Louise Kwolek, poljsko-američka kemičarka. Tražeći plastiku za gume, otkrila je materijal danas poznat pod nazivom Kevlar. Sintetičko je to i ojačavajuće vlakno otporno na vrućinu koje je na počecima služilo kao zamjena za čelik u gumama trkaćih automobila.

2. Tehnologija bežičnog prijenosa

Filmska zvijezda Hedy Lamarr, rođena pod imenom Hedwig Eva Maria Kiesler, austrijsko-američka glumica najpoznatija po ulozi Dalile u filmu Cecila B. DeMilla Samson i Dalila, ali i brojnim drugim naslovima, nije bila samo lijepo iuspješno lice Hollywooda. U slobodno je vrijeme radila na raznim hobijima i bavila se izumima, među kojima i poboljšana verzija semafora, ali i tablete koje vodu pretvaraju u gazirano piće.

 

Dok ti izumi nisu zaživjeli, jedan je ipak promijenio tijek povijesti. Hedy je projektirala komunikacijski sustav za navođenje torpeda, a bilo je to tijekom Drugoga svjetskog rata, točnije 1941. godine. Upravo je taj izum koji se temelji na frekvencijskom skakanju kasnije bio temelj za nastanak WiFi-ja, GPS-a i Bluetootha.

3. Grijač automobila

Margaret A. Wilcox bila je inženjerka koja je 1893. godine izumila grijače za automobil. Dakle, svaki put kad je u autu hladno ili se zamrznu stakla, za toplinu možemo zahvaliti upravo njoj.

4. Raketni pogonski sustav

Kanadsko-američka inženjerka Yvonne Madelaine Brill izumila je 1974. godine štedljivi raketni potisak koji danas satelite drži u orbiti. Osim toga je isti zaslužan i za lansiranje raketa na Mjesec kao i za potrebe drugih istraživanja svemira.

5. Kružna pila

Tabbitha Babbit početkom je 19. stoljeća bila tkalja na Harvardu, a proučavajući radnike na pilani shvatila je koliko je njihovih pokreta uzalud potrošeno. Tako je na svoj tkalački stroj spojila cirkularnu oštricu kako bi dobila efikasniji način za rezanje drva i 1812. godine nastala je - kružna pila.

 

6.  Akvarij

Francuska je prirodoslovka, Jeanne Villepreux-Power još je 1832. godine napravila stakleni akvarij kako bi proučavala morski život i vodene organizme tijekom duljega vremenskog perioda. Nazivaju je još i "majkom akvariofilije".

 

Posjeti Miss7.24sata.hr