Ove namirnice nemaju što raditi u mikrovalnoj pećnici - može biti opasno po zdravlje
- Za većinu nas je mikrovalna pećnica prijateljica i pomagačica u nuždi
- Sigurno ti je „pomogla“ puno puta kad si umorna došla s posla i jednostavno nisi imala volje i snage za kuhanje svježeg jela
- Međutim, neke stvari nisu prikladne za mikrovalnu pećnicu te čak mogu biti ozbiljno opasne po zdravlje – otkrit ćemo ti koje
Kako je lijepo kuhati svježa jela za svoje najmilije, toliko je ponekad komforno neke stvari jednostavno staviti u mikrovalnu pećnicu te vrlo brzo poslužiti nešto ukusno na stol. Ali, trebaš biti oprezna: neke namirnice ni u kom slučaju ne smiju u mikrovalnu pećnicu. Osobito ovih šest nema što tražiti tamo.
1. Meso
Sirovo meso ni u kom slučaju ne spada u mikrovalku. Dok kuhano, pečeno ili prženo meso slobodno možeš ugrijati u mikrovalnoj pećnici, sirovo meso nema što tamo raditi. Razlog za to je sasvim jednostavan: ne grije se jednomjerno. Opasnost da meso ostane sirovo ili nedovoljno termički obrađeno je velika. A to je plodno tlo za bakterije. A njih sigurno ne želiš na tanjuru…
2. Voće
Nije preporučljivo ugrijati voće u mikrovalnoj pećnici. Naime, voće obično sadrži puno vode, a okruženo je čvrstom korom. Na primjer, ako staviš grožđe u mikrovalnu pećnicu, počet će se zagrijavati voda u bobici. Pošto nastaje pritisak na koru, doći će do eksplozije bobica te velikog nereda u pećnici. Neke sorte voća, poput lubenice, jednostavno nisu dorasle visokim temperaturama pa će postati nejestive.
3. Ulje ili masnoća za fritiranje
Sada postaje opasno: ulje i masnoću za fritiranje ni u kom slučaju ne smiješ grijati u mikrovalnoj pećnici. Naime, ulje se može zapaliti te izazvati požar koji se ne smije gasiti vodom. Naravno da ti ne moramo dodatno objašnjavati koliko je to opasno.
4. Ljute papričice
Ljute papričice sadrže kapsaicin. Ta tvar izaziva osjećaj ljutine koji toliko volimo kod tih papričica. U mikrovalnoj pećnici se taj učinak potencira te od ugodno ljutih papričica postanu povrće iz pakla koje će ti spaliti nepce. I to nije sve: pare koje nastaju kad se grije čili i druge ljute papričice u mikrovalki - nadražuju oči.
5. Jaja
Princip je isti kao kod voća: tekuća unutrašnjost se ugrije, nastane pritisak te će ljuska prije ili kasnije popustiti. Jaje će eksplodirati te – osim totalno prljave pećnice – neće ostati ništa drugo.
6. Kestenje
Treći slučaj – činjenica da će kesten eksplodirati u mikrovalnoj zbog toga jer ima debelu koru ne bi više nikoga trebao čuditi.
Što još ne spada u mikrovalnu pećnicu?
Još dvije namirnice nemaju što raditi u mikrovalnoj – pecivo i pizza. Dok će se pecivo izvana stvrdnuti i posušiti, pizza će ostati meka i gnjecava. Premda postoje ljudi koji se kunu kako je pizza iz mikrovalne super, mi ćemo se radije držati klasika…