Ove čokoladne praline utječu na raspoloženje i poboljšavaju zdravlje mozga, imamo i recept!

Shutterstock Čokoladne okruglice
Vidi originalni članak
  • Znaš li da za zdravlje mozga osim već poznatih orašastih plodova možeš jesti i najdražu slasticu većine ljudi: čokoladu
  • U ovom receptu pokazati ćemo ti kako da napraviš praline od čokolade u kombinaciji s maslacem od indijskih oraščića, datuljama, chia sjemenkama, kokosom i ekstraktom vanilije
  • Uz hranjivu ravnotežu proteina, vlakana i zdravih masti, ove kuglice nisu samo desert za mozak, već mogu poslužiti i kao brzi doručak ili međuobrok

Psihijatar koji se specijalizirao za hranu koja djeluje pogodno na zdravlje mozga, dr. med. Drew Ramsey, često se pita što jesti za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija. Ima dugačak popis preporuka - o kojima je napisao knjige - ali jedan od njegovih najdražih je glavni miljenik publike: čokolada.

Prije nego što kupiš sve Kit-Kat pločice, trebala bi znati da dr. Ramsey ne govori samo o bilo kojoj vrsti čokolade. Govori o tamnoj čokoladi - što tamnija to bolja. "Tamna čokolada nevjerojatna je za zdravlje mozga", kaže dr. Ramsey.

Šest hranjivih ostataka voća koje definitivno ne jedeš, ali 100% bi trebala

"Postoje neke znanstvene studije koje pokazuju da jedenje tamne čokolade povećava kisik u mozgu u frontalnim režnjevima, što je povezano s pamćenjem i kognitivnim vještinama", kaže on. Iako veza između čokolade i funkcije mozga može biti sretno iznenađenje, dr. Ramsey ukazuje i na još nešto o čokoladi što vjerojatno već znaš: čokolada nas čini sretnima.

Uz to, srećom, tamna čokolada dobro se slaže s drugom hranom za poticanje zdravlja mozga, što je upravo način na koji je dr. Ramsey smislio recept za "čokoladne praline za mozak", uključen u njegovu novu knjigu Jedi da pobijediš depresiju i tjeskobu. Zvuči kao nešto na što nas ne bi trebalo dugo nagovorati, poznato je da posegnemo za cijelom tablom čokolade ili nekom drugom poslasticom u kojoj ćemo "utažiti" tugu (i to ne samo u američkim filmovima!), već je uistinu tako.

Life&style Sezonu jagoda iskoristi za novi omiljeni liker – s džinom! Imamo prejednostavan i predobar recept

Najbolja kombinacija je kada se poluslatke stvari kombiniraju s zobenim pahuljicama, maslacem od indijskih oraščića, datuljama, chia sjemenkama, sjemenkama konoplje, kokosom i ekstraktom vanilije.

Maslac od orašastih plodova, chia sjemenke i sjemenke konoplje sadrže puno zdravih masnoća, što je presudno za zdravlje mozga i neurogenezu (postupak uzgoja novih moždanih stanica). U međuvremenu je valjani zob dobar izvor vlakana, što je korisno za crijeva - a zdravlje crijeva izravno je povezano sa zdravljem mozga.

Life&style Obavljanje kućanskih poslova dobro je za zdravlje mozga. A i srca. Prave smo sretnice...

Uz hranjivu ravnotežu proteina, vlakana i zdravih masti, ove praline nisu samo desert za mozak, već mogu poslužiti i kao brzi doručak ili međuobrok. Pogledaj recept u nastavku kako bi ih mogla napraviti sama.

Sastojci:

  • 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice kokosa
  • 2 žlice sjemenki konoplje
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 1/8 žličice soli
  • 300 g datulja 
  • 3/4 šalice maslaca od indijskih oraščića
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice kockica tamne čokolade
  • 1/2 šalice kakaa

Priprema:

1. Pomiješaj zobene pahuljice, kokos, sjemenke konoplje, chia sjemenke i sol u blenderu dok se sve ne usitni. Dodaj datulje, maslac i ekstrakt vanilije i miješaj dok smjesa ne postane kompaktna za valjanje kuglica.

2. Dodaj komade čokolade i kakao i miješaj da čokoladu usitnitiš dok ne postane kompaktna s ostatkom tijesta. 

3. Tijesto razvaljaj u kuglice veličine žlice.

4. Stavi kuglice tijesta na lim za pečenje i zamrzni dok se ne stvrdnu, otprilike jedan sat. Prebaci ih u frižider gdje ih i čuvaj.

5. Neka kuglice odstoje na sobnoj temperaturi nekoliko minuta prije nego što odlučiš uživati u njima.

U slast!

 

 

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr